ДА СЕ ЗНА КО ЈЕ ГАЗДА: Европска унија неће укинути санкције Русији јер се плаши казне Вашингтона

DA SE ZNA KO JE GAZDA: Evropska unija neće ukinuti sankcije Rusiji jer se plaši kazne Vašingtona

22 aprila 2016

SAD_orao_Amerika_PixabayLideri EU se neće odlučiti da ukinu antiruske sankcije, ma kako na njih gledali evropski biznismeni, jer se pribojavaju kaznenih mera koje mogu da sprovedu vlasti SAD, piše nemački list „Virtšafts vohe“.

Kako navodi „Virtšafts vohe“, nemačkim vlastima postaje sve teže da ubede druge zemlje EU o neophodnosti produžetka antiruskih sankcija.

Pored toga, Mađarska i Grčka su od samog početka bile skeptične prema tim ekonomskim merama, dok su Austrija i Italija direktno zahtevale njihovo ukidanje.

Analitičari smatraju da i sami Nemci nisu spremni da pruže jednoglasnu podršku vlastima, budući da se zapadni deo Nemačke zalaže za umereniju, pa čak i prijateljsku politiku prema Rusiji, dok se istočni deo pridržava žestokog antiruskog kursa.

Očigledno je da će u slučaju da EU oslabi ekonomske sankcije prema Rusiji uslediti kaznene mere iz Vašingtona, što bi moglo da rezultira sličnom situacijom kao sa Iranom kada je SAD pretila da će kazniti svakoga ko bude zaobilazio njihove sankcije.

Kao rezultat, mnoge evropske kompanije pridržavale su se sankcija protiv Irana kako ne bi naškodile svojoj saradnji sa Amerikom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *