ДАЧИЋ ОДБРУСИО АМЕРИКАНЦИМА: Ми да окренемо леђа Русији, а ви и даље подржавате Косово?!

DAČIĆ ODBRUSIO AMERIKANCIMA: Mi da okrenemo leđa Rusiji, a vi i dalje podržavate Kosovo?!

28 oktobra 2017

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić rekao je večeras, komentarišući izjavu američkog zvaničnika Brajana Hojta Jia da se ne može sedeti na dve stolice, da Srbija treba vodi računa isključivo o sopstvenim interesima, kao što to rade i drugi.

– Sigurno da nisu SAD više zainteresovane za Kosovo nego Srbija. Kako da okrenemo leđa Rusiji? Ne traže od nas da okrenemo leđa Rusiji, nego da vodimo antirusku politiku. Mi treba da vodimo takvu politiku, a ko će onda da zastupa naše stavove vezano za Kosovo i Metohiju? Od nas se traži da izvršimo samoubistvo, da ne bi bilo političkog ubistva – kaže Dačić.

Smatra i da je Hojt Ji, što mu je i lično rekao, previše gledao naučno-fantastične filmove i „Rat svetova“ Orsona Velsa.

Danas se sve gleda kroz odnos Rusije i SAD, a ta konstatacija nije tačna i Srbija nema potrebe da se izjašnjava da li sedi na stolici na kojoj piše Rusija ilI EU, kaže Dačić.

– Mi treba da sedimo na stolici na kojoj piše Srbija i treba da vodimo računa samo o svom interesu, kao što svaka zemlja vodi – rekao je on.

– Nema nikakve dileme bar što se mene tiče, a ubeđen sam i da je to stav predsednika Vučića – da mi gledamo naša posla. Kada se slonovi tuku nastrada trava. Mi treba da vodimo računa o sebi – poručuje Dačić.

Izrazio je uverenje da će Amerika i Rusija ići u pravcu pomirenja, a da je naše da sačuvamo interese Srbije.

– Mi u ovom trenutku imamo jasnu poziciju da idemo u EU, ali štitimo naše interese. Nije u interesu Srbije da ide u EU ako time neće odbraniti državne i nacionalne interese – smatra Dačić.

Nije, međutim, naš interes ni da vodimo politiku protiv EU, već da tražimo da postupno usaglašavamo našu spoljnu politiku sa politikom Unije, dodao je šef diplomatije. SAD, kako je podvukao, nije članica EU, a i kada pitate u Briselu za Ameriku ne kažu dobre stvari, kao ni oni u Vašingtonu o Uniji.

Dačić je rekao da ga zaprepastila bahatost i smelost da neko usred Beograda dođe i kaže tako nešto.

– Mi se ne izjašnjavamo o tome kakvu će politiku voditi SAD. Najgore od svega toga je da to nije stav SAD, već jednog odeljenja u Stejt departmentu. Taj stav treba da imamo u vidu – rekao je Dačić, dodajući da Srbiji nije cilj da narušava odnose sa SAD.

– Hoćete da okrenemo leđa Rusiji, a vi da dalje podržavate nezavisnost KiM. Na koga da se oslanjamo? Dođite onda i recite: „Vi Srbi morate da vodite antisrspku politiku i priznate Kosovo, ne antirusku“. Ne znam ko će to u Srbiji da prihvati. Možda ima i takvih, ali sam siguran da ne mogu da prođu na izborima – uveren je Dačić.

Smatra i da zapadne države neće promeniti mišljenje o Kosovu, niti pomeniti istoriju koju su krojili.

KOMENTARI3 komentara

  1. joko says:

    Tako je ,I to je pravi odgovor,samo ga se treba dtzati kao jedinog pravog putokaza.Nema korekcije.

  2. Gagi says:

    Zamislite, odbrusio. Dragi ministre,u celokupnoj istoriji Srpskog roda,postojao je samo jedan jedini nacin da se oslobodimo neprijatelja, a to je: da se neprijatelj izjuri sa nase teritorije.Nema "dobrog" neprijatelja u kuci. Zar Vam nisu primeri Car Lazar, Karadjordje, Milos, zar je potrebno neko novo znanje i nauka kako to ide. Zar im nismo dali najbolje iz naseg roda, da im mrak pretvori u svetlost, sta je vise potrebno satani da bude sita. Ne, postovani i dragi ministre,prvo moras da sredis stvar u svojoj kuci, danas najbolje u nasoj drzavi zive ljudi koji su protiv iste.Danas u nasoj Srbiji nema jakih poljoprivrednih domacinstava koji su okosnica svake drzave, hrana je osnov svake krize. Verovatno ce dragi ministre, jednog dana kada dodje zlo, danasnji uvoznici koji zgrcu milione biti na polzi narodu i drzave, jer su i do sada bili veliki patrioti hraneci "svoj" narod svakakvim otpadom. Dragi moj ministre, pevaj ti i dalje, kada se peva - dobro je. A mi, obican narod, snacicemo se vec sa okupatorima kako smo uvek u istoriji to i radili. Oslobodicemo Vas opet da bi i dalje mogli da vladate.

  3. Beli Orao says:

    Pitam se što ga je Vučić primio,tog majmuna ,on nije u oficijelnij funkciji a i ovo što radi nije ni Trrampov nalog ??? A što se tiče onog žuće ambasadora ni njega netreba Vučić da prima ,nema obavezu !!! Zašto to čini , vjerovatno sarađuje to bi moglo da objasni sve ovo a i njegovo ćutanje!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *