ДАЧИЋ ОДГОВОРИО АМЕРИЧКОМ ГЕНЕРАЛУ: Забринут сам за вашу способност процењивања!

DAČIĆ ODGOVORIO AMERIČKOM GENERALU: Zabrinut sam za vašu sposobnost procenjivanja!

17 novembra 2017

(Youtube printscreen)

Pitanje pravno obavezujućeg dokumenta sa Prištinom nije novo, poznato je od otvaranja pregovora sa EU s tim što malo ko zna šta treba da bude sadržaj tog dokumeta, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da su velike razlike u shvatanju Prištine u vezi sa tim obavezujućim dokumentom i onoga što je stav EU koja je, kaže, statusno neutralna.

Dačić je rekao da je siguran da će biti pritisaka za priznanje Kosova.

– Nije lako, ali naša pozicija je jasna, otvoreni smo za dijalog, ali ne za jednostrane odluke, rekao je Dačić.

Verovatno, kaže, u nečijim glavama stoji da Srbija treba da prizna Kosovo, ali od toga, ističe, nema ništa.

– Kako mislite da mi možemo to da uradimo?! Nemojte da ste smešni, poručio je Dačić odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsednikom vlade Gvineje Bisao Umarom Sisokom Embalom.

Povodom izjave američkog generala Bena Hodžisa da je Rusko-srpski humanitarni centar samo fasada, šef srpske diplomatije poručuje da su smešne procene da centar predstavlja opasnost i smatra da bi Hodžis trebalo da bude smenjen ako tako nešto procenjuje.

Upitan o izjavi Hodžisa i o tome kada će se saznati stav Srbije o statusu tog humanitarnog centra, Dačić je rekao da će odluka biti doneta u skladu sa našim interesima.

– Mi ne želimo da igramo u igri u kojoj Srbija nije tema. Ovo je sukob velikih sila na našem prostoru, rekao je Dačić povodom zahteva da se reši status humanitarnog centra.

– To je takav promašaj, trebalo bi da taj komandant bude smenjen ako misli da je taj centar opasnost. Ko je sporan? Pet Srba, četiri Rusa, sabaka (pas)? To je smešno, rekao je Dačić.

Povodom presude za paljenje ambasade SAD 2008. godine, Dačić kaže da ne može da se meša u sudske odluke.

– Naravno da je to pitanje kompleksno i treba imati u vidu našu zelju da se procesuiraju svi koji su odgovorni za to krivično delo, rekao je Dačić upitan da prokomentariše stav američkog Stejt departmenta o presudi za paljenje amabsade SAD.

Stejt department je saopštio da je razočaran presudama za paljenje ambasade SAD, navodeći da nijedan od optuženih nije osuđen na zatvorsku kaznu, bez obzira na to što je jedna osoba poginula, a materijalna šteta ogromna.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zaharije Serak says:

    Vidjecemo Vi gos.Dacicu Kako to mislite da "zadrzite " Kosovo,a jedan ste od glavnih krivaca za njegov odlazak iz sastava Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *