ДАЧИЋ АМБАСАДОРУ УКРАЈИНЕ: Настави ли, нећу га ни примити

DAČIĆ AMBASADORU UKRAJINE: Nastavi li, neću ga ni primiti

23 novembra 2017

(foto: Youtube printscreen)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je ukrajinskog ambasadora u Beogradu Oleksandra Aleksandroviča da „dobro razmisli“ kada daje izjave.

Dačić je ambasadoru poručio da nije na njemu da ocenjuje spoljnu politiku Srbije i da ga nikad neće primiti „ako se bude ovako ponašao“.

„Ambasador Srbije u Ukrajini (Rade Bulatović) čeka 48 meseci na prijem kod ministra spoljnih poslova Ukrajine Pavla Klimkina, pa se ne žali“, rekao je Dačić Tanjugu u Buenos Ajresu.

Ukrajinski ambasador Oleksander Aleksandrovič, po povratku sa konsultacija u Kijevu, izjavio u utorak da 14 meseci čeka na prijem kod Dačića, da je u odnosima Srbije i Ukrajine dugo sve bilo u redu, ali da je Srbija zatim glasala „protiv Ukrajine“, odnosno rezolucije o ljudskim pravima na Krimu, i poručio da njegov stav da „Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu“ ostaje isti.

Šef srpske diplomatije je rekao da će se prema ukrajinskom ambasadoru ponašati recipročno.

„Kako oni prema Radetu Bulatoviću, našem ambasadoru, tako ću i ja prema njemu, a naročito zato što se on u svojim izjavama ponaša nediplomatski i van Bečke konvencije“, rekao je Dačić i najavio da će o tom pitanju razgovarati sa Klimkinom za nekoliko nedelja u Beču, na sednici OEBS-a.

Dačić je ocenio da to što su neki ambasadori u Srbiji navikli da ih svakog dana neko prima, samo pokazatelj koliko je Srbija gostoljubiva zemlja.

„U svetu je velika stvar da vas primi ministar spoljnih poslova kao ambasadora. Mnogi naši ambasadori su to imali priliku da vide jednom za četiri godine, a neki, kao što je Rade Bulatović u Ukrajini, nikad. Prema tome, ukrajinski ambasador bi trebalo dobro da razmisli kada daje ovakve izjave“, rekao je Dačić.

S druge strane, naglasio je on, Ukrajina je izašla van sale kada se glasalo o Kosovu u Unesku, a u Savetu bezbednosti se pridružila zahtevu da se revidira format sednice Saveta bezbednosti o Kosovu.

„Na svakom međunarodnom skupu oni nastupaju protiv interesa Srbije. Nije njegovo da ocenjuje spoljnu politiku zemlje. Zamislite kada bi Rade Bulatović u Ukrajini govorio o političkim odnosima i spoljnoj politici Ukrajine? Ako se bude ovako ponašao, nikad ga neću ni primiti, jer on ima redovnu komunikaciju za mojim zamenicima i pomoćnicima“, rekao je Dačić.

Istovremeno, šef srpske diplomatije je upitao da li „treba da drhtimo kada neki ambasador da neku izjavu“.

„Oni treba da se ponašaju u skladu sa Bečkom konvencijom ili neće više biti dobrodošli ili ih, kao što smo se prema albanskom ambasadoru ponašali, neće niko primati u određenim mesecima u našoj zemlji“, poručio je Dačić nakon što je u prestonici Argentine potpisao Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji između dve zemlje, zajedno sa argentinskim kolegom Horheom Marselom Forijem.

KOMENTARI4 komentara

 1. goran says:

  Ne primaj dzukelu, ostavi ga pred vratima da ceka.

  • !!! says:

   Primice on njega itekako,nista se ti Gorane ne sikiraj.Ima da ga ivica doceka sve sa pesmom i rasirenih ruku.Ivek sa ovim izjavama pokusava da nacini "heroja"od samog sebe i da po ko zna koji put prevede zedne SRBE preko vode.Iveku je obraz djon!

 2. Velika Metla says:

  Hoćeš,hoćeš,primićeš ga itekako! Čim ti ambasador američki naredi ima da radiš ono što nikada nisi radio! Ti si onaj koji kaže da je Srbiji APSOLUTNI cilj ulazak u eu-rajh! Šta to znači APSOLUTNI? Znači da ćete vi izdajnička garnituro uraditi SVE da bi ušli u eu-rajh,i uradićete ono šta vam ambasador američki naredi da uradite,i nećete smeti slova prozboriti!

 3. goran says:

  Na zalost, tako je, Daca se samo puvanderise.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *