ДАЧИЋ: Нека се сви изјасне о Косову, па и црква! Ми предлажемо… (ВИДЕО)

DAČIĆ: Neka se svi izjasne o Kosovu, pa i crkva! Mi predlažemo… (VIDEO)

30 jula 2018

(Youtube printscreen)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da u ovom trenutku i SAD i Rusija apsolutno podržavaju dijalog koji se vodi u Briselu i spremne su da prihvate rešenje koje se postiže dogovorom.

– Mi predlažemo mirno i kompromisno rešenje za budućnost Srbije – istakao je Dačić za RTS.

Posle razgovora sa američkim zvaničnicima i posete Vašingtonu, šef srpske diplomatije kaže da sadašnja administracija razume interese Srbije. Situacija se, kaže, značajno promenila posle dolaska nove administracije, kako mu je, navodi Dačić, rekao novi savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

– Svih ovih decenija unazad spoljna politika SAD zasnivala se na autopilotu, ona se nije menjala. Prvi put posle dolaska Trampa, a naročito posle postavljenja Vesa Mičela zaduženog za naš region, njihov pristup je da žele da saslušaju, da imaju, kako oni kažu, kreativan pristup, ne zasnovan na autopilotu, nego pristup koji podržava da se dođe do kompromisnog rešenja, to je veoma značajno jer otvara put dijalogu i to je jasna poruka i Prištini – rekao je Dačić.On kaže da su ideje o promeni formata dolazile sa prištinske strane, „jer su oni nezadovoljni time što se sada traga za rešenjima, za kompromisom, jer oni nisu spremni na kompromis i dalje pričaju o nekim ratovima, a sa druge strane misle da bi se uključivanjem drugih faktora pomogla njihova pozicija“. Upitan koliko će ti drugi faktori biti uključeni u postizanje konačnog rešenja, Dačić smatra da – neće.

– Taj dijalog se nastavlja pod pokroviteljstvom EU, kako je odlučila Generalna skupština UN, na predlog Srbije. U ovom trenutku i SAD i Rusija, apsolutno podržavaju dijalog koji se vodi u Briselu i spremni su da prihvate rešenje koje se postiže dogovorom, a to znači da Srbija nikada neće da prihvati rešenje koje nije u skladu sa našim nacionalnim i državnim interesima – navodi on.

Ta tema, kaže, ne postoji na našoj agendi, tema da ćemo priznati Kosovo, da ćemo mu omogućiti članstvo u UN – postoji samo tema da hoćemo dijalog, kompromisno rešenje, te treba dati predloge. Na pitanje da li je to etničko razgraničenje, kaže da sama ta činjenica da je otvoren dijalog, otvara mogućnost da svako predloži neko kreativno rešenje.

– To može da bude jedno od rešenja, ali ne znači da je jedino – objašnjava šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Prištini nije jasno da su se promenile okolnosti u svetu i stavovi najvažnijih zemalja.

– U svim svetskim centrima moći se uočava da je glavni problem u rešavanju kosovskog problema albansko rukovodstvo u Prištini koje ne prihvata kompromis – ističe on.

Upitan da li se i koliko uvažava stav crkve i naroda na KiM kada se bude donosilo konačno rešenje, odnosno predlog, kaže da je Vesu Mičelu u Americi rekao da vladika Teodosije kaže da je protiv podele jer će manastiri ostati van Srbije, ostaće narod na jugu Kosova, a da on kaže – a zar to nije sada već.

– Ja ne kažem da treba da prihvatimo tu realnost. Možda crkva može da smatra da vreme nije bitno, ali za narod koji tamo živi – ako ne ostane da živi, nemamo o čemu da razgovaramo. Ja se slažem da svako iznese stavove, voleo bih da i crkva iznese stavove – zaključio je Dačić, uz poruku da Beograd predlaže mirno i kompromisno rešenje za budućnost Srbije i za pozitivnu agendu u narednom periodu.

KOMENTARI7 komentara

 1. punca says:

  DAČIĆ ta najveći perfidni veleizdajnik— izdajnički ološ koji je potpisao 19.4.2013 BSporazum u Briselu i s' tim otvorio vrata PAKLA na BALKANU! jer si potpisivanjem Briselskog sporazuma priznao Kosovo kao državu. Srbija je okupirana 5.oktobra ali to NIKO NE SME da kaže javno. Srbija je kolonija Vašingtona,Brisela i Londona od 5. oktobra 2000. Sve same bajke, bajke, trućanja i laži 25h/d ! Dačić je izdajnik, koji sedi najmanje na 5 foteljima i radi za svoje interese i provizije u svoj džep. Crno vam se piše?

  • Moca says:

   Baš tako!

 2. Miraš says:

  Kompromis vrlo lako može da ukine Rezoluciju 1244 koja je bila pozitivan rezultat za nas nakon agresije iz 1999 godine jer štitila je teritorijalnu celovitost Srbije. Albanci, a zapravo Amerikanci sada ni nemaju drugog načina za dalje osvajanje nego da u miru prevare i okupiraju celu Srbiju.

 3. Milica says:

  Ima li igde u svetu, sem u našoj Srbiji, da političari pričajući sumnjive pričice svaki dan nagovaraju sopstveni narod na kapitulaciju? Samo lukavo filuju red Rusije pa red izdaje, a sve sa ciljem da se Vlasi ne dosete.

 4. Za Srbiju says:

  Kakav bre kompromis!!! Narod će da proguta još jednu izdaju i poraz.

 5. dr. Muhamed Tuđman says:

  Ponudite amerima Bondstil bazu na 99 godina koncesiju a šiptare da deportuju u Albaniju, to je najbolje rešenje i za nas i za amere.

 6. Dijaspora says:

  Dacicu,ne pitate se Vi vec Srpski narod.Narod ne da ni jedan pedalj nase otadzbine.Sve vas ce stici bozja kazna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *