ДАЧИЋ ПОРУЧИО ЦРНОГОРЦИМА: Камо среће да се никад нисмо ни спајали

DAČIĆ PORUČIO CRNOGORCIMA: Kamo sreće da se nikad nismo ni spajali

28 decembra 2018

(foto: Youtube printscreen)

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da je smešno to što je crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao da je došlo do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama, Zagrebom, Prištinom, pa i sa Podgoricom, kao i da Crna Gora ne donosi antisrpske odluke, već odluke u svom interesu.

Dačić pretpostavlja da Đukanović pri tome misli na crnogorske interese, što je lepo, jer i Srbija donosi odluke u sopstvenom interesu.

„Treba li zbog toga da se izvinjavamo bilo kome?“, upitao je Dačić.On je naveo i da je u istom tom intervjuu Đukanović nagovestio da je Srbija odgovorna za „destrukciju Crne Gore“, šta god to značilo.

„Niti je Srbija bilo kom državljaninu Crne Gore zabranila ulazak u Srbiju, niti od Srbije zavisi ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. Dakle, zbilja je smešno“, naveo je Dačić u intervjuu za podgorički „Dan“.

Dačić je ocenio da su odnosi Srbije i Crne Gore stabilni, da je Srbija otvorena za razgovor o svim temama koje obe smatraju važnim, kao i da Srbija želi Crnoj Gori ulazak u Evropsku uniju.

„Ali ne možemo da prihvatimo ulogu dežurnog krivca za svačije probleme. Na kraju, Crna Gora treba najzad da shvati da u Srbiji nema nikakvog žala zbog rastanka sa Crnom Gorom. Srećan put, kamo sreće da se nikad nismo ni spajali“, poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, ako neko treba da žali zbog 1918. godine, onda je to Srbija, jer je u ratu izgubila 28 odsto stanovništva.

„Na koga se Crna Gora žali? Na Aleksandra Karađorđevića, polu-Crnogorca, unuka crnogorskog kralja Nikole Petrovića? Uostalom, i Karađorđevići su Petrovići koji su u Šumadiju došli sa crnogorsko-hercegovačkih brda. Jedan Šumadinac, Kruševljanin ili Topličanin nikad ne bi ukinuo Srbiju zarad Jugoslavije. I zašto bismo mi žalili zbog Crne Gore? I ranije smo bili dve države. Jedino što se nikad nije dešavalo da Crna Gora i Srbija budu u sukobu. To je ono što je tragično. Uostalom, i kralj Nikola, kad je uputio proglas narodu 1914. godine, napisao je ’živelo naše milo srpstvo“. Nisam ja napisao to, nego on“, kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije dalje kaže da su gusle i srpske i crnogorske, ali da nikada nije čuo nijednu guslarsku pesmu o sukobu Srbije i Crne Gore.

„I zato kad iz Crne Gore govore o velikosrpskoj agresiji, ja se uvek našalim i kažem da ja samo znam za velikocrnogorsku agresiju na rukovodeća mesta u Srbiji“, rekao je Dačić i dodao:

„Da zaključim, sve najbolje Crnoj Gori, ne interesuje nas šta rade, osim kada su u pitanju srpski nacionalni i državni interesi i položaj Srba u Crnoj Gori, kojih ima 30 odsto. To je suvereno pravo svake države. Sve to treba da radimo u međusobnom prijateljstvu.“

Prema njegovim rečima, položaj Srba u Crnoj Gori važan je element u bilateralnim odnosima dve zemlje.

„Smatramo da su Srbi konstitutivan narod u Crnoj Gori, a nikako manjina. Inače, mi pitanje jezika kojim govore građani Crne Gore ostavljamo njima na odluku, iako je činjenica da tokom razgovora naših zvaničnika prevodioci nisu potrebni“, kazao je Dačić.

Istakao je da Srbija misli da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori važan deo njene istorije i kulture i da je kao takvu zvanični Beograd tretira.

„A ja lično verujem i da većinsko crnogorsko stanovništvo misli isto. Ali sva ova pitanja mogu se rešiti dijalogom i deo su razgovora tokom susreta zvaničnika naše dve zemlje. Mislim da bi za naše odnose, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore, bilo lekovito da Srbi postanu deo vladajuće koalicije. Mnogi problemi bi tako mogli da budu prevaziđeni“, smatra Dačić.

Crna Gora treba da reši slučaj Branke Milić u okviru svojih institucija, a na Srbiji je da pomogne razmenom obaveštajnih podataka i informacija, tvrdi Dačić srpski ministar.

„Ne zaboravite da je Srbija, kao i svaka druga država, dužna da pomogne svakom svom državljaninu koji od nje traži pomoć. Ta pomoć pripada i gospođi Milić. Nadam se da će nadležne institucije obe zemlje, uz saglasnost gospođe Milić, doći do obostrano prihvatljivog dogovora“, zaključio je Dačić.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. Deda Micko says:

  Ama, kad proteras Crnogorce iz Srbije, javi se da filozofiras, u medjuvremenu cuti.

  • Slobodanka says:

   Ne treba da ih kopiramo. Sami su sebi skratili noge. Iz popisa stanovništva u Srbiji za 2011 godinu Crnogoraca je bilo tek 38.527 što je 0,54% od ukupnog broja stanovnika Srbije, a promene u odnosu na prethodni popis iz 2002 godine su pad od -44,2%. Do pada onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci uglavnom je došlo zbog odluke crnogorskih vlasti da im ne dozvole da učestvuju u crnogorskom referendumu 2006 godine. Crnogorski premijer Marković sada se našao da brine koliko to Crnogoraca ima, i zašto ih je sve manje u Srbiji. Kakav licemer! Sami su sebi skratili noge. Nema potrebe ni da ih puno komentarišemo. Sem ako u Crnoj Gori počnu da ukidaju radna mesta Srbima, e onda možemo to isto da primenimo na istaknute crnogorske punoglavce i tvrdoglavce u Srbiji a one naše ugrožene da primimo. Nije ni to najbolje rešenje jer samo povećava rascep, ali ako tako krenu, neka onda bude promet u obadva pravca.

  • Slobodanka says:

   Primećuje se velika suprotnost. Evropa se najviše pretvarala u stecište raznih naroda u vreme stvaranja EU čak sad idu ka nadnacionalnom europejstvu, a u isto vreme bivšu Jugoslaviju su gurnuli u razbi-raspad kroz etničke sukobe, ali ne i po stvarnim nacionalnim šavovima. Doduše kako ko. Slovenija je bila monoetnička celo vreme i u bivšoj Jugoslaviji, a Hrvatskoj su u tome pomogli, znamo kako, pa je i ona sada 89,63% domovina Hrvata. Sada ceo region bi u EU, neki već jesu, ali pre toga mora se napraviti nova monoetnička država Kosovo. Onaj sulja što je zapeo da se Sandžak pripoji BIH, ali onda po tom istom principu i njegova draga BIH treba etnički da se cepa u najmanje tri celine. Isto tako Crnjgora će biti samo manja ako se podeli na crnogorske i srpske teritorije, što je baš zgoda za albance u Crnjgori da ponesu deo svog teritorijalnog kolača Kosovu ili Albaniji. A svi redom tvrde da su baš pravi za multi-kulti EU, nikad spremniji i nikad bolji.

 2. Velika Metla says:

  Samoživost i lični interesi ubijaju kako pojedinca tako i narode i države! "milogrje"iliti crvene ustaše su za to školski primer! Današnja Crna Gora,a od postavljanja na vlasti Mila Đukaja je postala Crnja i još Gora,je veštačka tvorevina! Oduzele su komunjare teritoriju od Hercegovine i nasilno pripojile Crnoj Gori,a deo teritorije ondašnje Crne Gore,Metohije,pripojili šlihtarima,da bi se postiglo ovo šta je danas,a to je otimanje srbske teritorije ,bi se još jedna šlihtarska država napravila! Herceg Novi je hercegovački grad,ne nikako crnogorski! Kao i Nikšić,Šavnik,Durmitor i ostala mesta uz današnju granicu Hercegovine i Crne Gore!

 3. Velika Metla says:

  Samoživost i lični interesi ubijaju kako pojedinca tako i narode i države! "milogrje"iliti crvene ustaše su za to školski primer! Današnja Crna Gora,a od postavljanja na vlasti Mila Đukaja je postala Crnja i još Gora,je veštačka tvorevina! Oduzele su komunjare teritoriju od Hercegovine i nasilno pripojile Crnoj Gori,a deo teritorije ondašnje Crne Gore,Metohije,pripojili šlihtarima,da bi se postiglo ovo šta je danas,a to je otimanje srbske teritorije,da bi se još jedna šlihtarska država napravila! Herceg Novi je hercegovački grad,ne nikako crnogorski! Kao i Nikšić,Šavnik,Durmitor i ostala mesta uz današnju granicu Hercegovine i Crne Gore!

 4. deda mraz says:

  Obadvojica su iz Miloseviceve ergele i naravno i on je bio iz Crne Gore i ovo moramo dobro da razmislimo sta ovaj komunista hoce da kaze jer sa ovim mi odustajemo od Srpske CG i imam osecaj da ovo zajedno rade i hocej vestacki da se zaostri situacija da bi Srbija jos vise bila izolovana jer samo ludjak je mogao pristati na nezavisnost CG a da Srbija nema izlaz na more tj. da nije zatvorena jer sada ovi divlji ljudi tamo iako ih je malo dovukli su nam Nato i zatvorili nas.

 5. Deda Micko says:

  Hrvatima i Crnogorcima zabraniti ulazak u Srbiju za sledecih sto godina. Najmanje.

 6. Sasa says:

  Dosta mrznje i netrpeljivosti medju srpskim zemljama. Nije Crna Gora Milo. Svako ko govori protiv ujedinjenja srpskih zemalja je neprijatelj istih

 7. Budi Bog s nama says:

  Ne daj bože da se spojiš sa Ivicu Dačija, dobiješ pričljivo burence. Ne treba se spajati ni sa crnogorca, možda samo povremeno sa po koju crnogorku čisto radi uspomene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *