Dačić i Tači stavljaju pečat na plan

Dačić i Tači stavljaju pečat na plan

13 juna 2013

pol-dijalog_620x0Izlaz iz ćorsokaka u koji su, zbog opstrukcija Prištine, zapali pregovori oko plana implementacije briselskog sporazuma, još jednom će pokušati da nađu srpski premijer Ivica Dačić i Hašim Tači.

Kako saznajemo, oni će se najverovatnije sresti 16. juna u Beču, na marginama konferencije koju organizuje austrijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Cilj je da dvojica premijera tada, bar načelno, aminuju rešenja oko kojih su se dogovorili tehnički timovi i „preseku“ tamo gde je zapelo. Tako bi evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton i Štefan File, komesar za proširenje, dva dana kasnije, 18. juna, ministrima spoljnih poslova podneli pozitivan raport o napretku dijaloga i normalizaciji odnosa.

Naši izvori u Evropskoj komisiji kažu da je već dogovoren i novi, briselski susret dvojice premijera sa Eštonovom i to 20. juna, kako bi Dačić i Tači, pred kamerama, dali politički pečat postignutim rešenjima.

– Naš stav je da dijalog treba da se nastavi na svim nivoima. Fokus smo stavili na implementaciju, i radimo sve da bi do nje došlo – kaže za „Novosti“ Maja Kocijančič, portparol Eštonove.

Prema našim informacijama, Tači, koji je proteklih dana u Americi razgovarao sa najvišim vašingtonskim zvaničnicima, dobio je jasne signale da ne sme da vraća proces briselskog dijaloga unazad i da mora da se postigne dogovor o planu implementacije.

Oko tri ključne tačke sporazuma – policije, pravosuđa i lokalnih izbora – već su postignuti neki pomaci u tehničkom dijalogu.

Srbija je pristala da se na severu zatvore kancelarije MUP koje se ne bave isključivo administrativnim poslovima i načelno je dogovoreno da sudovi ne primaju nove predmete od 15. jula.

Priština, međutim, insistira da sudovi potpuno prestanu da rade i da se sudije integrišu u kosovski pravosudni sistem. Kosovski Albanci pristali su i da Srbi glasaju sa našim dokumentima, ali traže dodatne garancije Beograda da lične karte neće biti masovno izdavane, kako se ne bi povećao broj naših građana sa pravom glasa.

Upravo taj Gordijev čvor trebalo bi da preseku Dačić i Tači.

– Tačijev prostor za izvrdavanje ili opstrukcije se sužava. Amerikanci su odigrali ključnu ulogu u postizanju sporazuma od 19. aprila, autoritet EU je takođe sada u pitanju, i oni neće dozvoliti da zbog Prištine sve padne u vodu – kaže za „Novosti“ predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

U četvrtak će uslediti još jedan pokušaj približavanja stavova dveju strane o pitanju telekomunikacija, kaže za „Novosti“ ministar Rasim Ljajić:

– Poslaćemo Briselu pismo sa predlozima Beograda oko rešenja za pozivni broj i rada mobilnih operatera na KiM, a isto će učiniti i Priština.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *