Dačić: Neko je morao da preuzme odgovornost

Dačić: Neko je morao da preuzme odgovornost

26 aprila 2013

Ivica DačićPremijer Srbije, Ivica Dačić, otvorio je sednicu Skupštine o sporazumu sa Prištinom. On je raspravu otvorio govoreći o zadatim okvirima u kojima su se pregovori sa Prištinom odvijali.

„Ovo su svakako bili najteži politički pregovori o KiM, jer su bili prvi pregovori koji su vođeni posle jednostranog prglašenja nezavisnosti Kosova, kao i posle činjenice da je jedan značajan broj zemalja priznao tako jednostrano i nelegalno proglašenu nezavisnost“, kazao je premijer, a prenosi B92.

Takođe, nastavio je on, zadati okviri su bili da je rezolucijom Generalne Skupštine UN posredovanje prebačeno na EU, a Srbija je bila, podsetimo i jedan od predlagača te rezolucije.

Već na početku izlaganja premijera su poslanici DSS počeli da prekidaju dobacivanjem, na šta je predsednik Skupštine Nebojša Stefanović izrekao opomenu.

„Ako imajte nešto da kažete uzmite mikrofon….Ja sam predsednik Vlade i govorim u ime nje. Želim da obrazložim okvire u kojima sam se kretao, a oni su i da je Savet EU utvrdio pre dve godine da je Kosovo ključni politički kriteijum za dalje EU integracije. Okvir je bio i da je Nemačka ubacila paralelne institucije kao jedan od uslova za njen pristanak za evropske integracije Srbije“, rekao je Dačić.

On je podsetio na brojne propuštene prilike poput Dejtona, 5. oktobra, dodajući da je sada prilika da probamo da na drugačji načim branimo naše interese, a ne da slavimo naše poraze, kao što ih slavimo već više vekova.

„Pre 32 godine, predsedništvo SFRJ uvelo je vanredno stanje na KiM. Tada sam imao 15 godina i od tada smo gotovo svo vreme živeli u vanrednim stanjima, ratovali smo, imali sankcije i mučili se, imali smo i bombardovanje, gubili smo i bitke i teritorije, sami sebe pljačkali…“, kazao je Dačić, koji je ponovo bio prekinut, ali ovaj put glasnim aplauzom.

Ovo je pitanje biti ili ne biti, ali ne samo za sever Kosova, već za čitavu Srbiju, biramo da li ćemo Srbiju sutra imati u narodnim kuhinjama i ugušenu u suzama, ili jaku i prosperitetnu“, rekao je Dačić.

„Neko je to morao da uradi, da ni iz čega dobijemo ništa. Znamo da je premalo, znamo da nemamo Kosovo već dugo vremena, imamo na jednom malom delu, i naravno da smo ih sačuvali“, istakao je Dačić.

Premijer Srbije je yatim poručio da Srbija briselskim sporazumom nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, niti je kapitulirala i naglasio da bi odbijanje tog sporazuma moglo da se završi „kosovskom olujom“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *