„Да Србије нема требало би је измислити“

„Да Србије нема требало би је измислити“

23 јуна 2017

„Србија је геополитичка тачка сретања, окупљања и отворених шанси за разговоре и да је нема требало би је измислити“, каже за Спутњик Владислав Јовановић.

Србија је неутрална, никоме није претња и представља зрачак могућности да би и друге земље могле боље да прођу ако би се одлучиле на афирмисање своје независности и суверенитета, уместо што се стављају под скуте неких војних организација и великих сила, казао је овај искусни дипломата.

– Србија је у геополитичком смислу тачка сретања, окупљања и отворених шанси за разговоре и НАТО-а и ОДКБ-а, и Немачке и Турске, и Албаније и Мађарске… Најновији повод за такву улогу јесте инаугурација председника Александра Вучића. Да Србије нема требало би је измислити – то за Спутњик тврди искусни дипломата Владислав Јовановић.

Он објашњава је да светски поредак који је био формиран после Хладног рата на бази силе интервенционизма и диктирања политичке, економске и друге воље свима другима на измаку.

– Формира се нови глобални поредак који има пуно кризних тачака и који не може да задовољи снаге које губе ранију премоћ. А опет, отежава се стабилизовање нових утицајних земаља и региона који траже већу једнакост и правичност у расподели моћи, па и светских богатстава – уочава Јовановић.

Поводом чињенице да ће данас у Београду бити више сукобљених страна, па и припадници НАТО-а и ОДКБ-а, Јовановић додаје да је Србија неутрална држава, није никоме претња и на неки начин представља зрачак могућности да би и друге земље, средње и мале, могле боље да прођу ако би се одлучиле на афирмисање своје независности и суверенитета, уместо што се стављају под скуте неких војних организација и великих сила.

– И с те стране је ово шанса и за Србију и за друге. Охрабривање наде и могућности да је и тај такозвани трећи пут могућ, што значи пут ван блоковских и регионалних удруживања. Нарочито пут ван војних организација које имају хегемонистичке или освајачке намере и претензије у односу на своје суседство, па и против других противника – сугерише Јовановић за Спутњик.

То је и шанса, напомиње овај дипломата, за веома удаљене велике силе које у овом тренутку практично немају плодотворних контаката да за тренутак застану и виде да је свет могуће уређивати на други начин.

– Да се послужим некадашњом девизом једног британског политичара – нови ветрови дувају. У овом случају тешко је говорити о дувању таквих ветрова у целој Европи, јер је обрнут случај, али чињеница је да се афирмише једна земља која показује да је могуће одржати своју сопственост и независност у најтежим могућим условима који су садашњи и да још буде пожељно место за окупљање и антагонизирајућих страна и земаља и војних савеза – подвлачи Јовановић.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u