ДАЧИЋ НАЈАВИО КАЗНЕНЕ МЕРЕ: Дигла се цела ДРУГАСРБИЈА!

DAČIĆ NAJAVIO KAZNENE MERE: Digla se cela DRUGASRBIJA!

5 januara 2020

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić je ocenio i da je crnogorskoj vlasti potrebna antisrpska kampanja zbog izbora, ali je istakao da se Srbija zalaže i rešenje vidi u dijalogu.

„Srbija je pozivala na mir i dijalog. I danas poziva“, rekao je Dačić ističući da nije kriza nastala u Beogradu, već u Podgorici zbog Zakona o slobodi veroispovesti i da smatra da bi crnogorska vlast trebalo o spormnom zakonu da razgovara sa svojim građanima.Na pitanje može li Beograd da pomogne u tom dijalogu, Dačić je rekao da Beograd hoće da pomogne, ali da Crna Gora odbija razgovor na tu temu.

To je, smatra Dačić, istorisjki greh prema srpskom i crnogorskom narodu, jer ta dva naroda nikad nisu bili neprijatelji i uvek su zajedno bili u svemu.

On je dodao da crnogorskoj vlasti to verovatno donosi poene u antisrpskom bloku i delu međunarodne javnosti time što su protiv Rusije, Srbije i tzv. „velikosrpske politike“.

„I imajući u vidu sve te parametre iz prošlosti, do sada je to bilo za njih uspešno. Mislim da je to vreme prošlo“, rekao je Dačić.

On je istakao da se o događaju u Beogradu oglasila i Ambasada SAD u Crnoj Gori, te je poručio da bi ta ambasada trebalo da se bavi time da li je zakon u skladu sa verskim zajednicama u Crnoj Gori, a ne događajima u Beogradu jer nema jurisdikciju nad Beogradom.

„To je nezabeležen slučaj. A oni ne reaguju na druge stvari koje su protiv srpskog naroda. Ako je nešto protiv Srba, sve je dozvoljeno. To više ne može“, poručio je Dačić.

Dačić je ukazao da se slične stvari dešavaju i na Kosovu i Metohiji.

„Govori se o tome da nije SPC, nego Albanska pravoslavna crkva napravila sve te crkve i manastire“, rekao je Dačić ističući da je potrebno jedinstvo srpskog naroda i jedinstvo naše crkve.

Kako vas nije sramota

On je istakao da postoje političke stranke u Srbiji koje se „pridružuju tim vizijama da problem dolazi iz Beorgada“ i upitao ih kako ih nije sramota, dok nas u isto vreme optužuju da tiho reagujemo na probleme koji dolaze iz Crne Gore.

Dačić smatra da je krajnje vreme da se svi građani Srbije koji su crnogorskog porekla izjasne po pitanju Zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojen u Crnoj Gori.

Dačić je rekao da je moralna obaveza svakoga ko je dobio srpsko državljanstvo, koji sve što ima je setako u Srbiji, koji duguje sve Srbji i srpskom narodu, da ne ćuti o ovom pitanju.

„A oni koji podržavaju crnogorski režim u pitanju borbe protiv srpskog naroda pitanje da li treba da imaju srpsko državljanstvo“, ocenio je Dačić.

Vučić doneo ispravnu odluku

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je jutros da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo ispravnu odluku da ne ode u Crnu Goru, ali da je još važnije od toga što je preneo zvaničan stav da Srbija čvrsto stoji u odbrani prava srpskog naroda.

„Mi imamo legitimno pravo i obavezu da brinemo o Srbima u Crnoj Gori“, poručio je Dačić za RTS ocenjujući da je problem za crnogorsku vlast što bi Vučićeva poseta dalje osnažila srpski narod u Crnoj Gori.

Dačić smatra i da su prisutni dvostruki aršini, ističući da crnogorski režim optužuje Srbiju za velikosrpske ambicije, počev od 1918. pa nadalje, a da su ovog puta pokušali da kažu da Srbija izaziva krizu tvrdeći da je navodno protiv nezavisnosti Crne Gore.

„Pozivam ih da prestanu sa tim izrazima koji ne odražavaju apsolutno realnu situaciju, to su notorne neistine i laži. Godinama unazad niko nije ni reč rekao protiv crnogorske nezavisnosti. Ali, koncept je takav, Srbi su remetilački faktor, oni su antidržavni element“, rekao je Dačić ističući da, iako 30 odsto Srba živi u CG, nema ih više od šest do osam odsto u državnoj administraciji, jer su u opoziciji.Velikocrnogorska agresija

Odbacujući optužbe DPS Mila Đukanovića da se Vučić meša u unutrašnje stvari Crne Gore, Dačić je rekao da su se DPS i Crna Gora na najgrublji način mešali u unutrašnje stvari Srbije svaki dan govoreći o nezavisnom Kosovu.

„Crnogorski režim ne želi da izađe u susret svim razgovorima na ovom temu. Uopstalom, Vučić je razgovarao sa Đukanovićem, ja sam više puta isticao položaj i prava srpskog naroda. Nas ne interesuje kakav će biti državno-pravni status Crne Gore, to je njihova odluka, nas interesuju prava Srba, kojih ima skoro 30 odsto“, rekao je Dačić.

On je ocenio da je reč o tome da se putem Zakona o slobodi veroispovesti „trasira dalji pritisak na građane Crne Gore da se odriču svog nacionalnog identiteta“ i da Srba u tom popisu ima sve manje.

Poredeći položaj Srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji, Dačić je istakao da u Srbiji živi 0,5 odsto Crnogoraca.

„Oni su govorili o velikosrpskoj agresiji, a ovde je vladala velikocrnogorska agresija, oni su sa 0,5 odsto vladali Srbijom, od političkih krugova do raznih drugih biznisa i svega ostalog“, rekao je Dačić, ali je istakao da to ne znači da Crnogorci u Srbiji ne treba da imaju sva prava.

(Sputnjik)

KOMENTARI15 komentara

 1. Mile says:

  Navodni "Zakon o slobodi veroispovesti" treba da nosi istinski naziv "Zakon o eksproprijaciji pravoslavnih crkava u Crnoj Gori". Zar se ponovo ide istim lošim putem kao 1945 godina kada su pravoslavne crkve i sveštenstvo proglašavane za neprijatelja države i naroda? Usvajanje takvog zakona od strane parlamenta Crne Gore je veliko posrnuće. U toku je prilično nakaradna politika crnogorskih moćnika u stilu "Što gore to bolje". Reagovati nekako treba, ali nastojmo da u toj komunikaciji korov se kod nas ne prenese, da se ne primi u našu "baštu".

 2. persida says:

  Da ste razgovarali o polozaju Bantu crnaca u Africi, to bi bilo jako pozeljno. Ali, da se razgovara o polozaju i pravima Srba, to na ovoj planeti nije dozvoljeno.

 3. Gagi says:

  Izjave "nasih" politicara grubo vredjaju zdrav razum.Stvarno sam naivno ocekivao da postoji bar minimalni fer-play u politici. Ministar je sa ovim izjavama zakasnio bar pedeset godina, takodje bi trebalo da zna da su svi danasnji politicari na Balkanu iz istog politickog jata. Isti gavran je sve njih ucio kako treba da se grakce. Nije ovde vladala nikakva velikocrnogorska agresija, to su jednostavno bili crni gavrani komesari koji su poslati ovde da osposobe mlade gavrancice koji danas vrlo dobro kreste i grakcu. Naravno da od njihovog krestanja nece biti nikakvog rezultata za narod i drzavu, njihovo snazno krestanje ima ulogu da otera druge i lepse ptice od hrane koju je Bog svima dao da prezive. Pucnjava i haos 99 god. je uplasio i razjurio to njihovo jato sa politickog drveta na sve moguce strane. Tako razjureni i oslabljeni, danas kljucaju sa kanarincima, papagajima i svim ostalim pticama, da se zivi mora. Neki od tih gavrana su utociste potrazili kod kobaca, ovi im sigurnost njihovog gnezda uslovljavaju teranjem i graktanjem na dojucerasnju bracu gde je postojalo odlicno jedinstvo. Dobrom posmatracu je primetna uznemirenost ovih pticurina, pazljivim gledanjem se moze primetiti mala crna tacka na nebu koja se sve vise priblizava. Rekao bih da to dolece dvoglavi orao koji ce da razjuri sve ove pticurine.

 4. Djoka Brica says:

  Svako ko ima crnogorsko poreklo u Srbiji da se javno odrice ili im oduzeti sva gradjanska prava i ponistiti Srpsko drzavljanstvo do isterivanje iz zemlje.

 5. Milutin says:

  U Crnoj Gori se pokušava pod spoljnim pritiskom na njih da se sprovede ono što se svojevremeno pod pritiskom Vatikana i Beča sprovelo u Hrvatskoj. Kao što znamo, u Hrvatskoj su Popisom prisilno svi srbi katolici proglašeni hrvatima. Nije bila bitna nacionalna opredeljenost za nacionalnu pripadnost već je bila bitna verska opredeljenost kao osnova za nacionalnu pripadnost. Po istom obrascu je izmišljen nikad ranije postojeći bošnjački narod. Dakle Srbi i Hrvati muslimanske veroispovesti su postali bošnjaci. Oni jesu bili građani Bosne i Hercegovina ali nikad bošnjaci. I dok se verskim opredeljenjem, kako katolika tako i muslimana mogao cepati jedinstven srpski korpus na balkanu, u Crnoj pravoslavnoj Gori to se nije moglo raditi po toj osnovi. Zato se tamo izmislila, po uzoru na lažnog Kralja Šćepana Malog, nikad postojeća Crnogorska crkva. Jeste, ostaće (privremeno) pravoslavni ali ne više i Srbi, jer će nasilnom pripadnošću Crnogorsko Crkvi prestati biti Srbi. "Na Zapadu ništa novo". Ako je Srbija bila slaba da zaštiti Srbe katolike u Hrvatskoj, da im sačuva njihov Srpski identitet, bila nemoćna da ne prizna nepostojeći bošnjački narod, neka sada sačuva Srpski narod u Crnoj Gori.

  • Slobodanka says:

   Pretpostavimo da je uspeo ovaj projekat koji je naredjen Djukanoviću. Tako preumljena i natovska Crna Gora na koga bi sve udarila? Mi stalno merimo moguću štetu naspram nas, tojest naspram Srbije. Medjutim imajući u vidu namere NATO-a da se proširi na BIH da li će preumljena Crna Gora dobiti sledeći zadatak da izvrši podmukao napad na Istočnu Hercegovinu, na regiju Trebinje. Neka kvarna smuta sa ciljem da NATO trupe u povećanom broju budu prisutne na teritoriji Srpske. Njegošev koncept borbe "neka bude što biti ne može" sa preumljenim idiotima mogu da okrenu u sasvim suprotnom pravcu. Crna Gora dosad je bila najbliži svedok stradanja pravoslavnih Hercegovaca u istočnoj Hercegovini, a odsad da li je Montenegro za njih ista opasnost kao i Zapadna Hercegovina i sa juga Hrvatska?

   • Slobodanka says:

    Komšić izjavljuje da NATO trupe uskoro biće na Drini. Nismo verovali ni da će kromanjonac Mesić ostvariti sve što je lupetao, kad ono bi. Iz kojih sve pravaca bi ih dovukli na Drinu? Ne bi bila poštedjena ni Istočna Hercegovina pored "bratske" Crne Gore.

  • Slobodanka says:

   Predsednik države Srbije, uprkos svemu, trebao je da pozove predsednika i premijera Crne Gore da zajedno upale badnjak pred nekom pravoslavnom crkvom u Beogradu. Došli ili ne došli, ali bitno je kakav su poziv dobili i čemu se nisu odazvali. A ne da razmišlja o tome da li da on predsednik Srbije kao mali ilegalac šeće se negde ne znamo gde po severu malene Crne Gore.

   • Ras says:

    I predsednik i premijer su izopsteni iz Crkve,tako da vise nikada ne mogu da upale Badnjak ispred Pravoslavne Crkve(ustvari mogu,ali badnjak mirasa dedeica,raspopa i otan popa).Prokleti su i od Crkve/Svestenstva i od Srbskog naroda u CG.Predpostavimo ipak da ih je av pozvao i da su oni poziv prihvatili,razmislite kako bi reagovao narod u CG,ako se zna da su vec pomenuti izopsteni!

    • Slobodanka says:

     Izvinjavam se, nisam znala da su pomenuti već izopšteni. Ma koliko da tema nije prijatna, mogli su nešto drugo da osmisle, jer osnovni red je da kontaktiraju izabranici na vlasti. A ne da se šulja kao mali mačak, recimo oko Pljevalja.

 6. Rusofil says:

  Crnogorski narod ne postoji, to je izmisljotina. Tamo il si Srbin il ustasa (smrad), druge nema.

  • ludi milojko says:

   jedan nekrs rusi sve sto je srbsko, a drugi nekrst brani srbe i manastire SRB. ko ce biti jaci hhhhhhhh

  • Mi says:

   Priča o Crnogorskoj naciji je nastala posle Prvog svetskog rata. Moj djed na granici punoletstva iz istočne Bosne sa nekolicinom drugova beži preko Drine od Austruogarske mobilizacije, i priključuje se vojsci kralja Nikole.Najprirodniji potez pobeći od rata protiv Srbima u Srpsku vojsku koja mu je bila bliža, i dati doprinos srpskom pitanju. On se mučenik okreće u grobu, sa današnjom pozicijom suprostavljene braće.....

 7. Dijaspora says:

  Crnogorci su Srbi.Pojam Srbijanac ili pak Crnogorac se za ,,prave ,, Srbe odnosi na nacionalnu pripadnost ili drzavnost.Kako cemo nasim buducim pokoljenjima to objasniti, ako i samii nepoznajemo osnove nase istorije i kulturnog nasledja..To cak nema opravdanja ,ako to cak nije ni stav nekog od politicara.Zato prestanite da se svadjate i prepucavate.Mir Bozji!

 8. Vladimir Monomah says:

  Čitam komentare, i ne mogu da prihvatim toliki defetizam vlasti, a vrlo je jednostavno,tražite reciprocitet izdajice! Tražite ga posvuda, svima se obratite,na sva usta svima da znaju.Zašto UN nije obavješten, zašto ibn av od bugojna ne dosađuje svim patronu mnjrkelovoj, ili briselu,: ako trgovci srbskim organima(šćipetari) sa svojih 23% mogu da imaju predsednika parlamenta ,zamjenika premijera, šćipetarski jezik kao službeni pored makedonskog onda bi mi morali i hoćemo to isto!!! Gdje ste vi iz Vlade Srbije. Ili tako u poglavnikovoj nacinato monteuStaškomafijaškoj nazovi državi ili ista nema da funkcioniše bez Srba! Dosta s vašim izdajama Vučiću,koga lažete? Imate upravo u ovim za našu naciju prelomnim trenucima sve Srbe sa svih prostora, veliku većinu sabranu i spremnu da pomognemo našima u CG jeste li toliko slijepi kraj zdravih očiju ili ste toliko ucjenjeni da ne smete???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *