Dačić: Evropa nije cilj, nego put

Dačić: Evropa nije cilj, nego put

21 јуна 2013

DačićU autorskom tekstu za dnevni list “Danas“ premijer Srbije Ivica Dačić kaže da Evropa nije cilj, nego put, i da mi Evropu u Srbiji ne smemo da proćerdamo. Premijer Dačić rekao je da Evropa u Srbiji ne sme da se proćerda, napomenuvši da ne smemo da je dovedemo, ostavimo i zaboravimo, jer ćemo ponovo dobiti džunglu.

„Svestan da svojoj deci neću ostaviti pesme. Možda ćemo, njima, sebi, Srbiji, ako istrajemo, posle svih prećutanih gubitaka, 28. juna, ostaviti – Evropu“, napisao je Dačić. On dalje piše da Evropa nije san, nego rad, sistem, pravila, institucije, poredak, pravo, pravda, zakoni….

„Evropa je nešto što se pravi, a ne nešto o čemu se mašta. Moja Evropa, ona zbog koje sam prešao hiljade kilometara, nije, negde, tamo. Moja Evropa mora da bude u mojoj kući, i u mojoj zemlji. U mom dvorištu. I jedino pitanje je da li ću, da li ćemo mi, uspeti tu i da je napravimo. U Žitorađi, Svrljigu, Aleksincu, Lapovu, Valjevu, Somboru…I ne samo tu, nego i u svakoj fabrici, školi, bolnici… u medijima, kulturi, nauci… Da li ćemo uspeti da Evropu izgradimo u našim tvrdim, balkanskim, glavama?“, piše Dačić u tekstu za beograski list.

On dodaje da moramo da shvatimo da je Evropa put, a ne cilj. Da nema nagradne igre na kojoj se ona dobija.

„Glavni loz smo, uostalom, već dobili. Pojavili smo se, na ovom zrncu svemira, u zabačenom kutku tog zrnca, i sada, baš tu, treba nešto i da uradimo. Kavafi je pričao da ako proćerdaš život u svom gradu, proćerdaćeš ga i na svakom drugom mestu.Mi, Evropu u Srbiji, ne smemo da proćerdamo. Ne možemo samo da je dovedemo, ostavimo, i zaboravimo. Ovaj put, to, prosto, neće biti dovoljno. Dobićemo, ponovo, džunglu.I zato naše putovanje ne sme da bude prekinuto. Posle 28. juna, kada ćemo, kao u mitu „oteti Evropu“, i prebaciti je ovde, ono mora da se nastavi. I da bude još duže, samo sada po Srbiji.Po njenim najzabitijim, najsiromašnijim i najbeznadežnijim delovima. I još više, po sistemu, institucijama, zakonima, pravilima… To uvođenje Evrope u svaku poru srpskog društva, u svaki njegov organ, svaku kost i u svaku misao, najveći je i najvažniji politički projekat ove vlade. Zato što je to, ujedno, i jedini način da ona ovde i ostane. I da mi, zaista, budemo Evropa, i to ne samo njen geografski deo, nego njena sama bit, suština i, nadasve, vrednost.I da deci možemo da kažemo, poput Kiplinga – mi smo istrajali, i ti, sada, možeš da budeš čovek, sine moj. I da živiš kao sav normalan svet“, zaključuje Dačić.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u