ДАЧИЋ: „Нисам тражио да будем премијер“

DAČIĆ: „Nisam tražio da budem premijer“

1 maja 2017

(foto: Youtube printscreen)

Lider SPS-a Ivica Dačić rekao je danas da premijersko mesto nije bio uslov podrške SPS-a Aleksandru Vučiću na predsedničkim izborima, i da je on lično zadovoljan funkcijom koju danas obavlja – ministra spoljnih poslova i potpredsednika vlade.

„To nije bio naš prioritet i nije bio razlog zašto smo podržali Aleksandra Vučića“, rekao je Dačić i naglasio da je cilj jačanje međusobnog poverenja dve stranke, SPS-a i SNS, ali i jača i veća uloga SPS-a u Srbiji i na političkoj sceni.

Upitan da li je SPS izgubio identitet, jer nisu imali svog kandidata na predsedničkim izborima, Dačić je kazao da su lokalni izbori u Vrbasu i Kovinu, pokazali da je SPS ostvario dobre rezultate, čak i bolje nego na prethodnim parlamentarnim izborima.

„Sačuvali smo svoj identitet jer nismo podržali kandidata SNS-a, već smo ustanovili zajedničkog kandidata vladajuće koalicije“, naglasio je Dačić i dodao da će saradnja sa SNS biti nastavljena što će se videti u novoj Vladi Srbije, kada sadašnji premijer ode na funkciju predsednika.

„Ono što je najvažnije za dobru saradnju je visok nivo poverenja i zajedništva“, zaključio je Dačić.

Dobro smo reagovali na puštanje Haradinaja

Dačić je rekao i da je reakcija Srbije na puštanje Haradinaja primerena.

„Povlačenje srpskog ambasadora iz Francuske na konsultacije i neučestvovanje tri meseca na skupovima u toj zemlji je primerena mera kojoj je Srbija pokazala Francuskoj da se protivi i ne slaže sa odlukom njihovog suda da Ramuš Haradinaj bude pušten na slobodu“, rekao je ministar spoljnih podslova Ivica Dačić.

„Srbija je zemlja koja poštuje sebe i naša obaveza prema žrtvama je da ne možemo nemo da prihvatimo odluku francuskog suda“, rekao je Dačić novinarima nakon što je na Novom groblju položio venac na spomen-obeležje Dimitrija Tucovića a povodom 1. maja Međunarodnog dana rada.

Kako je naveo, obrazloženje francuskih političara je bilo da se ne mešaju u rad pravosuđa, ali Dačić kaže da to ipak odražava odnos francuske vlasti prema srpskim žrtvama.

„Mogli smo da prekinemo diplomatske odnose, da povučemo našeg ambasadora i proteramo njihovog, ali mi smo se odlučili za ove mere i mislim da je to bilo primereno“, rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija mora da saradujuje sa svim zemljama, uključujući i one koje se ne odnose prijateljski prema njoj.

Dačić je napomenuo da Francuska nije morala da oslobodi Haradinaja, već je sama mogla da pokrene postupak protiv njega.

Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru odbilo je 27. aprila zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, kojeg srpsko tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. i ukinulo mu meru zabrane napuštanja teritorije Francuske.

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahteva srpskih vlasti za njeogvo izručneje, navodi se u saopštenju Apealaciong suda u Kolmaru.

Dodaje se da francuski javni tužilac ima pravo da u roku od pet dana da uloži Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija.

KOMENTARIJedan komentar

  1. dusko says:

    IDI KUCI VEC 30 GODINA TE GLEDAMO I SVE NAM JE GORE I GORE !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *