DAČIĆ I VUČIĆ: Tražimo hitno izvinjenje Erdogana za Kosovo

DAČIĆ I VUČIĆ: Tražimo hitno izvinjenje Erdogana za Kosovo

24 октобра 2013

dacic-vucicPremijer Dačić ocenjuje da je izjava turskog premijera Erdogana u Prizrenu nediplomatska, a vicepremijer Vučić „traži hitno javno izvinjenje Ankare“.

„Poruka turskog premijera Erdogana je nediplomatska. Takve reči, izrečene u Prizrenu, sigurno ne doprinose političkoj stabilnosti na Kosovu i Metohiji, niti vraćaju poverenje između Srba i Albanaca“, rekao je Dačić za „Novosti“.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije osudilo je ranije danas jučerašnju izjavu turskog premijera Redžepa Tajipa Ergodana na Kosovu i Metohji saopštivši da takve izjave ne mogu biti prihvaćene kao prijateljske i odstupaju od uveravanja koja zvaničnici u Beogradu dobijaju u kontaktu sa turskim kolegama.

„Dušanov grad je verovatno najneprimerenije mesto za takve izjave. Svako u svetu zna da je Kosovo srpska reč i srpska teritorija, čak i oni koji su priznali tu kvazi državu“, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Erdogan je juče tokom posete Prizrenu izjavio da je „Kosovo Turska, a Turska Kosovo“. Kosovo i turski narod imaju istu istoriju i civilizaciju, rekao je Erdogan i dodao da „jezici, religija, lica mogu biti drugačiji“ ali da smo svi „deca iste zemlje“.

„Kad dođem na Kosovo osećam se kao kod kuće. Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i mi ćemo nastaviti da pomažemo Kosovo„, rekao je Erdogan, prenela je agencija ATA.

Vučić: Izjava je skandal

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je da Kosovo nije Turska i traži hitno izvinjenje od premijera Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi RTS.

Smatram da je ta izjava veliki skandal i tražim hitno javno izvinjenje Turske i njenog premijera Erdogana. To je nedopustivo ponašanje u međunarodnim odnosima i treba videti kakve će biti reakcije drugih zemalja“, rekao je Vučić iz Tel Aviva za „Naše novine“ i naglasio da Erdogan vrlo dobro zna „da Kosovo nije tursko još od balkanskih ratova“, prenosi RTS.

Vučić kaže da Erdoganova izjava samo pokazuje kakve su stvarne namere nekih zemalja u okruženju.

„Mnogi se skrivaju iza lepih reči, ali je bilo potrebno da prorade emocije, da shvatimo kakvi se interesi kriju iza kulisa“, rekao je Vučić.

Vicepremijer je dodao da Srbija treba da reaguje oštro, ali razumno. „Naš je zadatak da delujemo racionalno, ali da sa druge strane učinimo sve da ovakve i slične izjave naiđu na široku osudu međuunarodne zajednice„, istakao je Vučić.

KOMENTARI2 коментара

  1. Tomislav says:

    Vrlo će se potresti i Turska i "međunarodna zajednica". I jednima i drugima je interes zajednički, a zahvaljujući ovoj kvazi-patriotskoj kamarili dno-dna vlasti, svoje interese su do sada sprovodili bez greške. Ne bi oni tu ništa menjali.

  2. Петар says:

    Господо политичари , правите православни савез за одбрану од исламске немани. Оканите се празне приче и улагивања већ се удружите са другим угроженима и станите али на врат.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u