„Да Србије нема требало би је измислити“

„Da Srbije nema trebalo bi je izmisliti“

23 juna 2017

„Srbija je geopolitička tačka sretanja, okupljanja i otvorenih šansi za razgovore i da je nema trebalo bi je izmisliti“, kaže za Sputnjik Vladislav Jovanović.

Srbija je neutralna, nikome nije pretnja i predstavlja zračak mogućnosti da bi i druge zemlje mogle bolje da prođu ako bi se odlučile na afirmisanje svoje nezavisnosti i suvereniteta, umesto što se stavljaju pod skute nekih vojnih organizacija i velikih sila, kazao je ovaj iskusni diplomata.

– Srbija je u geopolitičkom smislu tačka sretanja, okupljanja i otvorenih šansi za razgovore i NATO-a i ODKB-a, i Nemačke i Turske, i Albanije i Mađarske… Najnoviji povod za takvu ulogu jeste inauguracija predsednika Aleksandra Vučića. Da Srbije nema trebalo bi je izmisliti – to za Sputnjik tvrdi iskusni diplomata Vladislav Jovanović.

On objašnjava je da svetski poredak koji je bio formiran posle Hladnog rata na bazi sile intervencionizma i diktiranja političke, ekonomske i druge volje svima drugima na izmaku.

– Formira se novi globalni poredak koji ima puno kriznih tačaka i koji ne može da zadovolji snage koje gube raniju premoć. A opet, otežava se stabilizovanje novih uticajnih zemalja i regiona koji traže veću jednakost i pravičnost u raspodeli moći, pa i svetskih bogatstava – uočava Jovanović.

Povodom činjenice da će danas u Beogradu biti više sukobljenih strana, pa i pripadnici NATO-a i ODKB-a, Jovanović dodaje da je Srbija neutralna država, nije nikome pretnja i na neki način predstavlja zračak mogućnosti da bi i druge zemlje, srednje i male, mogle bolje da prođu ako bi se odlučile na afirmisanje svoje nezavisnosti i suvereniteta, umesto što se stavljaju pod skute nekih vojnih organizacija i velikih sila.

– I s te strane je ovo šansa i za Srbiju i za druge. Ohrabrivanje nade i mogućnosti da je i taj takozvani treći put moguć, što znači put van blokovskih i regionalnih udruživanja. Naročito put van vojnih organizacija koje imaju hegemonističke ili osvajačke namere i pretenzije u odnosu na svoje susedstvo, pa i protiv drugih protivnika – sugeriše Jovanović za Sputnjik.

To je i šansa, napominje ovaj diplomata, za veoma udaljene velike sile koje u ovom trenutku praktično nemaju plodotvornih kontakata da za trenutak zastanu i vide da je svet moguće uređivati na drugi način.

– Da se poslužim nekadašnjom devizom jednog britanskog političara – novi vetrovi duvaju. U ovom slučaju teško je govoriti o duvanju takvih vetrova u celoj Evropi, jer je obrnut slučaj, ali činjenica je da se afirmiše jedna zemlja koja pokazuje da je moguće održati svoju sopstvenost i nezavisnost u najtežim mogućim uslovima koji su sadašnji i da još bude poželjno mesto za okupljanje i antagonizirajućih strana i zemalja i vojnih saveza – podvlači Jovanović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *