ДА СЕ ПРИСЕТИМО ЧИЈА ЈЕ ЗАИСТА АЛБАНИЈА! KАРТА ИЗ 1795. ПОБИЈА СВЕ ШТО ТВРДЕ ЛОНДОН, ВАТИKАН, БЕЧ…

DA SE PRISETIMO ČIJA JE ZAISTA ALBANIJA! KARTA IZ 1795. POBIJA SVE ŠTO TVRDE LONDON, VATIKAN, BEČ…

13 oktobra 2019

U vremenu surovog otimanja Kosova i Metohije valja se prisetiti čija je bila zemlja Albanija koja je odlukom velikih sila nastala 1912. godine, te je uz svesrdno majstorstvo Austrougarske, Vatikana i Velike Britanije napravljena i albanska nacija.

Bez ikakvih dokaza materijalne kulture, spomenika, knjiga, zapisa, arheoloških iskopina i dr. oni se vrlo vešto svijetu prikazuju kao Iliri i starosedioci.Koliko je velik raskorak između njihovih želja i realnosti, piše Vojislav Mistrović sa Prinstonskog univerziteta, govori i primer arheološkog nalazišta ilirske kulture Kamenice na jugoistoku Albanije. Te tumuluse sami današnji Albanci zovu Tuma e Kamenicls.

Na karti Evrope kartografa i kraljevskoga hidrografa Thomas Kitchin-a (1719 -1784) sa mnogim dopunama i poboljšanjima od strane Jean Baptiste Bourguignon d’Anville-a (1697-1782) izdatoj na svet 12. maja 1795. (objavili Laurie & Whittle) vidimo dva Beograda na prostoru današnje Albanije. Tu se nalazi i Albaton/Albutono (po kompoziciji liči na Balaton koji je nesumnjivo srpski toponim – jezero u današnjoj Mađarskoj, a imamo npr. Blato kako se nekada zvalo Skadarsko Jezero itd.) koji je današnji Elbasan. I njemu je koren imena alba-belo (dobijen metatezom: manastir-namastir, sav-vas itd).

U žitiju srpskog kralja svetog Jovana Vladimira se kaže:

„Sej svjati slavni knjaz i doblestveni mučenik Joan Vladimir, vozrasta ot blagočestivago i vlađetelnago korene, vo građe Bjelgrađe (Albiji) prvjevšago vlađenije i vsjem Ilirikom i Dalmacijeju vladičestvovaše“.

Taj grad je današnji Berat, na karti Beligrad ispod Albatona/Elbasana.

Na ovome mestu kratko podsećanje (važno za nastavak teksta) da je manastir Tavna/Tamna u Republici Srpskoj upravo zadužbina svetoga Jovana Vladimira, docnije kralja Dragutina. Obnavljan je i od cara Lazara i carice Milice.

Da spomenemo i neke srpske autohtone toponime koji i danas postoje u Albaniji: Novosele, Borove, Zavalan, Kamenice, Drenova, Trstenik, Vernik, Strelce, Pestan, Voskopolje, Blace, Podgorje, Leska, Pogradec, Trebinje, Stravaj, Sus(š)ice, Orenje, Klenje, Krasta, Sopot, Kovačice, Radomire, Selipte, Luzni, Morine, Golaj, Dobrune, Selce, Zagore, Toplane, Rec, Dobrac, S(š)iroka, Karice, Velipolje, Patok, Rades, Divjake, Topolje, Kozare, Gradist, Kroja, Valona (Avalon) , Grabjan, Selence, Brataj, Drač, Leža(Lješ), Lukove, Njivice, Lesnice, Livađa, Maja Jezerce, Jablanica…

I u susjednoj, današnjoj Grčkoj imamo toponime kao što su Njeguš, Zagora, Rođakinja i sl. što nam samo govori da su autohtoni stanovnici na toj teritoriji isto tako bili Srbi.

Tragajući za korenima moje porodice naišao sam na neobičnu podudarnost toponima u Republici Srpskoj i BiH sa centralnom i južnom Albanijom. Našao sam i podudarnosti sa prezimenima. U srednjovekovnim dokumentima su spominju prezimena kojih ima i u tadašnjoj Bosni a ima ih i danas u Albaniji. Karakteristično je prezime Rama koje se do danas sačuvalo u tragovima u Češkoj, Rusiji i današnjoj Albaniji.

Iz raznih istorijskih dokumenata znamo da se deo Bosne nazivao Ramom. Nalazimo nazive tipa Gornja Rama i sl. Danas postoji reka i par toponima sa istim imenom.

O mnogim seobama Srba mi znamo mnogo, a o nekima ne znamo ništa. Recimo, istorijske hronike su zabeležile tri seobe Srba iz Bosne u Dalmaciju u periodu između 1375. i 1418. O tome su nam zapise ostavili dalmatinski providur A. Kontarini, mletački đeneral Petar Loredan, Lucije, i drugi… Kod Lucija(Lučića) nalazimo i zapise kako su ti doseljenici bili oduševljeno prihvaćeni od domorodaca, što nas upućuje da su to bili jednoplemenici. Iako su mletačke vlasti zabranjivale naseljavanje u gradovima uskoro su Srbi postali nezobilazni kako u poslovima tako i u vojsci. Loredan piše kako su pet hiljada novopridošlih porazili Mađare u jednom boju. Sav prostor Cetine, Splita, Trogira, Šibenika, Knina, Zadra i drugde je bio naseljen tim Srbima iz Bosne.Na žalost o vezama Albanije sa Bosnom (sličnost toponima i prezimena) se zna malo. Da li je postojala kakva seoba, u kojem je pravcu išla, rođačke veze, za sada meni ostaje nepoznato. Moje prezime se pominje u dokumentima srednjovekovne Bosne, spominje se Tvrtkov velikaš Priboj Mistović. Potom isto prezime nalazim u Pogradecu (kasnije se beleži i u Skadru) u današnjoj Albaniji. A blizu Pogradeca se nalazi selo Trebinje!?

Ostaci Mistovića u Albaniji slave i danas Veliku Gospojinu (kao i iseljenici u SAD i Kanadi, kao i ostali na području Balkana-Huma).

U svakom slučaju svi ovi dokumenti i saznanja nam govore o tadašnjoj kompaktnosti srpskoga naroda. Nama i budućim generacijama predstoji i dalje duboko kopanje po pitanju ovih tema. Na žalost, u potonjih 200 godina ovđe je istorija ispolitizovana i krivotvorena, ali kao što kaže poslovica „Zaklela se zemlja raju da se tajne sve odaju“.

(Iskra)

KOMENTARI21 komentara

 1. Ivana says:

  Ne brine Srbija i ne zna išta o preostalim Srbima u Hrvatskoj i okupranoj Krajini kamo li bi šta znali o Austrugarskoj.

 2. LUžičan says:

  "Zidanje Skadra na Bojani" nije Albanska nego Srbska epska pesma, i to govori sve . Nemačko - Ilirski rečnik, koji su Nemci štampali pre više vekova i može se nači samo(?) u Nemačkoj, takodje svaki Srbin može koristiti, jer je Ilirski čist Srbski jezik. Tu se vidi sva milenijumska laž Evrope i konsenzus mržnje prema Srbima. Mnogo ogavnija je uloga naših tzv sanu-ovaca, koji čuvaju mrtvu stražu velikoj laži.

 3. Velika Metla says:

  Albaniju su stvorili pomenuti iz jednog jedinog razloga a to je da se pravoslavnom korpusu nanese šteta,uz pomoć,naravno,izdajnika u pravoslavnom korpusu! Isto je ovako onaj pirgavi nakot od engleza stvorio Pakistan,kao osvetu Indiji što ih je Indija proterala iz Indije.

 4. dinki says:

  Kad tad istina izađe na vidjelo i ništa je ne može zaustaviti ili čudni su putevi Gospodnji.S vjerom u Boga Srbija se uzdići mora jer je moral Srpskog naroda neuništiv i neponovljiv i nema te zemaljske sile koja ga može ugasit.Kada se zapadne hijene nisu mogle oduprijet Srbima(Ilirima,Lužanima jer je to jedan isti narod)podijelili su Rimsko Carstvo na Istočno i Zapadno pa poslije nekolike stotine godina kada ni to nije uspjelo podijelili su hrišćanstvo na pravoslavno i katoličko i od tada su počeli postizati značajne uspjehe protiv Srba.Kako to izgleda u punoj snazi vidjeli smo na prostorima ustaško vatikanske NDH,a kako izgleda danas vidimo u mojoj Crnoj Gori.SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA pa ma koliko nas malo bilo!!!!!!

  • Velika Metla says:

   Provizorijum od milove šlihtogorske nazovi "države" je potpuno nebitan. Milogorski nakot je samo proizvod reke koja je izašla iz svojega korita,ali se reka UVEK vraćala u svoje korito,ostavljajući otpad iza sebe. Pozdrav svim Srbima u današnjoj Crnjoj i još Goroj "montenegriji"!

   • dinki says:

    Njegoš zapisa"Isturči se plahi i lakomi"gledajući ove današnje ipak je više bilo lakomih.Hvala za pozdrav do godine u Prizrenu a prije toga u Tirani.

    • Velika Metla says:

     Dinki,odavno ih je veliki Njegoš ogolio i prozvao PRAVIM imenom,poturice! Zato i mrnje Njegoša danas tamo neki Čirguzići,koji hoće da nauče Srbe kojim jezikom govore,i pismom pišu. Možeš misliti da Srbe uči poturica smrdljiva kojim jezikom da govore???

     • dinki says:

      Pročitaj ponekad i IN4S portal bratski preporučujem vidjećeš ogromnu količinu mržnje kojom ta bagra pluje po Srpstvu ta iracionalna mržnja je neutoljiva,jedino i samo jedino se mogu zastaviti tako da ih vi iz Srbije I RS bojkotujete počev od nedolaska na primorje do totalnog isključivanja iz svih segmenata društva ne pomaže nikakva druga akcija osim da ih klepite po džepu takav im je mentalitet nije zaludu Sveti Petar Cetinjski pisao poslanice i kleo plemena da prestanu sa međusobnim krađama,ubistvima i krvnom osvetom,nije bez velike muke morao da sprovede istragu poturica.

    • albakos says:

     tamo gde ste trazili do godine, otamo ste pobjegli u pelenama, nije drzava za kukavice. mi kazemo..kompletiraj traktor, jer uskoro dolazimo po nash albanski nish

 5. Mitko Petroviќ says:

  Nema blage veze, Balkan je MAKEDONIJA !!! Kakvi Srbi, kakvi Albandži, Bugari, Grci... jedini starosedelci su Makedonci

  • Nebojša says:

   Pa Makedonci su Srbi, šta je tu sporno?Mi smo nasu braću Makedonce oslobodili od Turaka. Skoplje je bilo Dušanov grad.

   • Archelay says:

    Kako to da su Srbi oslobodili Makedonce od Turaka?Napali su je vazali Engleske i Francuske 1913 i podelili na cetiri delova i kao plen ustupljen Bugarske,Grcke,Srbije i Albanije kao vazali glavnog okupatora.Makedonci,23 juna 1913 digli ustanak u Kavadarcima protiv podele i okupatore.Srbi su tada kao"oslobodioci"decu su bacali u zivoj vatri zato sto su se zitelji deklarirali ono sto jesu.Makedonci.A sto se tice cara Dusana,idite na Hradcanima u Pragu pa cete videti ciji je bio taj car gde se pestavlja sa"Car Dusan-cara makedonskoga"Samo vi produzite sa Dereticem(u Indiju da vas ima sto miliona)ili slavnog Lucica(da je Aleksandar Makedonski bio Srbin,Eskimi su Srbi)I na kraju,kako to da Makedonci figuriraju u Bibliju a vas nema?Recicete da to ne vazi.Ovakvo glodzenje potpuno odgovara americkim i evropskim mesetara o ostvarivanja njihovih planova za naseg nestanka.Ja,kao bogradski student imao sam priliku da vidim kod Srba dostojanstvo,rodoljubstvo,ljudsko osecanje,i t.d.tako da ovakve manifestacije su svojina necivizovanih pojedinaca.

  • Filip says:

   Makedoniski je samo geografski Pojam isto kao i grcki . U Bugarskoj ima Predeo de zive Pomaki (pomagaci) to znaci Makedonia je pomagaetia donja (pomagaci) donji. Madjari nazivaju Grke (Görgeti) Znaci (Gör) gornji - geti (pomagaeti) slicno kao Lika - ( Galika) Pomagal - (Ica) . Grci su Gorci (kao Crno-Gorci. Bosna je kao Bohinj (zamena H za S ) ustvari Cesko H je Srpsko G sto znaci bozansko kao i Bosna ( G )

  • ilic vladimir says:

   Ati Makedonci u svom izrazu Mekedenicar a Serbijanskom Keltskom jez iku kazu ovo u bukv prevodu MI OD ONIH SERBA I ko su Makedonci do Serabi

 6. Za Srbiju says:

  Neka uvaženi Srbin Mistović, pošalje svoje istraživanje i zaključke na adresu SANU.

 7. Gagi says:

  Da je srece, da drzava potrosi neki dinar i da stampa flajere i postere sa ovom zastavom. Postere izlepiti u svim gradovima Srbije na javnim mestima, narocito ispred stranih predstavnistava i ambasada.Flajere deliti po javnom prevozu, koncertima, turistima na drzavnim prelazima i destinacijama koje obilaze. Par miliona flajera dati nasim radnicima da nose u zapadne zemlje i da tamo dele po klubovima i kaficima. Ima li nekoga u ovoj drzavi da to organizuje, to su male pare u odnosu na nasu borbu i cilj. Koliko kostaju sve druge budalastine i kojekakve promocije koje placa ovaj narod, dokle ljudi da budemo mrtvi hladni i indolentni na egzistencijalne problem naseg naroda.

 8. petrovgrad says:

  Germani sanjaju i maštaju hiljadu godina unazad da umarširaju u Moskvu, a put ih vodi kroz Srpske zemlje. Dva puta smo im slupali carstvo u 20-veku. Posle toga nikada se niće oporavaviti i stati na noge. Sledi im nestanak ili izumiranje, asimilacija poturčavanje ili kako god. To ima svoju cenu i to neko mora da plati. To je meni kao Srbinu jasno. Kakva istorija, kakve činjenice. Kakva pisanija i sl. Interesi brale i ništa više.

 9. Limun Zut says:

  Ne znam o cemu se ovde radi i kakva je ovo karta. Na delu karte koji je u clanku prikazan jasno se vidi da dijagonalno, od gore-levo ka dole-desno pise "Albania", a od dole-levo ka gore-desno vide sa dva slova "Tu" sto mi lici na pocetak naziva "Turska". Ili je prikazana karta iz pogresnog perioda, ili ... Pokazite, molim Vas, istu kartu ali tako da se vidi podrucje sire od ovog koje je prikazano u clanku. Hvala

 10. albakos says:

  pa vidise cija je srbija.. nish,topolla,ali bunar,cajetina,alin potok,presheva,bujanoci, kurshumlija,vranje,,pazar,subotica, timok, morava,,drava,zrenjanin,karaburma, shabac,kragujevac, preko 300 sela samo u nishu i okolo sve su sa ne srpska imena. vi imate neshto nekome da kazete hahahahaha, ovo shto citate to su bili francuzi,rusi,italiani, grci itd koj su ta imena pisali po svom jeziku, ali ova imena u srbiju i dan danas vi ih imate

  • Suzuki Vitara says:

   Sipac, vi ni jezik niste imali, nego su vam Austrijanci pravili, pocetkom 20 veka. Obidji crkve oko Skadra, pa ces cuti od mestana cije su to crkve i ko je Kralj Jovan Vladimiriz 10 veka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *