Dačić i Amfilohije se izgrlili i pomirili u manastiru

Dačić i Amfilohije se izgrlili i pomirili u manastiru

4 avgusta 2013

Amfilohije Radović - Ivica DačićPredsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću i srpskom patrijarhu Irineju danas su u Beranama uručene Medalje Svetog Georgija prvog reda, povodom proslave osam vekova manastira Đurđevi stupovi. Premijer Srbije je tom prilikom zagrlio mitropolita Amfilohija i rekao da su se pomirili, piše “Blic“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je u maju ove godine, tokom molebana za Kosovo u centru Beograda, rekao da se moli za upokojenje vlade i Skupštine Srbije, da im se oprosti svaki greh, voljni i nevoljni, i pomolio se za „vaskrs Kosova i Metohije, cele Srbije i roda srpskog“.

Na skupu je bio i vladika Atanasije koji je rekao da „premijer govori o realnoj politici i ne zanima ga nebeska Srbija. Tako je govorio i Zoran Đinđić i svi znamo kako je završio“.  Dačić je tada izjave predstavnika SPC ocenio kao neuobičajen i neprimeren gest prema državi u kojoj crkva i vlast imaju potpuno odvojene zadatke.

“Ponekad se zaista zapitam čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji“, rekao je tada Dačić.

Premijer Srbije je danas izjavio da mu je drago što je prisustvovao proslavi u Vasojevićima, navodeći da je taj deo Crne Gore, zajedno sa delovima Srbije i Kosova i Metohije, činio nekadašnju državu Rašku. Na dodavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je sedeo do Dačića, da je u pitanju bio stožer srednjevekovne srpske države, premijer je ponovio reči mitropolita, a potom zagrlio Amfilohija.

“Vidite da smo se pomirili“, kazao je Dačić, a te njegove reči i zagrljaj sa mitropolitom Amfilohijem propraćen je jakim aplauzom prisutnih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *