ДАЧИЋ: Косово не може бити предмет спољнополитичке трговине

DAČIĆ: Kosovo ne može biti predmet spoljnopolitičke trgovine

18 aprila 2018

(foto: Youtube printscreen)

Srbija želi da postigne kompromisno rešenje za KiM, ali se to pitanje ne može koristiti u spoljnopolitičkoj trgovini kao uslov za ulazak u EU, rekao je Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, na konferenciji „Obuka političkih lidera“, rekao da se dijalog sa Prištinom vodi kako bi se postigao dogovor, ali da to ne može biti jednostrano, odnosno da jedna strana ne može dobiti sve, a druga ništa.

Prema njegovim rečima, ne postoji način da neko formira svoju državu bez dogovora.

Dačić je napomenuo da Kosovo neće opstati kao država, već da će se kad-tad spojiti sa Albanijom.

Podvukao je da se svakoj državi može desiti to što se desilo Srbiji sa KiM, te da je zato potrebno uspostaviti i poštovati principe kojima će se svi voditi.

„Mi vodimo borbu jer želimo kompromis, a oni ga ne žele. To je kao kada se razvedete, ne može jedna strana tek tako da uzme sve, mora da postoji neki proces i dogovor“, naglasio je Dačić.Kako je naveo, činjenica je da je mnogo zemalja članica EU i zapadnih sila priznalo nezavisnost Kosova, ali i da je činjenica da mnoge nisu, te da se zato ne može reći da je to pitanje rešeno.

Ministar je podsetio na uništavanje imovine i verskih objekata na KiM i dodao da Srbija zbog svoje istorije, vere i tradicije ne može da prihvati Kosovo kao nezavisnu državu.

Kako kaže, to nije pitanje koje može biti predmet spoljnopolitičke trgovine.

„Ako nam to postavljaju kao uslov za ulazak u EU, onda ne poznaju naš narod jer mi to iz inata nećemo uraditi“, apostrofirao je Dačić.

Istakao je da su evropske integracije strateški put Srbije, ali i da je budućnost evropske zajednice neizvesna, te da nema razloga da Srbija priznaje Kosovo zbog ulaska u EU koja, kaže, u budućnosti možda neće ni postojati.

„Balkansko jedinstvo treba da bude bazirano na interesu“

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Srbija kroz istoriju mnogo ratovala i da su sada prioriteti mir i saradnja.

Istakao je da je EU „ideja za smirenje“ i istakao da su balkanski narodi mirni ako imaju zajedničku budućnost.

Dačić smatra da ideja balkanskog jedinstva treba da bude bazirana samo na interesu jer ako je zasnovana na emocijama odnosni su, smatra Dačić, labilni i lako se menjaju.

„Teško ćemo svi mi na Balkanu da se volimo, ali sigurno imamo zajednički interes“, smatra ministar.

„Nema mnogo razlika između levice i desnice“

Osvrnuvši se na svoju političku karijeru Dačić je primetio da je realna politika mnogo drugačija od onoga što se uči na studijama.

„Počeo sam političku karijeru sa 24 godine, bio sam ministar unutrašnjih poslova, premijer, sada sam ministar spoljnih poslova, a dugo sam na čelu Socijalističke partije Srbije. Važno je da kao budući lideri razumete istoriju, da znate gde smo mi grešili kako ne biste ponavljali iste greške u budućnosti“, poručio je Dačić učesnicima konferencije.

Istakao je da su srpski i bugarski narod bliski, da imaju sličan mentalitet, jezik, muziku i način života.

Kako kaže, važno je naći zajednički interes kako bi svi na Balkanu pomagali jedni drugima i bili jači.

Dačić je ocenio da se politička borba danas vodi na mnogo drugačiji način, i da nema mnogo razlika između levice i desnice, kao i da svako pred izbore „laže koliko stigne“.

Dodao je da nije lako postati lider i da iza svakog političkog vođe mora da stoji jasna politička snaga i ideja.

„Mi sa Balkana ne treba da mislimo da smo druga liga. Verujte mi, sastajao sam se sa mnogima i svi su oni amateri za nas. Ipak, imaju iza sebe veličinu i dozvoljeno im je ono što nama nije“, zaključio je Dačić.

Učesnicima konferencije je poručio da politika mora da dopre do svesti ljudi kako bi formirali generacije birača koji podržavaju neku ideju.

Konferenciju „Obuka političkih lidera“ organizovao je Institut za politiku iz Bugarske, na temu „Balkan – juče, danas i sutra“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zaharije qSerak says:

    Nije mi jasno ko još sluša gos.Dacica.Pa on je jedan od glavnih koji je izgubio Kosovo,svojim ne znanjem,glupošću i samouvjerenosti bez razloga.Prestani da lažeš prvo gradjane Srbije,Kosova,a sebe laži koliko hoćeš.Je li ti stvarno nisi svjestan koju si Istorijsku šansu propustio zajedno sa pok.Milosevicem.Pa Vi ste bili pozvani u Ranbue kao predstavnici interesa Države Srbije!!!! Objasni narodu-gradjanima zasto si odbio autonomiju po uzoru na Kataloniju?Sada bi pola Srbije prst otkinulo da im se pruzi šansa.AUTONOMIJA BEZ PRAVA NA OTCJEPLJENJE! U normalnoj Državi sigurno se ne bi mogao “vrtiti” u politici poslije evo skoro 20tak godina.Minimum trebaš da izadjes pred gradjane i odgovoriš na nekoliko pitanja.Ali eto to moze u Srbiji,ti si vjerovatno i sljedećih 20tak godina tu negdje.Promijeniti dres nije strašno,ako se pogledaju beneficije ostankom na vlasti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *