DAČIĆ: Ako je za EU ponašanje Prištine normalno – kraj pregovora

DAČIĆ: Ako je za EU ponašanje Prištine normalno – kraj pregovora

4 oktobra 2013

Ivica DacicPremijer Ivica Dačić kaže da odluke Prištine o zabrani njegovog odlaska na Kosovo predstavljaju direktnu opstrukciju Briselskog sporazuma. On je istakao da svojim stavom ni na koji način ne ucenjuje EU i poručio da, ako EU ovu situaciju smatra normalnom, on „nema interesa da više učestvuje u dijalogu sa Prištinom“.

Dačić je rekao da je dobio najave da će Priština doneti takve odluke i da je o tome obavestio šefa delegacije EU i predstavnike zemalja Kvinte (SAD, Britanija, Francuska, Nemačka i Italija).

„Neki predstavnici zemalja EU poslali su mi poruku da ne mogu ja da ucenjujem Evropsku uniju. Ljudi, osvestite se! Nama su zabranili ulazak na Kosovo, odlučite prvo o tome, a lako ćete posle sa mojim ucenama. Nikakvih ucena nema. Vodite dijalog sa onim ko može da ode na Kosovo“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa potpredsednikom turske vlade Bekirom Bozdagom.

On je primetio da su se najviši evropski zvaničnici hitno oglasili povodom nekih zabrana nedavno donetih u Srbiji, a da se povodom ovoga još niko nije oglasio.

„Ako je to za Evropsku uniju normalno, nemam više interesa da učestvujem u tome“, rekao je Dačić.

On je naglasio da je Srbija za mir i dijalog, ali da niko ne može da je ponižava. Kako je dodao, interes Srbije je da se ovaj pregovarački proces nastavi.

„Evropska komisija se još nije oglasila povodom ovoga. Dosta je bilo takvog odnosa. Mi koji smo u vladi zbog državnog interesa smo rizikovali i život i karijere i sada će neko da nas ponižava i da donosi ovakve odluke. Ako neko ne shvata – ovo je direktna opstrukcija Briselskog sporazuma.“

Dačić je dodao da je prihvatio poziv visoke predstavnice EU da u ponedeljak dođe u Brisel da razgovara o svim problemima.

„Neću dozvoliti da me iko ponižava. Neka traže drugoga za pregovore, nadam se da ovo neće biti moj poslednji odlazak u Brisel na dijalog, a ako i bude tako – neće mi baš nedostajati“, poručio je on.

Dačić je rekao da je smisao njegove posete koja je bila najavljena za po podne u Štrpcu da pozove Srbe da izađu na izbore koje je raspisala Priština i koji će se obaviti u skladu sa prištinskim pravilima. Premijer Srbije je rekao da se ne može govoriti o poverenju u dijalogu, ako je njemu kao potpisniku Briselskog sporazuma onemogućeno da ode na Kosovo.

„Smatramo da je ova odluka usmerena protiv Briselskog sporazuma i da je u pitanje doveden kredibilitet i Brisela, a ne samo moj. Ja sam dostojan da sedim pored Ketrin Ešton, ali ne mogu na KIM? To je uvreda i za Ešton“, rekao je Dačić.

Podsetivši da je kosovska ministarka Fljora Čitaku bila u poseti Beogradu, Dačić je naglasio da je ovo pitanje za njega principijelno.

„Ili u nečemu učestvujemo iskreno i otvoreno, ili je sve ovo prazna priča.“ Dačić je istakao da samo očekuje da se sprovede ono što je dogovoreno i dodao da na Kosovo ne želi da ulazi ni krišom ni silom i da je kao premijer poštovao proceduru.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *