ДАЧИЋ ПОРУЧИО МЕЂУНАРОДНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ: Натерајте Хрвате да почну да се понашају као да су цивилизовани!

DAČIĆ PORUČIO MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI: Naterajte Hrvate da počnu da se ponašaju kao da su civilizovani!

2 marta 2018

(Youtube printscreen)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da, odlukom o nekažnjenom korišćenju ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, Hrvatska po ko zna koji put relativizuje zločine počinjene u NDH tokom Drugog svetskog rata, a Srbima u Hrvatskoj šalje zastrašujuću poruku, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ivica Dačić je naveo da je preporuka hrvatskog „Veća za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima“ da se ustaški pozdrav ponekad može nekažnjeno koristiti, nastavak serije akata zvanične hrvatske vlasti.

Prema njegovim rečima, ti akti su u direktnoj suprotnosti sa temeljima na kojima su izgrađeni posleratna Evropa i međunarodni poredak.

– Ovim aktom Hrvatska po ko zna koji put relativizuje užasne i genocidne zločine počinjene u NDH tokom Drugog svetskog rata, a preostalim Srbima u Hrvatskoj šalje više nego zastrašujuću poruku, naglasio je Dačić.

Dodaje da je „kompromisno“ rešenje Veća koje otvoreno koketira sa predstavnicima neofašističke hrvatske desnice, ne samo pravno i logički neobjašnjivo i neodrživo već, smatra ministar, i politički nepodnošljivo u 21. veku.

– Da li iko normalan u Nemačkoj može da zamisli da se pripadnicima Vermahta ili SS jedinica održava komemorativni skup, koji počinje pokličem ‘Sieg Heil’, naznačio je Dačić.

Šef srpske diplomatije još jednom je pozvao predstavnike međunarodne zajednice i visoke zvaničnike EU da iskoriste svoj uticaj kako bi Hrvatska, kaže, konačno počela da se ponaša kako priliči državi članici EU i civilizovanog sveta.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dr Kadžija says:

    Hrvate jedino gola sila može da urazumi. Ali i tada samo prividno, odnosno do nove prilike da Srbima zabiju nož u leđa... ili vrat ako je ikako moguće. Mišljenja sam da taj nesoj, tu civilizacijsku bruku, treba jednom i za svagda iskoreniti sa lica majčice zemljice i tek tada bi se stvorili preduslovi da se ono što preostane od te pogane sorte dozove pameti, unormali se i postane normalan član međunarodne zajednice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *