Дачић љут на Македонију: Ми признали њих, а они Косово!

Dačić ljut na Makedoniju: Mi priznali njih, a oni Kosovo!

26 jula 2017

Povodom zahteva makedonskih vlasti da se dozvoli delegaciji iz Skoplja da godišnjicu najvećeg makedonskog praznika – Ilindena, obeleži u manastiru Prohor Pčinjski, na teritoriji Srbije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da ne može država da odlučuje o tome.

– Nema to veze sa državom, to je manastir. Ne može država da odlučuje o tome. Oni se svake godine obraćaju nama, mi to pošaljemo crkvi, crkva sa njima komunicira, a vi znate kakvi su odnosi što se toga tiče. Tu nema nikakve dileme – rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje o odnosima sa Makedonijom i da su možda neke njegove izjave uticale na pogoršanje tih odnosa, Dačić je podsetio da je, kada je govorio o toj zemlji, rekao da smo priznali Makedoniju pod ustavnim imenom, a da su oni kasnije priznali Kosovo i glasali za Kosovo u UNESKO.

– Kako sam ja narušio odnose što sam to rekao? Ja sam se sa njima razjasnio. Kako oni prema nama, tako mi prema njima i tačka. I ne samo sa njima, nego i sa svima drugima – rekao je Dačić.
Šef diplomatije istakao je da Srbija ima želju za poboljšanje odnosa sa Makedonijom i da je mnogo uradila na tome.

– Mi smo uložili u odnose sa Makedonijom. Oni su uvek glasali protiv naših interesa. Ne mogu sada da kažem bravo. Ljuti smo – rekao je Dačić.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je nedavno u Sarajevu da od vlasti Srbije još nije stigao odgovor na zahtev makedonskih vlasti da se dozvoli makedonskoj delegaciji da godišnjicu najvećeg makedonskog praznika – Ilindena, proslavi u Prohoru Pčinjskom, na teritoriji Srbije.

– Nadam se da ćemo dobiti odobrenje, ali ako ga i ne dobijemo, nećemo se naljutiti – rekao je Zaev.

KOMENTARIJedan komentar

  1. kuka says:

    Hahaha! Dačić ljut! On i sve vlade u kojim je dosad bio počev od Miloševića pa do danas vodili užasnu autodestruktivnu spoljnu politiku što iz neznanja i nesposobnosti, što iz ličnih interesa, što radi tudjih razloga i interesa, a on sad ljut! Proslava državnog praznika druge zemlje na našoj teritoriji ne dolazi u obzir, pa da su nam na oko ispali!!! Kakvi su sad to trikovi! Zamislite nama se prohte da proslavimo u Istambulu onolike srpske i vizantijske praznike i uputimo takav zahtev Turskoj. Erdogan bi se krstio (da ume).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *