Dačić blizu novog kabineta?

Dačić blizu novog kabineta?

8 aprila 2014

ivica-dacic-i-aleksandar-vucic-1378154115-360537Prva dva čoveka odlazeće vlade – premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, korak su bliži koalicionoj saradnji i u novom mandatu.

Lider naprednjaka pokazao je spremnost da i savez oko socijalista uključi u jedinstveni front za velike reforme u zemlji, dok je šef SPS jasno poručio da njegov tim želi da pomogne svojim učešćem i budućoj vlasti.

Zaključak razgovora rukovodstva SNS sa predstavnicima koalicije SPS-PUPS-JS je da postoji strateška saglasnost o najvažnijim državnim temama i da će se konkretne konsultacije o formiranju vlade nastaviti za vikend.

Tačno u 11 časova, u naprednjačko sedište ušli su Dačić, Milan Krkobabić, Dragan Marković Palma, Dijana Vukomanović i Žarko Obradović, a u holu ih je već čekao Vučić sa Zoranom Mihajlović.

Posle zagrljaja i srdačnih pozdrava, povukli su se na jednočasovne razgovore.

Za pregovaračkim stolom odmah su utvrdili da im se poklapaju namere u spoljnoj i unutrašnjoj politici i borbi protiv korupcije. Ali, ni na temi ekonomije, na kojoj se očekivalo da “zapne”, nije bilo većih nesuglasica.

Budući premijer Vučić posle susreta je izjavio da SNS ne želi svekoliku moć i vlast već jedinstvo:

– Do kraja nedelje biće završeni razgovori sa koalicijom oko SPS o modalitetima njihovog učešća u vladi, a zarad jedinstva u Srbiji povodom teških pitanja. Nismo razgovarali o tome ko će na koji način biti deo vlade, ali sam rekao da smo spremni da razgovaramo. Ne želimo partijsku vladu i moguće da SNS neće imati ni polovinu broja ministara.

Dačić je poručio da SPS i njeni koalicioni partneri žele da uđu u vladu i da preuzmu odgovornost:

– Razgovaralo se o programu i nije bilo reči o ministarskim mestima. Spremni smo da pomognemo da Srbija ne propusti ovu istorijsku priliku da se razvije. Čuli smo plan SNS i spremni smo da preuzmemo svoj deo odgovornosti. To će biti program cele vlade i preuzimamo i političku dobit, ali i minus, ako nešto dobro ne uradimo

Budući mandatar je ocenio da su predstavnici SPS tokom razgovora bili vrlo korektni i rekli su da razumeju ekonomsku situaciju u kojoj se Srbija nalazi.

Vučić je ipak sugerisao da nije zadovoljan kako se do sada vodio resor infrastrukture koji je bio u rukama SPS:

– Sto godina pravimo Koridor 10, kao Skadar na Bojani. To više neće moći. Spremni smo da već za desetak dana sklopimo ozbiljne koncesije kako bismo završili auto-put do Crne Gore za naredne četiri godine. Sada Srbija odvaja manje novca za infrastrukturu nego za skupe kredite koji su uzimani u vreme Mirka Cvetkovića, a ništa nije sagrađeno.

Lider SNS je rekao i da je pod strašnim pritiskom da smanji penzije, što, kako je naveo, zagovaraju apsolutno svi stručnjaci, ali istovremeno tragaju za rešenjem za taj problem.

– Nikada nismo kočili reforme i nismo imali nesuglasice kad su u pitanju reformski zakoni – poručio je Dačić.

Vučić je najavio da će u četvrtak otvoreno razgovarati i s Borisom Tadićem i da će mu sve reći, “koliko god da se ljutio”.

SELAKOVIĆ ILI MALI NA ČELU BEOGRADA

Vučić je potvrdio i saznanja “Novosti” da su najozbiljniji kandidati za gradonačelnika Beograda Siniša Mali i Nikola Selaković:

– Odluka će biti doneta nakon izjašnjavanja stranačkih organa, u apsolutno rekordnom vremenu. Imam svoje mišljenje o tome ko je najbolji kandidat, ali ne mogu da ga imenujem pre nego što svoj stav iznesu organi SNS.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *