ДАЧИЋ: Ово је ексклузивна вест! Празне Шевенинген, јер се очекују прва хапшења за злочине на КиМ!

DAČIĆ: Ovo je ekskluzivna vest! Prazne Ševeningen, jer se očekuju prva hapšenja za zločine na KiM!

30 septembra 2018

Čitav jedan sprat zatvora u Ševeningenu se prazni, a to je najmanje 12 ćelija, za potrebe Specijalnog suda za Kosovo, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

– To je ekskluzivna vest iz Ševeningena, 100 posto proverena. Znači da taj Sud počinje sa radom i da se očekuju prva hapšenja –  rekao je Dačić za Prva TV.Upitan da li očekuje da će se predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači „premestiti“ u Ševeningen, s obzirom na njegovu „uzdrmanu poziciju“ i nezadovoljstvo u Prištini gde je protiv njega u subotu održan protest jer je, kako tamo kažu, „prodao Kosovo“, Dačić je rekao da „ne priča samo o Tačiju, već o većini njih“.

– Da li će Tači biti taj ili neko drugi, nije bitno, taj Sud počinje sa radom i hitno se traže da se oslobode ćelije. Sigurno ih ne traže da bi ih okrečeli –  izjavio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je dolazak predsednika Kosova Hašima Tačija, u pratnji specijalaca ROSU, na jezero Gazivode provokacija koja ruši ionako tešku stečenu stabilnost na tom području.

„Ne verujem da se u Tačiju probudio turistički duh da obiđe Gazivode, to je provokacija“, rekao je Dačić, za TV Prvu.

Kako navode, on je podsetio da je to kontinuitet postupaka koji su se dešavali u prethodnim mesecima.Dačić je rekao da je iritirajuće to što se EU povodom upada specijalnih jedinica ROSU na sever Kosova „oglasila kao neki vrhovni savet sa Tibeta“ i govorila o potrebi da sve strane ostanu mirne.

„Ja ništa ni ne očekujem od EU. Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sam 100 puta rekao da ne treba računati na to da će se oni truditi da budu objektivni, ne samo EU, nego cela međunarodna zajednica“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, situacija se dosta promenila, jer sada svi u svetu shvataju da prištinska strana stalno pravi probleme, ali i dalje nema negativnih reakcija i nema pritiska na tu stranu da se pridržava dogovora.On je naglasio da je jasno da je upad ROSU na Gazivode provokacija, kao i jasno kršenje Briselskog sporazuma.“Lično sam prisustvovao sastanku u procesu potpisivanja Briselskog sporazuma na kome je bilo dogovoreno da nikakve bezbednosne snage Kosova ne mogu da dođu na sever Kosmeta dok se ne ispune dva uslova. Prvi uslov je da bude obavešten KFOR, a drugi da se o tome obaveste i saglase predsednici srpskih opština“, precizirao je Dačić.On je dodao da ne zna da li je KFOR bio obavešten, jer se sa njihove strane samo javljaju „izvinjenja, propusti i naknadne reakcije“, kao i da na to pitanje juče nisu ni odgovorili.“S druge strane, EU se nije ni trudila da učestvuje u rešavanju ovog problema, kao što je predsednik Vučić rekao da nije mogao da ih dobije. Samo znam da srpske opštine nisu obaveštene o dolasku ROSU, niti je neko od njih tražio saglasnost“, rekao je Dačić.

(Prva)

KOMENTARI4 komentara

 1. Deda Micko says:

  Hajde cuti kepecu ispod suknje Mire Markovic, jos si ti tamo. Izdao si Srbiju sa tvojim gazda Vuckom.

 2. milorad says:

  biće rata-ako policijska operacija rasturanja šiptarske mafije i zatvaranja lažne države na kosovu može tako da se nazove. Stoltenberg je da zeleno svetlo za rešavanje kosovske mafije, stvari su se TOLIKO promenile u evropi da ONI PREDSTAVLJAJU OZBILJAN BEZBEDNOSNI PROBLEM A NE VIŠE SAVEZNIKE POGOTOVO ŠTO POČINJE SUKOB SA USA I NEMCI NAJVIŠE OD SVEGA POČINJU DA ZAZIRU OD DOJUČERAŠNJIH "PRIJATELJA".OSIM TOGA TA MAFIJA SE REALNO SVIMA POPELA NA K. U EVROPI.

 3. trikornjanin says:

  Setimo se samo koliko je hrvata i muslimana osudjeno za ratove na prostoru bivse Jugoslavije, a koliko Srba. To govori da se mnoge stvari resavaju uz pomoc novca, da taj sud odradjuje posao onako kako mu mentor nalozi, i sto je najvaznije - proces rasturanja Srbije je u toku. Ko ce pobediti u toj borbi zavisi od nas samih a nikako od jacine neprijatelja. I turci su ovde bili vise vekova pa smo se ropstva oslobodili. Kako rece cestiti knez Lazar (u filmu): "nije vazno protiv kolike vojske idem vec sta branim". Sudjenja ce biti ali po obicaju opet ce to biti jedna velika sprdnja sa zakonom.

 4. Barakuda says:

  Vi nazivate "međunarodnu zajednicu" samo četiri države: SAD, GER,FR i GB ! Ostali se i ne miješaju u naš problem.....eto, ko zna ko je premijer Portugala, Španije itd....ni mali Ivica kao ministar diplomatije !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *