ДАЧИЋ И ЛАВРОВ: Сарадња Србије и Русије никад боља!

DAČIĆ I LAVROV: Saradnja Srbije i Rusije nikad bolja!

29 septembra 2017

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Ivica Dačić i Sergej Lavrov ocenili su u Moskvi da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da se saradnja razvija u svim pravcima.

Lavrov je rekao da se nedavno u Njujorku sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je „Vučić potvrdio sve sporazume postignute na najvišem nivou“.

Ruski ministar je podsetio da predstoji zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i ocenio je da „robna razmena između dve zemlje održivo raste“.

Lavrov je rekao i da se očekuje da predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković početkom oktobra učestvuje na Međuparlamentarnoj skupštini u Sankt Peterburgu.

Šef ruske diplomatije je takođe istakao da su dva ministarstva u stalnom kontaktu, da čvrsto sarađuju u okviru Ujedinjenih nacija i da solidarno glasaju za najvažnije rezolucije u okviru Generalne skupštine UN.

Lavrov je, uoči sastanka sa Dačićem, konstatovao da je zadovoljan odnosima Rusije i Srbije, koji se razvijaju u svim pravcima, ali da će na današnjem sastanku razmotriti kako ta saradnja može još više da bude unapređena.

Dačić je, sa druge strane, ocenio da je saradnja Srbije i Rusije na visokom nivou i „možda na najvišem u poslednjih nekoliko godina“.

Srpski ministar je rekao da se nastavljaju sve aktivnosti između dve zemlje, a da će idućeg meseca u Srbiji biti održan Međuvladin komitet za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Srpski šef diplomatije je dodao da još nije odlučeno da li će redovno zasedanje Međuvladinog komiteta biti održano u Beogradu ili Novom Sadu.

„Naš cilj je da se poveća robna razmena. Ona je veća od dve milijarde evra, ali mi smatramo da ona može biti još veća“, rekao je Dačić, ističući da postoje i druge oblasti za saradnju.

Srpski ministar se zahvalio predsedniku Vladimiru Putinu i šefu diplomatije Sergeju Lavrovu na doslednoj podršci koju Rusija pruža Srbiji u najvažnijim pitanjima — teritorijalnoj celovitosti i nezavisnosti.

Dačić je rekao da će saradnja dve zemlje biti nastavljena „u duhu prijateljstva i daljeg razvoja naše saradnje“.
Srpski ministar je takođe istakao da će sledeće godine biti obeleženo 180 godina diplomatskih odnosa između naše dve zemlje i da će tim povodom biti organizovani „određeni događaji“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *