DAČIĆ: Idemo da tražimo pomoć u Briselu

DAČIĆ: Idemo da tražimo pomoć u Briselu

20 maja 2014

Ivica-Dacic-190514Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić najavio je da će predvoditi delegaciju u Briselu koja će sa evropskim funkcionerima razgovarati o pomoći Srbiji.

„Sada možemo da apliciramo za fondove, Evropska komisija utvrđuje da li je ona veća od 0,6 BDP-a, što je u našem slučaju sigurno, a zatim Evropski savet odobrava pomoć“, rekao je Dačić u specijalnoj emisiji na B92.

Dačić se zahvalio svim ambasadorima koji su sa njim obišli Obrenovac.

„Namerno sam organizovao obilazak, hteo sam da se svojim učima uvere kakva je situacija u Obrenovcu, iako je slika bila znatno mekša i lakša nego pre nekoliko dana. Ambasadori su mogli da se uvere kolika je to katastrofa, bez obzira na to što se povukla voda. To je bilo korisno, zato što će svojim vladama preneti pune utiske. Svi su obećali pomoć, to je ono što nas sada čeka“, rekao je Dačić.

On je najavio da će osim najavljene pomoći iz raznih zemalja sveta i evropskih fondova, kojima Srbija kao zemlja kandidat ima pristup, biti i drugih sredstava pomoći.

„Već je obavljen razgovor sa kolegom iz Turske, za finansiranje iz njihovog razvojnog fonda, pomažu UAE, Azerbejdžan daje 400.000 evra u humanitarne svrhe, a to su sve prve tranše. Nakon toga moramo da priđemo ovom drugom delu, fondovima“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li Vlada može da obeća da će pomoći ljudima koji su ostali bez imovine i krova nad glavom Dačić je rekao.

„Ono što nam daje nadu je to što prvi put možemo da koristimo fondove koji ranije nisu bili dostupni. Na nama je da se organizujemo da raspodela sredstava bude pravedna i da nema zloupotreba, a to se odnosi i na humanitarnu pomoć“, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je rekao da „profitera uvek ima“, da su propisi nedorečeni, a da je na državi sada da ih podjednostavi ad hok rešenjima.

„Mi sada imamo dnevne problem. Naši ljudi ne vole sistem, pa čak ni kad je humanitarna pomoć u pitanju. Oni organizuju pomoć, pa dođu na granicu, a carina bi da im naplati. Rusima su hteli da naplate carinu za pomoć. Žena iz Makedonije je sada na granici sa 120.000 evra pomoći. Dnevno ima takvih problema“, rekao je Dačić.

Bivši ministar policije je rekao da se sada još jednom pokazalo da treba graditi jak Sektor za vanredne situacije i podsetio da je on bio predlagač Zakona kojim je Sektor objedinjen pod jednu kapu, a da je ranije bio rasut na više ministarstava.

„Bez jake vojske i policije žrtve bi bile veće, treba raditi na modernizovanj u i jačanju Sektora. Međutim, nedostaje još ljudi, neki od njih su i zapostavljeni, a vredi istaći da oni rizikuju svoje živote“, rekao je Dačić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *