ДАЧИЋ ПРЕСЕКАО И ПОРУЧИО БРИСЕЛУ: „Не интересују нас поглавља због уцена!“

DAČIĆ PRESEKAO I PORUČIO BRISELU: „Ne interesuju nas poglavlja zbog ucena!“

25 oktobra 2016

ivica_dacic_m-54t5

Prvi potredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da Srbija neće propasti ako se neka poglavlja ne otvore u oktobru ili decembru i da neće dozvoliti da se time ucenjuje.

Dačić je, na pitanje novinara u vezi sa nesaglasnošću unuatr EU o otvaranju poglavlja, rekao da smatra da neozbiljno shvataju Srbiju.

„Srbija neće da propadne ako se ne otvori neko poglavlje u oktobru, decembru ili julu. Mislim da previše neozbiljno shvataju Srbiju“, poručio je Dačić.

Svi, prema njegovim rečima, znaju zašto se ne otvaraju poglavlja, dodajući da je to zato što nismo prihvatili ono što su tražili ultimativno vezano za dijalog sa Prištinom.

„Rekao sam već nekoliko puta da neće biti otvaranja poglavlja, pa šta. Bolje da ne bude otvaranja poglavlja nego da naštetimo našim nacionalnim i državnim interesima, a oni upravo računaju na to da ćemo, ako se oni namršte i kažu da neće biti otvaranja poglavlja, sve da potpišemo. Zaboravite, ta priča je prošla“, istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić je podvukao da ko hoće da pregovara i razgovara sa Srbijom, to može samo ako poštuje naš interes, i da je to dvosmerni proces.

„Nismo mi vreća za udaranje i ultimatume“, naglasio je on.

Dodao je da nije došlo do dogovora oko nekih pitanja kao što su telekomunikacije, i da neke zemlje ne žele da otvore poglavlja u oktobru.

„U decembru će biti novih pokušaja, videćemo kako će biti dalje. Poglavlja koja treba da se otvore nemaju nikakve veze sa pitanjima o kojima pričamo. Radi se o javnim nabavkama, kulturi i orbazovanja. Ta poglavlja su spremna za otvaranje“, objasnio je Dačić.

„Ako neko misli da je dovoljno da kaže „otvorićemo vam poglavlja, potpišite nam sve“, mislim da je to smešno i neozboljno. Moj odgovor je na to pitanje „nećete da otvorite poglavlje, pa šta“, istakao je on.

Dačić je rekao da Srbija hoće dijalog, a ne monolog, te da dijalog podrazumeva kompromise, a kompromis je da svako dobije ponešto što nije zeleo, a ne da neko dođe i kaze da mora da se potpiše nešto.

KOMENTARI3 komentara

  1. micky says:

    Svinjoglava pogana njuska.

  2. Ivan Grozni says:

    Ja se iz naslova poradovao da je Dacic povukao pristupnu molbi i rekao im NIKAD VISE. Kad ono samo odlozio agoniju srpskog naroda i jos uvek ostaje da se nadmudrujemo sa onima koji nam dobro ne zele.

  3. Kosovac says:

    Će da lipše neko magare. Ovaj Svinjoglavi srpski izdajnik rekao da je prošla priča kada su svašta potpisivali. U Briselu. Bar je priznao da su „svašta“ potpisivali. Zaradiće neki negativni poen u ovoj Igri bez granica nazvanoj „Pristup Evropskoj Uniji“, a nada se da će mu se to zabeležiti na suprotnoj strani. Kao kada Ciganče trči pred oca, pa kaže „Tata, tata, umro deda, nismo više Cigani“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *