ДАЧИЋ: Американци су схватили да никада нећемо признати Косово

DAČIĆ: Amerikanci su shvatili da nikada nećemo priznati Kosovo

17 marta 2019

(foto: Youtube printscreen)

Razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice o tome šta bi Srbija želela kao konačan ishod u pregovorima s Prištine nikad nije bilo, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

„Nije se došlo do tih tema. Kad god se otvarala neka mogućnost za polazak ka kompromisu, uvek su se desili neki incidenti. Nisu to samo sumnje, postoje i tvrdnje da neke evropske zemlje ne žele da se ovo brzo završi“, rekao je Dačić za današnju „Politiku“.On navodi da Britanija i Nemačka nisu za podelu, a da se Britanci pravdaju da ne podržavaju Ramuša Haradinaja i da su protiv takse.

„Imate i nemačku poziciju gde oni kažu da nisu za to da se ukinu takse i pokrene dijalog pre evropskih izbora. Što bi neko iz Vašingtona dobio Nobelovu nagradi kad može iz Berlina? Govorim simbolički. Ovde se vodi geopolitička borba, ali ne više sa Moskvom nego između zapadnih partnera. Reč je o višeslojnoj političkoj geografiji koja se oko nas prepliće“, kazao je Dačić.

Na konstataciju — dakle ništa do kraja godine, Dačić odgovara:„To spada već u domen političke naučne fantastike“.

On navodi da takse moraju da budu ukinute da bi se nastavio dijalog, a da nas činjenica da su doneli platformu stavlja u jednu novi političku poziciju — da oni neće bilo kakav kompromis.

Šef diplomatije naglašava da nas platforma iz Prištine uopšte ne interesuje.

„To što su oni sebi postavili kao cilj nema nikakve veze sa dijalogom. Ne možeš da se setiš platforme usred briselskog procesa, kada si već imao razne dogovore“, rekao je Dačić.

On podseća na dve potpuno suprotstavljene pozicije — jedna je da je Kosovo autonomija u okviri Srbije, druga je da je Kosovo nezavisna država u granicama koje su oni sami sebi predstavili kao međudržavne, a to su u stvari granice između pokrajine i centralne Srbije.

„Do kompromisa je teško doći na osnovu te dve pozicije. Zašto su Amerikanci iskoračili iz svoje pozicije? Zato što su shvatioli da Srbija nikada neća priznati nezavisno Kosovo s tim jednostranim aktom, bez nekog kompromisa. A koji je kompromis? Nikada oni nisu rekli ovo je najbolje rešenje. Oni i sami kažu dajte da vidimo šta su predlozi“, rekao je Dačić.

KOMENTARI5 komentara

 1. trikornjanin says:

  Od 2001 godine sva rukovodstva Srbije se ponasaju kao nasi najveci neprijatelji i prosto se takmice u tome. Nije pitanje hoce li Srbija da prizna Kososvo vec zasto Srbija ne priznaje rezoluciju 1244. Sa kojim to parama i kojim kanalima se utice na sva srpska rukovodstva od 2001 do danas da se tako ponasaju. A da ne govorimo o nato agresiji, tuzbi protiv te alijanse, o unistavanju srpske privrede i zaduzivanja kod mmf-a. Jednostavno uvlace nasu zemlju u kolaps.

 2. Vujadin says:

  Amerikanci su možda shvatili, a Vučić-Dačić i podguzne muhe oko njih ne mogu da shvate da je Kosovo i Metohija južna srbska pokrajina i ništa više.

 3. Sasulja says:

  E glupi Dacicu,ne trazi se pomoc i savet od neprujatelja,vec od prijatelja,sad ste se setili Rusije.

 4. Pravda says:

  Zar koferce nije dovoljno da skine odijelo sa ovoga poidriglog?

 5. Budi Bog s nama says:

  Crni zadrigli retortičar Dači, pa Amerikanci su davno shvatili da moraju Kosovo da iscrpe ekonomski, ljudski i vojno, ne žele oni Kosovo za Tačija i Hardija već za svoj groš i svoj dolar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *