DAČIĆ KRITIKUJE: Albanci nisu ni telegram poslali, a kamoli pomoć

DAČIĆ KRITIKUJE: Albanci nisu ni telegram poslali, a kamoli pomoć

23 juna 2014

ivica-dacic-1328585176-54159Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kritikovao je danas Albaniju rekavši da se nije korektno ponela prema Srbiji tokom nedavnih poplava.

Tokom poplava koje su pogodile zemlje regiona među kojima je i Srbija, bilo je zemalja koje nisu doprinele stvaranju duha solidarnosti i zajedništva, rekao je Dačić, a jedna od njih je, kako je precizirao, bila Albanija.

Solidarnost koju su u toj situaciji iskazale evropske države je veliki korak unapred, ali ima i zemalja koje se nisu korektno ponele prema Srbiji, rekao je on.

„Jedna od tih zemalja je Albanija. To ne doprinosi regionalnom pomirenju. Albanija nije uputila ni telegram saučešća, o pomoći da ne govorim. To nije dobar politički potez“, je Dačić, na 14. ekonomskom samitu Republike Srbije.

Ne preti nam slom sistema

Prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić izjavio je danas da Srbiji, bez obzira na visinu zaduženosti, „ne preti slom sistema“, ali da će joj svakako, kako bi ostvarila značajniji ekonomski rast biti neophodna pomoć iz inostranstva.

Dačić je novinarima, nakon što je otvorio 14. ekonomski samit Republike Srbije, rekao da nije problem iznos zaduženosti, već visina bruto domaćeg proizvoda, jer njegov rast automatski smanjuje stopu zaduženosti.

„Ne mislim da nam preti slom sistema, ali je situacija takva da nam je stabilizacija ekonomskih prilika u zemlji najvažniji zadatak. To podrazumeva finansijsku konsolidaciju, a sa druge strane neke podsticajne mere koje bi dovele do oporavka ekonomije. To naravno nije moguće bez finansijske podrške iz inostranstva, a ta podrška bi upravo trebalo da bude iskorišćena za podsticanje rasta“, rekao je Dačić.

Dačić je, obraćajući se nešto ranije učesnicima samita, rekao da je razlika između Srbije i Grčke to što je Grčku kriza možda iznenadila, dok je Srbija je već navikla na krize, budući da je u njima u poslednjih nekoliko decenija.

Prema njegovim rečima, odgovor Vlade Srbije na krizu ne sme da bude samo skup ekonomskih mera sa kratkoročnim efektima, već, upravo kako je u ekspozeu najavio premijer, stvaranje sistema i harmonizovanje sa zakonodavstvom EU.

„Važnije od krtakoročnih efekata je da li ćemo uspeti da donesemo sistemske zakone koji će regulisati ključne oblasti života“, rekao je Dačić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *