ДАЧИЋ ОДГОВАРА МИЛАНОВИЋУ: Немојте да буде „орао пао“

DAČIĆ ODGOVARA MILANOVIĆU: Nemojte da bude „orao pao“

18 septembra 2015

daiciMinistri spoljnih poslova Srbije i Mađarske Ivica Dačić i Peter Sijarto poručili su danas hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću da bi bilo bolje da, umesto upućivanja oštrih reči susedima, brine o svom sistemu prihvatanja migranata, koji je posle svega jednog dana doživeo kolaps.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da iz Hrvatske dolaze nekorektne reči, te da je Srbiju nazvao muvom, čime je uvredio našu zemlju.

„Odgovorio bih mu citatom iz filma ‘Balkanski špijun’ – ‘Orao pao’. Bolje da Hrvatska vodi računa da im se to ne desi, a ne da deli lekcije“, poručio je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je rekao da je iznenađen da Hrvatska nije spremna za migrantsku krizu, budući da je godinu dana posmatrala događanja u komšiluku.

On je najavio da će srpske vlasti pokušati sa hrvatskim da rade na uspostavljanju normalne dinamike na autoputu i granicncim prelazima.

Šef mađarske diplomatije kazao je da je premiejr Hrvatske oštro napado Mađarsku, jer je poredio što se danas dešava u Mađarskoj sa najmračnijim istorijskim događajima u 20.veku, što je neprihvatljivo.

„On (Milanović) je napao Mađarsku jer se navodno nismo na pravi način odnosili prema migrantima, a i pored navodnih priprema u Hrvatskoj juče se urušio sistem za prihvat migranata. Bilo bi bolje da je hrvatski prmeijer iskoristio vreme, koje je utrošio za napad na Mađarsku, da njegova zemlja izdrži još dva dana talas migranata“, kritikovao je on.

Sijarto je kazao da je hrvatska vlada trenutno zauzeta time da prevozi migrante prema mađarskoj granici umesto da im obezbedi smeštaj i sve što je neophodno.

„Koja je to evropska solidarnost“, upitao je Sijarto dodajući da se Hrvatska ne pridržava pravila, i da mase nagovara na krivično delo, jer je ilegalni prelazak granice krivično delo.

S tim u vezi je konstatovao da će Hrvatska, koja želi da postane deo Šengenske zone, morati još jako dugo da se priprema za tako nešto.

Hrvatski premijer Zoran Milanović odgovorio je ranije danas na jučerašnju izjavu ministra rada Aleksandra Vulina povodom talasa izbeglica i blokiranju granice sa Srbijom, rekavši da je „Srbija muha“. Ministar Aleksandar Vulin upozorio je u četvrtak uveče Hrvatsku da ne zatvara granicu i međunarodne puteve, navodeći da će Srbija u tom slučaju zatražiti zašititu pred međunarodnim sudovima.

Milanović je na konferenciji izjavio: „Orao ne lovi muhe. Mi smo orao“.

Na pitanje novinara da li će biti nereda na mađarsko-hrvatskoj granici, Milanović je odgovorio: „Ajde da i to vidimo“, prenosi „RTL“.

On je tada, reagujući na najavu iz Hrvatske da bi mogla zatvoriti granicu ako ponovno u jednom danu na nju pristigne veliki broj izbelica, rekao da to što Hrvatska nije u stanju da se pobrine za svega 6.000 ljudi nije i ne sme biti razlog da se preti okruženju, a još manje da se izbeglicama onemoguće bar elementarna ljudska prava.

(Novosti.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. miroslav says:

  Ti bi trebao sa bananama u zatvor.Za hrvate me nije briga.Ali ti si pao na bananu.

 2. Lady Gaga says:

  Mislim da bi mu više prijalo da mu nabiju jednu bananu u dupe ono debelo.

 3. miroslav says:

  Taman tamo bananu pa da mu bude lepo.

 4. zac says:

  Milanovic je gnjida kad su Milanovici bili katolici nikad i nikad nece biti za to on laje na Srbiju da bi si popravio rejting pred Hrvatima.

 5. miroslav says:

  Bili pravoslavni sad su katolici.Pa pokrstavani su covece.I hrvate nije briga za njega.Nego debeli treba da je u pritvoru.Ja i ti bismo bili odmah i osudjeni samo da smo prosli pored Mise banane.

 6. Milenko says:

  Bre IVICE proročniče ti si kriv lto iѕgubismo sinoćnu utakmicu.ORAO PAO odgovor Milanoviću.Ko te terao da daš ovakav odgovor,bolje da ćutiš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *