DAČIĆ: Nobela treba dati Nikoliću

DAČIĆ: Nobela treba dati Nikoliću

28 decembra 2013

Ivica DacicPredsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo je da bude kandidat za Nobelovu nagradu, jer je on predložio razgovor sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i stajao iza svega toga, rekao je danas premijer Srbije Ivica Dačić, reagujući na Nikolićevu izjavu da neće podržati njegovu kandidaturu za to međunarodno priznanje.

„Mislim da je Nikolić trebalo da kaže da ne podržava Tačija za Nobelovu nagradu, a formulacija da ne podržava Dačića je u skladu sa onim instrukcijama koje je meni davao kad god sam ga pitao šta da radimo u Briselu“, rekao je Dačić.

On je naveo da mu je Nikolić jednom prilikom rekao: „Nemoj da potpišeš, ali nemoj ni da odbiješ“.

Dačić je napomenuo da se prihvatio veoma teškog zadatka da pregovara sa Tačijem i da ga niko nije pitao da li on to želi ili ne.

„Jednostavno se došlo do toga da je Tači neki predsednik vlade, mi tu vladu ne priznajemo, ali Nikolić je to predložio. On je tražio od mene da pregovaram sa Tačijem“, objasnio je premijer Srbije za makedonsku TV Sitel.

Prema njegovim rečima, Nikolić se o tome dogovorio sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

„Bukvalno je rekao – evo vam dvojice premijera, zatvorite ih u sobu i šta se oni dogovore ja ću da prihvatim“, rekao je Dačić, ponovivši da on nije ni tražio da to radi, niti je, kako kaže, zbog toga bio politički srećan ili presrećan.

Ja sam u svemu tome učestvovao zbog Srbije, naglasio je Dačić, dodajući da pregovore sa Tačijem nije ni obavljao zbog Nobelove nagrade.

Na pitanje da li je spreman za Nobelovu nagradu, Dačić je odgovorio da o tome nije razmišljao, niti ga je o tome bilo ko konsultovao da li treba ili ne treba da se kandiduje.

„Ja nisam tražio Nobelovu nagradu, nisam ni radio za to, niti me to interesuje. Nisam tražio ni da se o tome izjašnjava ni Nikolić, niti bilo ko drugi, samo malo je nekorektno da se izjašava na takav način, da kada treba da se pregovara – onda mora da se preogovara sa Tačijem“, rekao je Dačić.

On je ponovio da mu je „draže što je kandidavan za Nobela nego za Hag“ i dodao da ne veruje da će dobiti tu nagradu, niti da ga to interesuje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *