Да Винчијевог „Спасиоца Света“ купио саудијски престолонаследник Мухамед бин Салман

Da Vinčijevog „Spasioca Sveta“ kupio saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman

10 decembra 2017

SAUDIJSKI prestolonaslednik Muhamed bin Salman pravi je kupac slike Leonarda da Vinčija „Salvatore Mundi” (Spasitelj Sveta), pošto je preko prijatelja i rođaka platio za nju rekordnih 450,3 miliona dolara, rekli su američki i arapski zvaničnici.

„Njujork tajms” je preneo u sredu da je kupovinu obavio saudijski princ Bader bin Abdulah bin Muhamed bin Farhan al-Saud, ali danas piše da izvori upoznati sa saudijskom kraljevskom porodicom kažu da je kupovinu finansirao prestolonaslednik Muhamed, prijatelj i rođak princa Badera.

Cena plaćena na novembarskoj aukciji u „Kristiju” za Da Vinčijevu sliku je više nego dvostruko veća od prethodnog rekorda za umetničko delo prodato na aukciji koju je držala slika Pabla Pikasa sa 179,4 miliona dolara.

Princ Bader je u saopštenju juče objavljenom u saudijskim novinama koje su u vlasništvu kompanije koju on vodi, naveo da je bio iznenađen navodima „Njujork tajmsa” i informacijama koje je objavio list, a za koje kaže da nisu tačne.

Rekordna cena za Da Vinčijevo delo mogla bi biti nezgodna za prestolonaslednika pošto je upravo on pokrenuo veliku akciju protiv korupcije i preteranog bogaćenja saudijske elite, navodi njujorški list.

Dve nedelje pre aukcije 15. novembra, princ je naložio vansudska pritvaranja najmanje 200 najbogatijih biznismena, zvaničnika i prinčeva u Saudijskoj Arabiji, i tražio od njih da predaju stotine milijardi dolara imovine kako bi izbegli sudski progon i bili slobodni.

Da Vinčijeva slika „Spasitelj Sveta” mogla bi biti nezgodna u ultrakonzervativnoj kraljevine i pošto prikazuje Isusa Hrista, budući da muslimani veruju da Isus nije bio spasilac već prorok.

Saudijski sveštenici takođe insistiraju da islam zabranjuje umetnička dela koja predstavljaju ljude, dok je prikazivanje proroka posebno zabranjeno.

Princ Bader, koji je kupac po dokumentima aukcijske kuće „Kristi”, nije poznat kao neko ko ima dovoljno novca za rekordno plaćeno umetničko delo, nije poznat ni kao kolekcionar, ali je dugogodišnji prijatelj prestolonaslednika i već je jednom bio njegov zastupnik.

„Kristi” nije hteo da objavi ime kupca Da Vinčijeve slike, ali dokumenti povezani s kupovinom pokazuju da je on kupac, navodi „Njujork tajms”.

Novi muzej Luvr u Abu Dabiju saopštio je juče da će slika biti izložena u njemu, ali nije naveo da li je slika poklonjena, pozajmljena ili iznajmljena.

Princ prestolonaslednik Abu Dabija Muhamed bin Zajed blizak je saveznik saudijskog prestolonaslednika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *