Dačić: Nismo priznali Kosovo ali smo svesni realnosti

Dačić: Nismo priznali Kosovo ali smo svesni realnosti

16 juna 2013

Ivica-DačićPremijer Ivica Dačić poručio je danas da očekuje pozitivnu odluku Brisela o dobijanju datuma za pridruživanje EU jer bi, kako kaže, svaki drugi rezultat negativno uticao na reformski proces. Dačić, koji učestvuje na Evropskom forumu Vahau u samostanu Getvajga, kazao je da je Srbija učinila istorijski pomak napred u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, kao i položaja Srba na tom prostoru.

„Vlada Srbije pokazala je da je odlučna u nameri da ispuni svoje obaveze u potpunosti i da na taj način ukloni sve prepreke. Istovremeno očekujemo da EU ispuni obećanje, koje u obliku uslova postavila krajem prošle godine. Svaki negativan rezultat negativno će uticati na reformski proces, a koji doprinisi i ukupnoj regionalnoj i evropskoj stabilnosti i sigurnosti“, ukazao je Dačić.

On je rekao da je Srbija svesna svih problema sa kojima se EU suočava, da ne traži da se za nju pišu nova pravila i uslovi, već samo ono što je poznato kao kriterijum bude i za, kako je rekao, naš slučaj.

„Srbija će uraditi svoj domaći zadatak. Smatram da je proces evropskih integracija Srbije kapitalno važan za integraciju čitavog regiona, i da će EU uvažiti napore“, istakao je on.

Govoreći o tome šta je sve to Srbija uradila, premijer je naglasio da su u proteklim mesecima načinjeni značajni koraci u obezbeđivanju evropske budućnosti Srbije.Srbija je, objasnio je Dačić, prihvatila dijalog sa Prištinom na visokom političkom nivou uz posredovanje visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

„Ako pogledate koje smo pomake napravili, verujem da smo učinili više nego što je bilo ko u Beogradu, Prištini ili Briselu očekivao. I ako mi danas treba i dalje da ubeđujemo Brisel da treba da nastavimo putem evropskih integracija, ja postavljam pitanje. Ako ne dobijemo pozitivne odluke, kada ćemo? Šta još mi sve treba da uradimo da bismo dobili pozitivnu odluku Saveta EU“, upitao je Dačić.

On je ukazao na „apsolutnu neophodnost“ politike proširneja na države Zapadnog Balkana, i dodao da ne sme da dođe do usporenja ili zaustavljanaj posle prijema Hrvatske. Dačić učestvuje na Evropskom forumu Vahau u samostanu Getvajg, u istoimenom austrijskom mestu, a tema skupa je „Iza krize – obrisi nove Evrope“. Na plenarnoj sednici foruma učestvuje i ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger, kao i ministri spoljnih poslova Rumunije i Makedonije, Titus Korlatean i Nikola Poposki. U radu foruma učestvuje i kosovski premijer Hašim Tači.

Na ovom međunarodnom skupu Kosovo je predstavljeno asimetrično, odnosno u programu sednice pored funkcije kosovskog premijera nalazi se zvezdica, a na dnu fusnota koja objašnjava da se time ne prejudicira status Kosova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *