ДАЧИЋ: „Кина и Русија подржавају Србију у вези Косова!“

DAČIĆ: „Kina i Rusija podržavaju Srbiju u vezi Kosova!“

16 decembra 2016
(foto: Youtube printscreen)

(foto: Youtube printscreen)

Potpedsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Pekingu da je podrška Kine i Rusije, kao stalnih članica Saveta bezbednosti, garancija našoj zemlji da pitanje Kosova i Metohije u UN neće biti rešeno na štetu Srbije.

Istakao je da su Srbija i Kina saradnju počele izgradnjom mosta Zemun – Borča i obnovom termoenergetskih kapaciteta u Obrenovcu, a da je danas vrednost saradnje premašila dve milijarde dolara.

Podsetio je da kineske kompanije grade auto-puteve po Srbiji i da će raditi na izgradnji pruge Beograd Budimpešta.

Govoreći o saradnji dveju zemalja u budućnosti, Dačić je istakao da Srbija želi da modernizuje prugu Beograd – Niš i dalje prema makedonskoj granici i Grčkoj, ali i prugu Beograd – Bar, kao i nove mostove na Dunavu i Savi.

Govoreći o međunarodnoj politici, Dačić je za Kineski međunarodni radio rekao da izabrani američki predsednik Donald Tramp zna da mu se ne isplati da pogoršava odnose sa Kinom.

Ne misli, kazao je, da će odustajanje od politike jedne Kine biti osnova politike SAD.

„Pobedu na izborima Donald Tramp je izgradio na kritici dosadašnje američke administracije i njenog intervencionizma širom sveta. Tramp je u biznisu naučio šta je najvažniji rezultat, tako da ne verujem da mu se isplati da sa Kinom gradi loše odnose. Naprotiv, verujem da će sa Rusijom i Kinom popraviti odnose“, izjavio je Dačić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *