„Dačić je zaslužio dve funkcije u Vladi Srbije“

„Dačić je zaslužio dve funkcije u Vladi Srbije“

10 августа 2013

slavica-dejanovic-sRezultati rada Ivice Dačića u Ministarstvu unutrašnjih poslova ne daju mu za pravo da napusti tu poziciju. Svi potpredsednici Vlade obavljaju istovremeno više funkcija. Aleksandar Vučić je i koordinator službi bezbednosti, a Jovan Krkokabić i Rasim Ljajić su ujedno i ministri. Na vidim zašto bi onda Dačić morao da se rastereti više nego neko drugi, iako zasigurno obavlja težak i odgovoran posao.

Ovako na spekulacije da će socijalisti morati da se odreknu resora policije u nastavku razgovora o rekonstrukciji Vlade, „replicira“ potpredsednik SPS i ministar zdravlja Slavica Đukić Dejanović, dodajući i da ne očekuje da će SNS imati takav zahtev.

* Visoki funkcioneri SNS nedvosmisleno traže da se Dačić povuče, neki čak „merkaju“ premijersku fotelju za svog lidera?

– Normalno je da vole da njihov predsednik bude premijer, tako da razumem zašto su to pitanje u više navrata potcrtavali. Ali, gospodin Vučić je jasno rekao da bez novih izbora o tome ne želi ni da razmišlja. Za mene je time stavljena tačka na to pitanje, jer on nije čovek koji poriče svoje izjave.

* Koliko je realna trampa resora između SPS i SNS. Hoćete li ustupiti saobraćaj i prosvetu, za kulturu i sport?

– O tome samo spekulišu mediji i takvih razgovora zasad nije bilo. SPS i SNS treba zajednički da traže najbolja personalna rešenja za upražnjena mesta i nije bitno čiji će čovek preuzeti koji resor.

* Znači li to da ćete predložiti stručnjake za ministre, a ne visoke stranačke funkcionere?

– Od perioda kada je bilo planirano da SPS bude demontiran posle 2000. godine, ono što nam nikada nije osporavano jeste da imamo dobre kadrove. Nema nijedne odgovorne pozicije u državi za koju nemamo nekoliko kvalitetnih kandidata. Nama personalna rešenja nisu najvažnija. Važno je samo da se ostvari cilj.

* Da li je, što se socijalista tiče, ministarska rekonstrukcija završena, verujete li da se vaša pozicija neće dovesti u pitanje?

– Konačnu odluku donosi parlament. Ja sam svoj mandat stavila na raspolaganje Dačiću i ako proceni da neko drugi može bolje da radi, neće biti problem da podnesem ostavku.

* Mogu li smene Obradovića i Mrkonjića da izazovu potrese u SPS, utisak je da nisu doborovoljno otišli?

– Bila sam akter svih razgovora i zato sam iznenađena kad vidim šta mediji sve pišu. Istina je da smo svi svoje mandate stavili na raspolaganje Dačiću i rekli da smo spremni da se povučemo ukoliko će to voditi stabilizaciji Vlade. I Obradović i Mrkonjić su radili najbolje što su mogli i SPS im je zahvalan. Ne očekujem potrese, a oni će ostati na visokim pozicijima u stranci.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u