ДА СВЕ БУДЕ ЈОШ ГОРЕ – Срби су Стјепану Месићу дали награду за афирмацију антифашизма

ДА СВЕ БУДЕ ЈОШ ГОРЕ – Срби су Стјепану Месићу дали награду за афирмацију антифашизма

26 јануара 2017

14dac1242882024c5d206d14b4ad3b4d

Извињење Стјепана Месића, бившег председника Хрватске, поводом објављивања његових шовинистичких и чистих фашистичких тумачења Јасеновачког логора, Независне Државе Хрватске и савремених догађања на просторима СФРЈ и Хрватске као њене бивше републике, које је изрекао почетком деведесетих година прошлог века, само је доказ његове истрајне и непоколебљиве фашистичке политике и њеног провођења у дело.

Говорити о Јасеновачком логору као чисто радном логору, у коме није било убијања, као што је Месић о њему говорио, говорити о Независној Држави Хрватској као о победи и остварењу сна хрватског народа, говорити о ономе што се дешавало почетком деведесетих у Хрватској и у Југославији онако како је Месић говорио и говори (и чинио, наравно), може само неко ко је заиста опредељен за оно што је била Независна Држава Хрватска. И ко је наставио, крајем шездесетих и почетком седамдесетих година, да се бори за оно што је радила и урадила НДХ. И њен Јасеновачки логор, али и бројни логори и више од хиљаду стратишта широм НДХ.

Оставимо сада оних 700.000 на најсвирепије начине побијених мученика у Јасеновцу и по другим мјестима и локацијама система тог логора (Стара Градишка, Јабланац, Млака, Уштица, па Градина, на десној обали ријеке Уне), него подсетимо бившег председника и у дело најзлогласнијег спроводника разбијања Југославије и једног од главних коловођа политике уништења Срба у Хрватској, њиховог избацивања, као конститутивног народа, из хадезеовског устава Хрватске, оставимо то и подсетимо Месића на побијених близу 80.000 деце у НДХ. И то деце млађе од 14 година. Апсолутно је највише убијено српске деце, па ромске, муслиманске, јеврејске, па више од две хиљаде и хрватске деце, у већ поменутим логорима, али и у логорима Сисак, Јастребарско, на Пагу…  Више од хиљаду деце било је старо неколико дана па до неколико месеци.

И то назвати сном свог народа! И то назвати слободом свог народа!

Десна рука Фрање Туђмана, који је, да је било правде, требало да заврши у Хагу, и не само он, већ и тај, та десна рука, а то се не заборавља, који је као председник Председништва СФРЈ, славодобитно, у Сабору Хрватске, изрекао и ову историјску реченицу: „Извршио сам задатак, Југославије више нема!“ Само да је још додао: Рат може да се настави! Али није то рекао. Јер се и без те реченице знало шта следи. И заиста је уследило. Жестоко, крваво, с огромним количинама већ пре педесет година виђене и у злочину геноцида доживљене мржње и убијања.

Али се памти и чувена Месићева реченица, из августа 1990. године: „Срби могу однијети у Србију само блато које су донијели на опанцима“.

Да, памти се Стјепан Месић и с краја шездесетих и с почетка седамдесетих година прошлог века. Памти се из „хрватског прољећа“, из маспока. Памти се из Казнено-поправног дома у Старој Градишки. И памте се његове речи о томе како је то било због некаквих привредних смицалица и преступа. И памти се од почетака стварања Хрватске демократске заједнице. Па све до данашњих дана се памти.

А онда је Српско народно веће, на челу с Милорадом Пуповцем, на божићном пријему, 7. јануара 2013, уручило Стјепану Месићу награду „Гојко Николиш“ за афирмацију антифашизма!

О темпора! О морес! што би рекли мудри Латини. А у преводу: О времена! О морала!

И сад читамо извињење Стјепана Месића. Коме? Чему? Извињење у коме каже, између осталог, како је тада био млад и наиван. И заведен од усташа… Човек у 56. години да је био млад и наиван!

Бар донекле нормалном, односно здраве памети човеку не преостаје друго ништа него да се крсти том смутљивцу, том превртљивом „вођи“. „Вођи“ који је био и председник једног председништва једне државе, и председник једне владе, и председник једног парламента и председник једне државе.

И који сам за себе говори, а има их још, да је антифашиста, уза све то. И кога су, нажалост, само Срби могли (можда и морали) да награде за тај и такав антифашизам.

А Стјепан Месић никад није био наиван (млад, наравно, јесте). Увек је он постојано, „кано клисурине“, био оно што јесте. Оно што је причао и тумачио о Јасеновачком логору, о НДХ, о Југославији, о Србима и земљи на њиховим опанцима… А извињење је само један од доказа кукавичлука таквих „антифашиста“! И ништа друго.

(С. Л. ИНТЕРМАГАЗИН)

KOMENTARI7 коментара

 1. Mi se ne sećamo izgleda ničega pa ni SFRJ kao najveće i srpske države ikada ? says:

  Dobro a da li se iko seća kada je za Dan pobede ( ili povodom njega?) bio u Beogradu, pozvan od ko zna koga , progovorivši i preko "Politike "i na konferenciji za štampu o tom danu u " svojstvu poslednjeg Predsednika predsedništva SFRJ".?! Veoma je veliki cinizam i licemerje onih koji su to sa naše strane uradili .Za njega to nije bilo naravno ništa drugo nego jedinstvena prilika koju je perfektno iskoristio.Bilo bi glupo i da nije .Sledeće pitanje bi bilo a ko su onda i gde i partizani i "ujaci " kada ih on čas priziva a čas odbija kao nekakvo sa sobom povezano društvo.? Za G-dina Pupovca i njegove nije teško razumeti zašto to očigledno očajni sa njim rade ali za ljude u Beogradu se zaista postavlja pitanje ko su i zašto pljuju na tolike žrtve u istoriji pozivajući G-dina Mesića , dajući mu nelegitiman publicitet bivšeg šefa države koju je sa tog mesta po sopstvenom priznanju i po zadatku uspešno preselio u istoriju svojim organizovanim nečinjenjem.

  • Jovan says:

   Danas Jevreji govore da je u Drugom ratu promenjena etnicka slika Evrope zbog ubijanja Jevreja( sto je tacno), ali ni jedan Srbin ni da pomene da je ETNICKA SLIKA EVROPE PROMENJENA HOLOKAUSTOM NAD SRPSKIM NARODOM OD 3 000 000 ubijenih u dva rata i genocidom u Trecem 90-ih. Niko to ne sme da ni pomene, vec vlast posle 2000. samo ponavljaju da smo mi krivi da se izvinjavamo. Davanje ordena ratnom zlocincu Mesicu koji je. sam rekao da je razbio SFRJ, logicno. Treba i Jansi, Tudjmanu, Alijo, Kandic, zenama u crnom, majkama srebrenice, glumatalima i pevcima iz Srbije i cele YU koji su pljuvali po Srbima.

 2. USS Sputnjik says:

  Da bude gore, i Putin mu je dao medalju za doprinos antifašizmu. :-)))))

 3. USS Sputnjik says:

  Mesić nigdje nije rekao da je bio mlad i naivan. To su napisali novinari kao sprdnju.

 4. Lajla says:

  Mesic je gnusoba od coveka na koje je steta trositi reci.Budaletina liemerna.

 5. Za Srbiju says:

  Зло увек остаје зло.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u