DAČIĆ: Očekujem da Brisel pritisne Prištinu i Tačija

DAČIĆ: Očekujem da Brisel pritisne Prištinu i Tačija

7 oktobra 2013

Ivica-DačićPremijer Ivica Dačić očekuje da će na sastanku u Briselu EU „pritisnuti“ Prištinu da promeni odluku o zabrani srpskim zvaničnicima da posećuju Kosovo.

Dačić je za „Večernje novosti“ rekao da je prištinska zabrana neviđen skandal i da on sebe ne vidi u daljim pregovorima ukoliko ona ostane na snazi.

„Nama je u interesu da se proces normalizacije nastavi i verujem da će pritisak Brisela na Prištinu dati rezultate“, rekao je Dačić.

Kako navodi list „na meniju“ radne večere, koju za Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija ponovo organizuje visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u sedištu EU u Briselu, biće odluka Prištine da ne dozvoli sprskim zvaničnicima da posećuju Kosovo tokom izborne kampanje.

Rukovodstvo Srbije očekuje od Brisela da svojim autoritetom i nespornim političkim uticajem, već u toku dana „pritisne“ Tačija kako bi se zabrana kretanja za zvaničnike Beograda odmah ukinula, pišu „Novosti“.

Ta promena prištinske pozicije, omogućila bi nastavak pregovora, ali i aktivno učešće najviših političkih predstavnika Srbije u predizbornoj kampanji za lokalne izbore na KiM koji se održavaju 3. novembra.

Sam Dačić mogao bi već ove nedelje da poseti pokrajinu, a odlazak na KiM su najavili i šef države Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, podseća list.

Kako su „Novostima“ rekli izvori EU, lokalni izbori i njihova priprema biće jedina tema susreta u Briselu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *