ДАЧИЋ: Косово не може бити предмет спољнополитичке трговине

ДАЧИЋ: Косово не може бити предмет спољнополитичке трговине

18 априла 2018

(foto: Youtube printscreen)

Србија жели да постигне компромисно решење за КиМ, али се то питање не може користити у спољнополитичкој трговини као услов за улазак у ЕУ, рекао је Ивица Дачић.

Министар спољних послова Ивица Дачић је, на конференцији „Обука политичких лидера“, рекао да се дијалог са Приштином води како би се постигао договор, али да то не може бити једнострано, односно да једна страна не може добити све, а друга ништа.

Према његовим речима, не постоји начин да неко формира своју државу без договора.

Дачић је напоменуо да Косово неће опстати као држава, већ да ће се кад-тад спојити са Албанијом.

Подвукао је да се свакој држави може десити то што се десило Србији са КиМ, те да је зато потребно успоставити и поштовати принципе којима ће се сви водити.

„Ми водимо борбу јер желимо компромис, а они га не желе. То је као када се разведете, не може једна страна тек тако да узме све, мора да постоји неки процес и договор“, нагласио је Дачић.Како је навео, чињеница је да је много земаља чланица ЕУ и западних сила признало независност Косова, али и да је чињеница да многе нису, те да се зато не може рећи да је то питање решено.

Министар је подсетио на уништавање имовине и верских објеката на КиМ и додао да Србија због своје историје, вере и традиције не може да прихвати Косово као независну државу.

Како каже, то није питање које може бити предмет спољнополитичке трговине.

„Ако нам то постављају као услов за улазак у ЕУ, онда не познају наш народ јер ми то из ината нећемо урадити“, апострофирао је Дачић.

Истакао је да су европске интеграције стратешки пут Србије, али и да је будућност европске заједнице неизвесна, те да нема разлога да Србија признаје Косово због уласка у ЕУ која, каже, у будућности можда неће ни постојати.

„Балканско јединство треба да буде базирано на интересу“

Шеф српске дипломатије је подсетио да је Србија кроз историју много ратовала и да су сада приоритети мир и сарадња.

Истакао је да је ЕУ „идеја за смирење“ и истакао да су балкански народи мирни ако имају заједничку будућност.

Дачић сматра да идеја балканског јединства треба да буде базирана само на интересу јер ако је заснована на емоцијама односни су, сматра Дачић, лабилни и лако се мењају.

„Тешко ћемо сви ми на Балкану да се волимо, али сигурно имамо заједнички интерес“, сматра министар.

„Нема много разлика између левице и деснице“

Осврнувши се на своју политичку каријеру Дачић је приметио да је реална политика много другачија од онога што се учи на студијама.

„Почео сам политичку каријеру са 24 године, био сам министар унутрашњих послова, премијер, сада сам министар спољних послова, а дуго сам на челу Социјалистичке партије Србије. Важно је да као будући лидери разумете историју, да знате где смо ми грешили како не бисте понављали исте грешке у будућности“, поручио је Дачић учесницима конференције.

Истакао је да су српски и бугарски народ блиски, да имају сличан менталитет, језик, музику и начин живота.

Како каже, важно је наћи заједнички интерес како би сви на Балкану помагали једни другима и били јачи.

Дачић је оценио да се политичка борба данас води на много другачији начин, и да нема много разлика између левице и деснице, као и да свако пред изборе „лаже колико стигне“.

Додао је да није лако постати лидер и да иза сваког политичког вође мора да стоји јасна политичка снага и идеја.

„Ми са Балкана не треба да мислимо да смо друга лига. Верујте ми, састајао сам се са многима и сви су они аматери за нас. Ипак, имају иза себе величину и дозвољено им је оно што нама није“, закључио је Дачић.

Учесницима конференције је поручио да политика мора да допре до свести људи како би формирали генерације бирача који подржавају неку идеју.

Конференцију „Обука политичких лидера“ организовао је Институт за политику из Бугарске, на тему „Балкан – јуче, данас и сутра“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Zaharije qSerak says:

    Nije mi jasno ko još sluša gos.Dacica.Pa on je jedan od glavnih koji je izgubio Kosovo,svojim ne znanjem,glupošću i samouvjerenosti bez razloga.Prestani da lažeš prvo gradjane Srbije,Kosova,a sebe laži koliko hoćeš.Je li ti stvarno nisi svjestan koju si Istorijsku šansu propustio zajedno sa pok.Milosevicem.Pa Vi ste bili pozvani u Ranbue kao predstavnici interesa Države Srbije!!!! Objasni narodu-gradjanima zasto si odbio autonomiju po uzoru na Kataloniju?Sada bi pola Srbije prst otkinulo da im se pruzi šansa.AUTONOMIJA BEZ PRAVA NA OTCJEPLJENJE! U normalnoj Državi sigurno se ne bi mogao “vrtiti” u politici poslije evo skoro 20tak godina.Minimum trebaš da izadjes pred gradjane i odgovoriš na nekoliko pitanja.Ali eto to moze u Srbiji,ti si vjerovatno i sljedećih 20tak godina tu negdje.Promijeniti dres nije strašno,ako se pogledaju beneficije ostankom na vlasti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u