ДАЧИЋ: Америка да не лобира за признања Косова!

DAČIĆ: Amerika da ne lobira za priznanja Kosova!

24 januara 2020

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić prokomentarisao je zahtev Ričarda Grenela o kampanji za povlačenje priznanja Kosova koju Srbija vodi.

Naime, posle sastanka sa Hašimom Tačijem i Aljbinom Kurtijem, mandatarom za sastav prištinske vlade, Ričard Grenel je rekao da je od Prištine tražio da ukine takse, dok će Beogradu saopštiti šta traži od naše države.– Mora biti zaustavljena kampanja za povlačenje priznanja koju vodi Srbija – rekao je Grenel.

Ivica Dačić kaže da se nada da ovakav Grenelov zahtev znači da će predstavnici SAD prestati da pred svaku sednicu u UN pozivaju članice da priznaju Kosovo.

– Predsednik Vučić je to jasno definisao, on je rekao da smo mi spremni na pregovore, ali da to podrazumeva moratorijum sa svih strana, a ne da samo Srbija treba da prestane da radi na zaštiti svojih nacionalnih interesa – poručio je šef diplomatije.

Ministar ističe da je Amerika promenila stav, da je promenjen njihov pristup, koji je ranije, dok su na čelu SAD bili Bil Klinton i Barak Obama, bio definisan tako da Srbija mora da prihvati nezavisnost Kosova.

– Sada je situacija drugačija, oni daju prostor za postizanje kompromisa, odnosno otvaraju mogućnost za postizanje kompromisa i hoće da učestvuju u tome na konstruktivan način, ne vršeći pritisak samo na Beograd, kao ranije – kazao je Dačić.

Dodao je da smatra da pritisak na Prištinu treba da bude mnogo jači da bi oni ukinuli takse i tu bi pomoć SAD bila najkorisnija.

(Tanjug)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Nastaviti politiku povlačenja priznanja, jer je Kosovo naš DNK. Nema kompromisa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *