ДА СУ ПРОУЧАВАЛИ ИСТОРИЈУ, ЗНАЛИ БИ ДА РУСИЈУ НИКО НЕ МОЖЕ ДА УЦЕЊУЈЕ

DA SU PROUČAVALI ISTORIJU, ZNALI BI DA RUSIJU NIKO NE MOŽE DA UCENJUJE

16 marta 2020

Korona virus je izazvao prvu fazu Velikog kolapsa. Naravno, ne sam virus – relativno je beznačajan u pozadini srčanih napada, šloga, raka i sezonskog gripa – već panika izazvana odlučnim postupcima Kine na tržištima.

Ispostavilo se da je zapadna ekonomija, koja se neprestano degradira od 2008. godine, oslabljena stara pacijentkinja koju nova infekcija može ubiti.Da nije bilo korona virusa, finansijski sistem Zapada bi iz drugog razloga pozvao hitnu pomoć, međutim, verovatno bi se to dogodilo godinu ili dve kasnije.

Federalne rezerve su odmah zaboravile na sva svoja obećanja o povećanju stopa i odmah povukle stopu za 0,5%. Dobra doza stimulansa u mirnom vremenu, ali sada kategorički nedovoljna – razmene su pojele ovih pola procenta, zaustavile se na kratko i nastavile da padaju gotovo odmah.

U skladu s tim, Saudijci su smogli hrabrost da ucenjuju Rusiju u istočnom stilu, zahtevajući od nje da smanji zalihe nafte kako ne bi došlo do pada cena nafte. Rusija je odbila: ako bi Arapi bolje proučavali istoriju, znali bi da je praktično nemoguće dobiti bilo šta od Rusa ucenom. Oni znaju kako treba postupati sa složenim partnerima.

Pre krize korona virusa, u ruskom sporu sa Saudijcima zasigurno bi pobedili Rusi, jer je njihova marža sigurnosti neizmerno viša od granice finansijski i politički nestabilne Saudijske Arabije. Ipak, korona virus je na scenu doveo trećeg igrača – Sjedinjene Države.

Niske cene nafte, koje su zbog ruskog spora sa Saudijcima već potonule na 30 dolara, ozbiljno pogoršavaju situaciju na američkim berzama.

Na kraju godine biće održani predsednički izbori u SAD. Ako ekonomija propadne, u očima birača krivac će biti niko drugi do sadašnji predsednik Donald Tramp.

S druge strane, uništena tržišta omogućiće američkim finansijskim elitama da kupuju jeftiniju imovinu, zarađujući trilione dolara. Štaviše, te iste elite podržavaju Trampove protivnike, tako da će im kolaps u Sjedinjenim Državama doneti dvostruku pobedu: oni će svog predsednika, Džoa Bajdena, staviti na tron i steći kontrolu nad značajnim udelom u ekonomiji zemlje.

Postoje tri glavna scenarija.

Scenario prvi

Panika će nestati sama od sebe, trgovina će se vratiti na svoj prethodni nivo, a mehur će se i dalje polako širiti. Pre nedelju dana je ovaj scenario izgledao verovatno, ali čini se da smo već prešli tačku u kojoj se sve može samo rešiti. Pre ili kasnije Amerika će morati da bira između dve opcije za katastrofu.Scenario dva

Donald Tramp gura Fed da štampa novac. Finansijski sistem Zapada preći će na POPS: kurs će biti spušten do minus 3-5 procenata, a Fed će direktno otići na berzu radi kupovine akcija direktno, za sveže odštampan novac. Nakon toga, cena nafte će se automatski oporaviti, pružajući Saudijcima još nekoliko godina predaha.

Treći scenario

Federalne rezerve će odbiti da smanje stopu ili će to učiniti previše sporo.

Berze se menjaju pre nego što dolar pređe na hiperinflaciju, a američka ekonomija uđe u bolnu komu tokom nekoliko decenija.

Sa strateškog stanovišta, ovaj scenario je najviše koristan za Rusiju. Teška kriza će ili osvežiti mozak Amerikancima, ili će barem Amerikance na duže vreme koncentrisati na njihove unutrašnje stvari.

Za rusku ekonomiju takođe postoje tri scenarija.

Ako kriza nestane sama od sebe, do sledećeg korona virusa sve će biti kao i obično – Rusi koji ne čitaju sovjetske novine neće ništa primetiti.

Ako Amerika propadne možda će Rusima neko vreme biti teško: svetska trgovina će se zaustaviti. Životni standard Rusa može se privremeno spustiti na nivo od 2008. do 2010. godine, međutim, u srednjem roku teškoće će se nadoknaditi supstitucijom uvoza, kvalitetnim ekonomskim rastom i naglim porastom uticaja Rusije na svetskim tržištima.

Postoji treći scenario

Možda će, posle početka kolapsa, mnogo novca iz celog sveta pristizati u Rusiju, kao u Švajcarsku tokom burnih događaja 20. veka. Ovo nije najsigurniji scenario, jer će ova vrsta ulaganja dovesti do inflacije balona na berzi i niza drugih nuspojava, ali ako do toga dođe, Rusija će imati nekoliko godina eksplozivnog rasta.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad2 says:

    sva tri scenarija su sasvim moguća i još nije jasno koji će postati stvarnost.Realno-države sa stabilnom fiskalnom i makroekonomskom situacijom, malim spoljnim dugom stabilnom VOJNOM snagom i razudjenim bankarskim sektorom mogu da računaju na priliv kapitala koji će početi da beži iz američkog finansijskog sistema u slučaju jače krize tamo.Pošto novac počinje da se odliva iz tog finansijskog balona koji se zove FED amerikancima preti NAGLA i SNAŽNA finansisjka kriza, koja će preći odmah na nivo monetarne inflacije a zatim veoma BRZO na HAOTIČNU ROBNU INFLACIJU, jer ne postoji industrija koja bi podržala proizvodnjom robe stabilizaciju finansija.Američki bankarski karteli koji stoje iz joe bidena su UNIŠTILI američku INDUSTRIJU koja je pobegla od ucena i pretnji,fiskalnih pljački preko korumpiranih političara, nasilnih preuzimnja porodičnih firmi i razaranja privatnih bogatstava pojedinaca u KINU i amerika svoje tržište robe zasniva na uvozu pre svega. Preko 60% industrijske robe koja je na američkom tržištu se UVOZI i nije mi jasno kako oni misle da tu robu plate sa bezvrednom valutom.Biće momentalno isključeni iz svetske trgovine jer NIKO NEĆE hteti da posluje sa njima.Ne trebaju njima sankcije da bi propali oni su VEĆ propali jer za oporavak američke proizvodne baze i infrastrukture su potrebne možda i DECENIJE.Oni sad žive od trange frange i pritome ZDUŠNO seku i tu poslednji REALNU granu nekih REALNIH prihoda.Finansijski sistem USA donosi sve manju NETO zaradu i uskoro će ta margina biti ako ne već i sada ispod minimuma za dalje obrtanje sredstava a to znači INFARKT, i zato treba očekivati u nekom skorom budućem vremenu NAGLI SLOM berzi i MASIVNO bankrotiranje velikih banaka zbog nenaplativih dugova unutar amerike, gradjana i ekonomskih subjekata te države.Ovo sa naftom i ovim virusom je upravo okidač tg procesa i on je započeo.BANKROT USA bi svakako bio propast za ostatak sveta ali ne na toj skali i ne tako dugo dok se kockice ne bi složile ponovo na drugi način ali ovoga puta BEZ USA kojima preti scenario u kojem su oni CRNA RUPA svetske ekonomije.Rusija i kina će imati ogromne gubitke ali će oni biti nadoknadjeni brzo procesom diversifikcije svetskog kapitala i prilivom investicija iz ostatka sveta, jer lova traži VELIKE države:)Putin je u pravu, što više neće da podržava lažnu ekonomiju USA ruskom naftom i to je to. Možda bankarske oligarhije u USA pomišljaju da to reše ratom ali će biti SPREČENI, pobijeni ili proterani, oni koji to imaju nameru da pokušaju.Sada će krenuti čišćenje, fizičko eliminsanje, nekih od glavnih protagonista bankarskih kartela i njihovih štabova, baš zato da ne bi pokušali da posegnu za američkim nuklernim oružjem.Isto kao i sa raspadom SSSR što je bilo nekih koji su mislili da će bombe da reše problem.

  2. Miraš says:

    Koji će scenario zaživeti to je nezahvalno pogadjati. Izgleda da preduzeli su dosta toga sa ciljem da na ovim predsedničkim izborima pobedi njihov kandidat Bajden. I naravno obavezno je da svetski "sirotani" odmah se još više bogate, pre ishoda tih izbora. Zasad, trenutno padaju vrednosti njihovih kompanija, šta će se još dešavati videćemo. Ipak ne verujem da će Bajden pobediti na izborima, ali sa ovim što su naradili pretpostavljenom ponovnom pobedniku Trampu biće još teže da vodi Ameriku.

  3. Pera says:

    Finansisku svetsku krizu izazivaju sami cionisti, sa promenljivom srecom. Lova njima nije nikad u pitanju jer su oni stampari dolara, nego vlast u svetu ! Kinezi i Rusi uporno unistavaju taj bezvredni dolar, stavljajuci opet zlato za osnovu valute i cionisti vise neznaju sta da urade da ne bi propali. Ocigledno da svetski rat je glavna opcija, samo da nebude atomski !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *