ДАЧИЋ: „Нека се онима који су признали Косово деси исто“

DAČIĆ: „Neka se onima koji su priznali Kosovo desi isto“

30 oktobra 2017

(Youtube printscreen)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Kosovo i Kataloniju vezuje činjenica da je reč od jednostranom otcepljenju bez dijaloga sa državom od koje se otcepljuju.

On je, gostujući u emisiji „Oko“ na RTS-u, rekao o da se Katalonija ne ugleda na bivšu Jugoslaviju, već na Kosovo.

– Oni se ugledaju na Kosovo jer imaju jednostrane akte, ali i neke republike bivše Jugoslavije su vodile takvu politiku. Kratak je put od podrške jedinstvu zemlje do brzog prizanja novonastale realnosti kao što je bila Slovenija, Hrvatska, da ne pričam o Kosovu – kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, Kosovo i Kataloniju vezuje činjenica da je reč od jednostranom otcepljenju bez dijaloga sa državom od koje se otcepljuju.

– Više ne zavisite od međunarodnog prava nego od spleta međunarodnih okolnosti. Srbija ne priznaje bilo kakve jednostrane akte i podržavamo jedinstvo Španije – rekao je šef srpske diplomatije.

Kako je rekao, sada mnogi razmišljaju da li su bili ispravni akti kada je reč o Kosovu.

– Čini mi se da su shvatili da će se problem obiti i njima o glavu. Mi ne likujem zbog toga, ali opet, voleo bih da se zemljama koje su priznale Kosovo desi isto pa da mi odlučujemo da li je reč o međunarodnom pravu – rekao je Dačić.

On je dodao da je Kosovo odavno postalo „neželjeno dete“.

– To u suštini ne znaju kako više da opravdaju. Dok Britanci govore da smo mi genocidni narod, ja treba da vodim računa kako ću da govorim o njima da se ne uvrede. Neka me Vučić smeni ali ću govoriti kako naš narod gleda na to – ističe Dačić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zaharije Serak says:

    Opet da ponovim,zamjena teza jednog politicara koji je ustvari bio jedan od onih koji su "otjerali " Kosovo!Bio je u timu Milosevica,kada je istome i Srbiji nudjeno da Kosovo ostane u sastavu Srbije,bez prava na otcjepljenje.Naravno za to je Srbija trebala da vrati Kosovu autonomiju.Srbija i gospodin Dacic su u Ranbueu to glatko odbili,za razliku od Katalonije koja je 1974 god. pristala na autonomiju,ali se obavezala da odustane od zahtjeva za samostalnost.To samo gospodi politicarima u Srbiji moze da bude isto!! Nerazumijevanje politike i odnosa,pravnih objasnjenja,sve je to strano gospodinu Dacicu,ali zasto ne,kada je strano i pravniku po profesiji gos.Vucicu.Nije ovo prvi put da se prva licnost Srbije bruka/u Svijetu/,ali meni smeta sto bruka i Srbiju kao njen predstavnk.Pogledajte sta casopisi govore o Srbiji i njenom reagovanju na rijeci jedne Nobelovke,za koju bi trebali da znaju da nece ostati bez odjeka.Za "nakazu " se neko brine,a za Srbiju?......

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *