ДАЧИЋ: Измишљено бар седам-осам признања Косова

DAČIĆ: Izmišljeno bar sedam-osam priznanja Kosova

26 novembra 2017

(Youtube printscreen)

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da se na spisku zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova nalazi bar „sedam-osam“ izmišljenih priznanja.

Prema njegovim rečima, ako Srbija ozbiljno pristupi tom problemu, taj broj može pasti ispod 100.

Dačić je u intervjuu za “Večernje novosti” od ponedeljka rekao da će Srbija proveriti sve informacije o tome da je Madagaskar priznao nezavisnost Kosova.

Kako je naveo, preti se i zemljama koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova.

„Proverićemo sve oko Madagaskara, ali borba traje. Suočavamo se s moćnim protivnicima i njihovim zaštitnicima. Zemljama se preti, protestuje se kod svih država koje su povukle priznanje, nude im se različite stvari“, kazao je šef srpske diplomatije.

On je rekao da je razgovarao sa ministrima spoljnih poslova niza zemalja koje nisu priznale Kosovo i dodao da je njihova pozicija jasna, kao i da bi moglo da dođe do “preispitivanja tih odluka“.

Međutim, Dačić je rekao da ne želi da govori o kojim zemljama je reč kako ne bi „pomagao Prištini“.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu u Srbiji o Kosovu, kazao je da je cilj takve inicijative da se iznesu svi stavovi šta bi moglo da predstavlja trajno rešenje.

„Da bi se do toga došlo, druga strana treba da prihvati da razgovara. A Priština smatra da nema o čemu da se razgovara i da je, kako kažu, nezavisnost nepovratna. Pokazalo se da to nije tačno. Tajvan je svojevremeno priznalo više od 80 zemalja, a sada je taj broj veoma mali“, kazao je Dačić.

Komentarišući predlog kosovske strane da se u dijalog Beograda i Prištine uključe SAD, on je rekao da menjanje formata dijaloga podrazumeva neku novu odluku, kao i da bi u tom slučaju druge zemlje želele da se uključe, a i Srbija bi imala svoje predloge.

Dačić je naveo da izricanje kazne doživotnog zatvora ratnom komandantu VRS Ratku Mladiću ne može da suoči Srbiju sa nekom novom rezolucijom SB UN u kojoj bi se Srbi optužili za genocid.

„Verovatno postoje zemlje koje će nešto tako pokušati. Ovo ne može da bude presuda koja se odnosi na jedan narod niti na Republiku Srpsku“, kazao je Dačić i dodao da zemlje koje bi pokrenule tako nešto ne bi mogle da imaju prijateljski tretman u Srbiji.

Gvineja Bisao, Surinam i ostali

Podsećamo, Dačić je u četvrtak izjavio da je Gvineja Bisao povukla odluku o priznanju Kosova iz 2011. godine.

Gvineja Bisao je, kako je objasnio Dačić, zvanično poništila pismo i priznanje u tom pismu, iz 2011. godine, kojim je manipulisala Priština.

Premijer te zemlje, Umaro Sisoko Embalo, koji je na toj funkciji od novembra 2016, nešto ranije je u Beogradu rekao da ta zemlja nikada nije priznala Kosovo, odnosno da on „nije video nijedan papir o priznanju Kosova“.

Prištinski mediji su istovremeno objavili faksimil verbalne note Gvineje Bisao o priznanju Kosova, koju je potpisao tadašnji, sada pokojni, predsednik države, 2011, kao i fotografiju tadašnje zamenice ministra spoljnih poslova Kosova Vljore Čitaku dok prima tu notu.

Inače, prva država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države je Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine.

Nedavno su mediji na Kosovu objavili i da je Priština ažurirala spisak zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a sa kojeg su uklonjene Nigerija i Uganda “čiju pisanu notu o priznanju Priština nikad nije dobila”.

Dačić je nakon toga izrazio uverenje da će spisak zemalja koje su priznale Kosovo na kraju spasti na ispod 100 zemalja.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, što je do sada priznalo nešto više od 100 zemalja sveta. Od tada Kosovo je postalo član nekoliko međunarodnih organizacija poput MMF-a, Svetske banke i FIFA, ali ne i deo Ujedinjenih nacija.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama to su između ostalog Rusija, Kina, Brazil i Indija.

KOMENTARI3 komentara

  1. Zaharije Serak says:

    Ja odgovorno tvrdim da ste Vi Dacicu jedan od onih koje krivim za gubitak Kosova.Sada nekakva prica da se Vi zauzimate......Za sta?Objasnite narodu kako ste izgubili Kosovo,pa onda idemo dalje.Sljedeci bolesnu politiku Milosevica/glavnog krivca/ i Vi ste krivi.Nudjeno Vam je da Kosovo ostane u sastavu Srbije bez prava otcjepljenja,ako vratitite autonomiju/Nesto slicno kao Katalonija/Niste pristali i sada Vi pricate opet o nepravdi i uroti protiv Srbije Koji su to pacijenti koji Vas slusaju ovolike godine

  2. Zoran says:

    Apelujem: Nikako rakija pre 6 sati izjutra!!!

  3. rajko says:

    rezolucija1244...rezolucija1244...rezolucija1244 "DA SE OBEZBEDI POVRATAK NA KOSOVO"!!! kod koga nase rukovodstvo dan i noc insistira po tom pitanju umesto da se zamajava ko je priznao a ko nije. ako siptari traze da se otcepe od srbije neka srbi sa kosova traze da se otcepe od siptara pa onda neka svako bira drzavu. dacic je predlagao tu mogucnost ali sada to vise ne spominje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *