ДАЧИЋ: Косово више није чедо Запада, већ проблем

DAČIĆ: Kosovo više nije čedo Zapada, već problem

14 oktobra 2018

(foto: Youtube printscreen)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da ne zna da li je tačna informacija da su SAD prekinule kontakt sa ministrom odbrane Kosova i navodi da je o tome saznao iz medija, ali podseća da američka administracija ne gleda više na Kosovo kao na svoje čedo već pokušava da bude objektivna.

„Mislim da je to dobro. Generalno, kosovska spoljna i unutrašnja politika su u velikoj defanzivi. Oni više nisu čedo Zapada, već problem. Oni su prepreka za mirno rešavanje na KiM“, rekao je Dačić novinarima.Kaže da je, s druge strane, pozicija Srbije sve jača.

„Ljudi imaju razumevanja za naše argumente. Nastavljamo politiku povlačenja priznanja (nezavisnosti Kosova)“, rekao je Dačić.

Nastavlja se antisrpska histerija u Hrvatskoj

Dačić je takođe ocenio, komentarišući jučerašnji protest u Vukovaru, da je očigledno da u Hrvatskoj postoji pritisak i velika ekspanzija desničarskih stranaka i dodao da se to prelama na srpsko-hrvatske odnose.

U Vukovaru je juče održan protest zbog neprocesuiranja ratnih zločina na kojem je zatraženo od predstavnika vlasti da uslove ulazak Srbije u EU, a Dačić primećuje i da se tamo istovremeno održava i promocija knjige o Maksu Luburiću (upravniku logora Jasenovac).

„Zamislite Nemačku u kojoj bi se odvijale promocije knjige o upravniku Aušvica ili nekih drugih logora ili u Austriji o Mauthauzenu. Očigledno je da postoji veliki pritisak i ekspanzija desničarskih stranaka u Hrvatskoj i naravno da se to uvek prelama na srpsko-hrvatske odnose. Time se nastavlja antisrpska histerija koja postoji“, rekao je Dačić novinarima u sedištu SPS gde je održana sednica Glavnog odbora stranke.

Dodao je da ne zna na koga se oni koji protestuju žale, navodeći da je Srbija sankcionisala svakoga i da će sankcionisati svakoga ko je počinio ratni zločin.

„Svi treba da budu svesni svojih zločina koji su počinili, a ne da relativizuju svoje zločine u Drugom svetskom ratu koji su stotinu, hiljadu puta veći nego sto je to bilo 90-tih godina. Ako je neko počinio ratni zločin treba da odgovara, nema nikakve sumnje“, poručio je Dačić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milivoj Trbojevic says:

    Ivica Dacic vodi i Dalje Crvenu Stranku koja ne Postoji jugoslavije nema vise ali kumunjare je Slave je na Srpskoj Zemlji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *