ДАЧИЋ: Док смо ми пријатељи са Русијом, Косово никада неће постати чланица УН

ДАЧИЋ: Док смо ми пријатељи са Русијом, Косово никада неће постати чланица УН

28 новембра 2017

(Youtube printscreen)

Приштина, каже Дачић, има “неки свој списак”, који тренутно, како је навео, има 114 земаља, плус Мадагаскар 115-а земаља – “наводно”

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас, поводом информације да је Мадагаскар признао независност Косова, да је његов колега из те земље наклоњен Косову.

Министар је рекао да они поштују право на самоопредељење народа. Али о каквом праву на самоопредељење се говори овде? Албанаца? Албанци имају своју државу – то Албанија, ово је национална мањина у саставу Србије која нема право на самоопредељење – истакао је Дачић за ТВ Прва.

Једнострани акти, каже он, које су они на Косову предузели се овако легализују и када друге земље виде шта се дешава са Каталонијом, многи сада размишљају о свим тим последицама.

О ставу шефа дипломатије Мадагаскара Дачић је разговарао и са председником парламента те земље, који каже да је “изненађен и да ће причати са председником о томе”.

Али, на крају крајева, није ни битно, Мадагаскар није гласао у Унеску за Србију, трпео је притиске САД и били су уздржани – рекао је Дачић.

Приштина, каже Дачић, има “неки свој списак”, који тренутно, како је навео, има 114 земаља, плус Мадагаскар 115-а земаља – “наводно”.

– Ја сам рекао и то гарантујем, на том списку имате два ентитета који нису чланице УН, јер има 193 које су чланице УН, а на том списку се налазе и Кукова острва, Ниуве, које то нису, ту се налазе и три земље које су повукле признање – Сао Томе и Принципе, Суринам и Гвинеја Бисао – рекао је Дачић.

То су, каже, лажне вести.

Гостујући на ТВ Прва, Дачић је рекао да ће Косово “мало сутра” моћи да постане чланица УН.

Како је додао, да би Косово постало чланица УН, потребно му је две трећине гласова.

– Али џабе им је све то, док смо ми пријатељи са Русијом и Русија може да стави вето на ту одлуку, они никад не могу да постану чланови УН. Тако да, то су лажи. Ево и (Рамуш) Харадинај је рекао да се дијалог ближи крају – ком крају? Они мисле да су легализовали независност Косова, а како, нису постали чланови УН, нису постали чланови ОЕБС-а, како ће постати чланови ЕУ – рекао је Дачић.

На питање да су се, после посете председника и премијерке Бриселу, чуле поруке да ЕУ од Србије на крају дијалога тражи неку врсту правно обавезујућег споразума Београда и Приштине, Дачић каже да то није ништа ново и да постоји већ четири године и да је ту формулацију убацио Штефан Филе док је био комесар за проширење.

Они су убацили формулацију за коју ни сада не знају шта у ствари значи. Шта значи правно обавезујући споразум за нормализацију односа? Нико то не зна – рекао је Дачић.

Према његовим речима, ЕУ не може да утврди јединствен став да је Косово независна држава.

– Према томе, не може да усвоји ни јединствен став да Србија мора да призна независност Косова – истакао је он.

Говорећи о Меморандуму САНУ, Дачић је рекао да је то “лако штиво у односу на оно што се објављивало у протеклих 30 година”.

Истакао је да тај документ није изазвао никакве ратове, већ су то учинили једнострани потези појединих земаља.

(Тањуг)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u