ДАЧИЋ О „ВЕЛИКОЈ АЛБАНИЈИ“: Само слепац не види…

DAČIĆ O „VELIKOJ ALBANIJI“: Samo slepac ne vidi…

7 avgusta 2018

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je glavna prepreka za kompromisno rešenje kosovskog pitanja rešenost Prištine da nastupa sa maksimalističkim ciljevima.

On je naglasio da Albanci ne žele kompromis i misle da je rešenje da Srbija prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da još dobiju, kako oni nazivaju, „istočno Kosovo“ — Preševo i Bujanovac.

„To apsolutno nije moguće. U ovom trenutku je neizvesno reći kada se može očekivati da se dođe do nekog okvirnog sporazuma koji bi označio neko moguće rešenje, na kojem bi se zasnivali naši odnosi u narednom periodu“, rekao je Dačić za RTS.Prema njegovim rečima, pojedincima u Srbiji, ali i u međunarodnim krugovima smeta to što je pozicija Beograda „značajno promenjena“.

Govoreći o o podeli Kosova kao mogućem rešenju, Dačić je rekao da je to njegovo lično mišljenje, ali da su o tome govorili i Dobrica Ćosić i Zoran Đinđić.

„Bio sam prisutan kada je saopštavano savetodavno mišljenje Međunarodnog suda u Hagu o Kosovu i kada su najbliži Tadićevi ljudi govorili: ’Dobro da jednom rešimo to pitanje“. Onaj ko se protivi tom rešenju, smatra da je bolje da nezavisno Kosovo bude jedinstveno“, naglasio je on, prenosi Tanjug.

Dačić je dodao da „samo slepac ne vidi“ da je sve što se sada dešava pokušaj stvaranja „velike Albanije“.

„Neko je rekao da je Kosovo Jerusalim. Jeste Jerusalim, ali srpski Jerusalim. Govore o tome da mi nismo ni postojali na Kosovu, da su postojali samo Albanci. Mi moramo da se borimo da sačuvamo narod koji tamo živi. Ako nema naroda tamo, ne možemo da odbranimo naše nacionalne interese“, naglasio je šef srpske diplomatije.

On napominje da tokom dijaloga Beograda i Prištine nikada niko sa srpske strane nije pomenuo da će priznati nezavisnost Kosova, niti da će Kosovo dobiti mesto u UN.

„Mi nastavljamo borbu za povlačenje priznanja. Danonoćno radimo na tome. Ako neko ima drugo kompromisno rešenje neka ga predloži“, naglasio je Dačić.

Srpski ministar je ukazao da je probijen rok za stvaranje Zajednice srpskih opština i da predstavnici Prištine odugovlače jer doživljavaju ZSO kao novu Republiku Srpsku.

Dačić podseća da je sporazum potpisan u Briselu i da je stvaranje ZSO garantovala EU koja sada ima obavezu da to sprovede.

KOMENTARI4 komentara

 1. sergej says:

  Dačić i Vučić su dobili zadatak da unište Srbiju sa užurbanim rešenjem Kosova odnosno njegovom predajom.Kome vas dvojica mažete oči po Sandžaku vam marširaju muslimani u uniformama i ako dobijate upozorenje od Kine i Rusije da ne žurite sa Kosovom što se vama žuri?Vi isto mislite Srbiji što i Amerikanci.Vučićeva izjava da M6 operiše po Srbiji a šta naše službe rade pobijte operativce MI6. Kako znaš da MI6 vršlja ako nisi u saradnji sa njima.Vučić je odabran da bi Srbija izgubila kosovo posle Tadića. Vučić se ponaša kao Firer sa Germanijom oko gradnje Beograd na vodi a njveći udeo upravo ima on preko posrednika.

 2. Velika Metla says:

  Prvu slabost ste pokazali kad ste pristali na pregovore,jer se sa teroristima NE pregovara! To je s njihove strane shvaćeno kao strah,i to sada debelo koriste! A i ja bih da sam na njihovom mestu!

 3. rajkoo says:

  Dacic je Milosevicev ucenik, pionir, medjutim ponavljao je u prvom razredu i u njemu je ostao do danas - znaci kvalitet dupla nula ili u prevodu obican kancelarijski pacov. Nama je neprijatelj napisao dokument koji se zove rezolucija 1244 i da se se borili za postovanje tacaka iz tog dokumenta danas bi se siptari trudili da formiraju svoje opstine u pokrajini KiM. Vucic je do danas nama srbima izgovorio na desetine recenica kako bi opravdao svoje ponasanje a nije svestan da ce narod na kraju doneti odluku kako dalje. A kad narod donosi odluku to moze da bude vrlo, vrlo bolno za mnoge. Samo ovoga puta nema americkih spijuna na obrenovackom putu pa ce stradanije biti mnogo gore.

 4. Dane Radakovic says:

  to si ti dacicu vidijo davno i davno da se radi od vel, albaniji i hrvatskoj ali sutis ko krmaca kad pisa ti si sef srbije u beogradu i za vrime milosevica i posle i sada...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *