ДАЧИЋ ОТКРИО: Лавров и ја имамо договор! ОВО ЋЕ РАЗБЕСНЕТИ ЗАПАД

DAČIĆ OTKRIO: Lavrov i ja imamo dogovor! OVO ĆE RAZBESNETI ZAPAD

23 avgusta 2018

SRBIJA neće ići ni u kakvo rešavanje konačnog statusa Kosova i Metohije bez podrške Rusije i konsultacija sa njenim najvišim zvaničnicima – saznaju „Novosti“.

Ovaj čvrst dogovor, čije su temelje postavili predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, tokom sastanka u Kremlju u osvit proslave Dana pobede, potvrđen je i u utorak i tokom sastanka šefova diplomatija dveju država u Sočiju.Kako prenose naši izvori, Beograd će u narednim mesecima, koji se procenjuju kao ključni za budućnost južne pokrajine, imati punu podršku Kremlja za predloge koje bude izneo u pregovorima sa Prištinom. Takođe, ukoliko se neka od zapadnih sila bude konsultovala sa Rusijom oko razrešenja kosovskog čvora, a koje bi ponudio Beograd, Moskva će to podržati.

Ovi zaključci, koji proističu iz poslednjih razgovora srpskih i ruskih zvaničnika, naslanjaju se na ranije poruke koje su stizale iz Moskve povodom kosmetskog pitanja. Naime, još u decembru prošle godine, predsednik Vučić dobio je potvrdu svog ruskog kolege da je Rusija spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine ako bude pokušaja da se proširi format pregovora i u njega se uključe SAD.

Takođe, u maju, prilikom narednog susreta dvojice šefova država, Vučić je Putinu rekao da je bez ruske saglasnosti u UN nemoguće dobiti rešenje. Tada je najavljeno i da će Rusija veoma aktivno pratiti razgovore o KiM, a posebno uticaj različitih međunarodnih faktora na to pitanje, kao i da će „pravovremeno reagovati“.

Jedan od faktora zbog kojih bi pitanje KiM i posebno severa Kosova moglo da dobije na značaju u međunarodnim okvirima jeste mogućnost oživljavanja ideje „zelene transverzale“.

Iako trenutno nije zvaničan projekat iza koga stoji neka određena država, ova ideja ima kapaciteta da „vaskrsne“ u budućnosti na terenu, zbog čega se u srpskom državnom vrhu u okviru dijaloga o rešavanju kosovskog pitanja ističe i ova tema. Nju bi, kako se smatra, na umu trebalo da imaju i svetske prestonice, naročito one koje zaziru od širenja radikalnog islama poput Vašingtona i Pariza.

U tom svetlu trebalo bi i posmatrati strateški značaj severa Kosmeta sa četiri srpske opštine, koji je, kako je ovih dana istakao šef diplomatije Ivica Dačić, prepreka zatvaranju „zelene transverzale“.

Koncepcija, koja znači teritorijalni kontinuitet područja naseljenih muslimanskim stanovništvom, kako nam objašnjava istoričar Nemanja Starović, komplementaran je sa projektom Velike Albanije. Zbog toga ne treba zanemariti povećani uticaj i veliko prisustvo različitih organizacija koje promovišu radikalni islamizam na prostoru KiM, Raške i Bosne i Hercegovine, a koje su finansirane od najradikalnijih džihadističkih organizacija sa Bliskog istoka.

Nedavno je predsednik Aleksandar Vučić upozoravao da kod dela Albanaca postoji potreba za formiranjem „zelene transverzale“, na čijem putu je sever Kosova i da je reč o liniji na kojoj su uvek insistirali.

– Da bi se danas uspostavila „zelena transverzala“, koja bi išla od Albanije, preko KiM i Raške, do Federacije BiH, prepreka su dva područja. Jedan obuhvata Novu Varoš, Priboj, Rudo, Čajniče i Foču, a drugi sever KiM. U tome je, između ostalog, strategijski značaj severa Kosmeta i sagovornicima u Beloj kući i u zapadnoj Evropi, pre svega u Parizu, koji u radikalnom islamizmu vide veliki problem, treba ukazivati na mogućnosti oživljavanja „zelene transverzale“ – smatra Starović.

Prema rečima profesora Fakulteta političkih nauka Dragana Đukanovića, planovi o „zelenoj transverzali“ bili su na snazi pre dve, tri decenije i podrazumevali su spajanje prostora od zapadne Makedonije, preko severa KiM i Sandžaka do BiH, ali danas, kada na severu Kosmeta 95 odsto stanovništva čine Srbi, kako smatra, te opasnosti nema.

– Dugoročno gledano, ukoliko bi se na KiM zadržao status kvo, uz postojeće demografske tendencije, došlo bi do prekomponovanja etničke strukture pa bi taj projekat mogao da postane realan i sprovodiv na terenu – kaže Đukanović.

On napominje da će se oko severa KiM lomiti koplja u briselskom dijalogu, jer mu i Beograd i Priština pridaju strateški značaj, prevashodno zbog hidropotencijala i značajnih nalazišta ruda koja se tamo nalaze.

LJAJIĆ: SLEDEĆA RUNDA KLJUČNA

NAREDNA runda dijaloga Beograda i Prištine je ključna faza. Posle sastanka predsednika Vučića i Tačija znaće se da li se ide u pravcu rešenja kosovskog pitanja – ocenio je u sredu potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

On je za TV Prva rekao da je stanovište svih u Vladi da to pitanje treba da se reši i da su legitimne sve opcije koje ne zagovaraju sukobe, ratove, ili koje ne teže zamrznutom konfliktu.

NIJE ZVANIČNA POLITIKA TURSKE

PROJEKAT „zelene transverzale“ zadržao se do početka 20. veka u vidu najzapadnije etape osmanskog voza koji se protezao od Basre u Iraku do Bihaća u BiH, ali je izgubio na značaju uspostavljanjem turske republike – pojašnjava Starović.

– Ta ideja je opasna ukoliko iza nje stoji državni projekat, ali po odlasku Ahmeta Davutoglua sa vlasti u Turskoj, koji je bio glavni ideolog neoosmanizma, takva politika je napuštena, a aktuelnim zvaničnicima u Ankari ona nije u interesu jer bi destabilizovala region.

(Novosti)

KOMENTARI10 komentara

 1. Miraš says:

  Sad su smislili da će priznati nezavisno Kosovo i predati celo KIM zato što se bore protiv "zelene transferzale". Da bi bilo koja glupost i podvala prošla kao pametna stvar kod Srba samo treba reći da tako misli i to podržava i Rusija.

  • Miraš says:

   KIM nama treba u celini. Ono nije samo neki komad teritorije države od 12,35% bez koga se nekako može!!! Veoma je važno ko vlada sa tom teritorijom. Mi treba da vladamo sa KIM, kada se za to steknu uslovi, jer od njega zavisi uspešna odbrana cele države Srbije.Naravno KIM ima i drugih vrednosti Zato je i predložena podela i odricanje od većeg dela te teritorije potpuno neispravna i veoma opasna za budućnost tkzv. krnje Srbije. ... Prof. dr Milomir Stepić – Kosovo je tvrđava Balkana, čuvajmo zidine! - 18.08.2017. ... Koja su svojstva i geopolitička uloga geopolitičke makrotvrđave Balkana? Struktura „makrotvrđave“ je složena, ali pojednostavimo je. Njena „unutrašnjost“ („dvorište“) su dve velike kotline – Veliko Kosovo i Metohija (sa Drenicom između). One su okružene visokim planinskim vencima – Šar-planinom, Paštrikom, Koritnikom, Bogićevicom, Hajlom, Rogoznom, Kopaonikom, Goljakom… – koji ih štite kao ogromne „zidine“. U „makrotvrđavu“ je praktično moguće ući i iz nje izaći samo kroz nekoliko lako branjivih „kapija“ – klisuru Belog Drima, Ibarsku, Kačaničku, Končuljsku… i prevoja Merdare, Prepolac, Deva, Morina… Ona je u srednjem veku bila teško osvojiva, a bogata vodom, plodnim zemljištem i rudama, te stoga idealna za centralnu teritoriju srpske države. Naši preci nesumnjivo su imali vrhunska geoekonomska, geopolitička i geostrategijska znanja. I dok su držali neprijatelja izvan nje (pobeda nad Osmanlijama kod Pločnika u Toplici 1386) bilo je šanse za opstanak, ali kada su ga pustili unutra (Kosovska bitka 1389) bilo je gotovo. Suštinski, ni danas se nije promenio značaj Kosova i Metohije kao „makrotvrđave“ Balkana, uprkos savremenom načinu ratovanja. Analogno, više od šest vekova kasnije, sve dok su branjene „zidine“ (Košare su simbol) opstajala je i celovitost Srbije, ali kada je neprijatelj ušao u „makrotvrđavu“ juna 1999. godine – eto gde smo sada. Zar nije odmah napravio „Bondstil“? Dakle, neupitan je geopolitički značaj Kosova i Metohije za Srbiju. To nije samo 12,3 odsto njene teritorije već neuporedivo više. I pragmatično posmatrano. Često čujemo da Beograd brani interese Srba u Gračanici, Štrpcu… Na sličnim idejama, kažu, zasnivaće se i „Deklaracija o opstanku nacije“. Koliko je opasno isticanje da branimo srpsko stanovništvo, a da se ni rečju ne pominje državna teritorija? Da li tako pristajemo na njihov status dijaspore? ...

  • Miraš says:

   Očigledno je da Zapad čini sve da Srbiju liši Kosova i Metohije. Štaviše, nastoji da primora Srbiju da na to sama pristane. O čemu se radi? Kakav je geopolitički značaj Kosova i Metohije? Šta u praktičnom smislu gubi Srbija hipotetičkim oduzimanjem Kosova i Metohije? U propagandnom ratu pitanje Kosova i Metohije prvo se perfidno svede na duhovnu dimenziju (kao da je to malo i nevažno!), da bi se odmah zaključilo kako se to „ne sipa u traktor“, kako se treba boriti za „zemaljsku Srbiju“ i kako nam je to „prepreka na putu u EU“ gde će biti „rešeni svi naši problemi“ (G. Svilanović). A Kosovo i Metohija predstavljaju i par excellence praktično pitanje. Ostavimo ovom prilikom po strani prirodne potencijale, čijim korišćenjem bi Srbija mogla da bude regionalni ekonomski „džin“ (što je, sa srpskog stanovišta, složićemo se, bolje nego da bude „patuljak“!). Geopolitički posmatrano, kosovsko-metohijski prostor je deo „Centralne oblasti Balkanskog poluostrva“ (J. Cvijić), tj. nemerljivo važnog „balkanskog Heartland-a“ koji omogućava kontrolu mnogo veće celine, ključnih komunikacija, važnih strategijskih pravaca i uopšte – Catene mundi. Istovremeno, simbolizuje „fitilj“ kojim njegov (ne)posredni upravljač može da zapali čitavo „balkansko bure baruta“. Oslanjajući se na fizičkogeografske predispozicije, istorijsku ulogu i kontinuiran geopolitički značaj, ja sam Kosovo i Metohiju nazvao „geopolitičkom makrotvrđavom Balkana“...

 2. padre says:

  Kakve veze to ima, ako nije "zvanična"?Pa zvanično se SAD bori za demokratiju, ljudska prava i slobodu govora, a kad pogledaš ono , što rade blage veze sa time nema, pa bilo to "zvanično" ili "nezvanično"!

 3. Nenad says:

  Ti si Dacicu izdajico uveo carine 2012 i ukinuo sve institucije Srbije na KiM. Treba da robijas zbog najgrubljeg krsenja Ustava Srbije.

 4. Miraš says:

  Zapad će biti zadovoljan time da domaće lutke na političkoj pozornici Srbije kao i oni manipulišu iskrivljujući stavove i poteze Rusije.

  • Deda Micko says:

   Znamo koji su stavovi Rusije, ali na koje poteze mislis? Kad je Rusija ista potegla, osim sto gleda da nam proda oruzje, sto pripada sferi biznisa i nicemu drugome.

 5. Zoran says:

  Ama Dacicu, jel imas ti dogovr sa Vucicem, lako cemo za Lavrova?

 6. Dane Radakovic says:

  SPS - I DACIC SA PALMOM I VUCIC SNS SA SESELJOM CE OPTUZITI RUSIJU DA JE IZDALA KOSOVO A ONI CE OSTATI NEVINI I POSTENI SRBIMA SRBI SU LUD NAROD

 7. Kurir Ivica says:

  Dacic i Lavrov su samo nominalno ministri Srbije i Rusije;u stvarnosti oni su operativci one familije vladara sveta ()iz senke) kojoj pripada i Trump.Dacic je uglavnom kurir na liniji USA-Vatikan -Rusija;

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *