Dačić: Postignut napredak u razgovoru

Dačić: Postignut napredak u razgovoru

8 jula 2013

Ivica DačićPremijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras u Briselu da su danasnji razgovori sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a pod okriljem visoke predstavnice EU, bili veoma teški, ali da je došlo do izvesnog napretka u čitavom niz pitanja. Kako je ukazao, i pored napretka, ostao je niz nerešenih stavki vezanih za telekomunikacije, struju i zakon o amestiji.

Razgovori o tim pitanjma će se nastaviti tokom predostojeće posete Ketrin Ešton Beogradu i Prištini sutra i prekosutra.Dačić je najavio da će sledeća runda dijaloga održati 24. jula u Briselu a da će u međuvremenu u Beograd doći komesar za proširenje Štefan File.

Tači je nakon sastanka izjavio da je postignut suštinski, ali ne i kompletan, napredak o struji i telekomunikacijama.Kako je rekao, preostali nerešeni detalji biće predmet razgovora Eštonove sa zvaničnicima u Beogradu i Prištini, sutra i prekosutra. Tači nije želeo novinarima da kaže o čemu je reč, samo je napomenuo da su u pitanju tehnički detalji.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je večeras da su nacrti rešenja za pitanja telekomunikacija i energetike gotovo finalizirani a da će razgovori o tome biti nastavljeni tokom njene predstojeće posete Beogradu i Prištini.

„Od suštinskog značaja je da se rad na primeni briselskog sporazuma nastavi u predstojećim nedeljama i mesecima, kako što je predviđeno Planom implementacije. Zadovoljna sam što su oba premijera potvrdila posvećenost tom cilju“, navodi se u saopštenju Ešonove izdatom posle sastanka.

Eštonova je danas imala prvo bilateralne sastanke sa premijerima, a potom je održan trojni sastanak.

Na dnevnom redu 13. runde dijaloga bila su sva pitanja vezana za implementaciju briselskog sporazuma, uključujući struju, telekomunikacije i ostale stavke oko kojih na tehničkom nivou dosad nije postignut dogovor, ali i zakon o amnestiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *