ДАЧИЋ ПРЕСЕКАО: „Тражићу да се реши статус Руса у Нишу!“

DAČIĆ PRESEKAO: „Tražiću da se reši status Rusa u Nišu!“

5 maja 2017

Ministar Ivica Dačić najavio je da će pokrenuti inicijativu kod premijera za rešavanje diplomatskog statusa srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

– To pitanje mora da se reši, ovako ili onako. Ja imam posebnu odgovornost jer smo Sergej Šojgu i ja oformili taj centar – rekao je Dačić.

On kaže da je Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima Srpsko-ruskog humanitarnog centra „na čekanju“ još od avgusta 2014. godine.

– Zapadne zemlje imaju primedbe, iako su oni to isto, a i više od toga, dobili sporazumima sa Srbijom – rekao je Dačić.

Šef diplomatije je podsetio da je bivši predsednik Boris Tadić sa tadašnjom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs 2006. godine potpisao Sporazum o zašiti statusa i pristupu korišćenja infrastrukture u Srbiji u kom se kaže da će status osoblja SAD (oružane snage i civilno osoblje Ministarstva odbrane) biti ekvivalentan statusu administrativnog i tehničkog osoblja ambasade SAD.

U sporazumu između članica NATO i ostalih država učesinica Partnerstva za mir, potvrđenog u Skupštini Srbije 2015. godine. takođe su slične formulacije, kaže Dačić, dok Vojna kancelarija NATO suštinski ima diplomatski imunitete.

– Šta je onda problems a centrom u Nišu, koji čak nije ni vojni nego civlini i humanitarni i to zajednički srpsko-ruski? U predlogu sporazuma stoji gotovo ista formulacija – rekao je on i upitao da li je problem što je Rusija u pitanju.

Dačić ukazuje da ovo već treću godinu izaziva smetnje u funkcionisanju centra u Nišu budući da Rusija ne izdvaja sredstva koja je namenila jer nije rešen status.

– Ovo pitanje se mora rešiti ili centar ugasiti. Srbija mora da gleda svoj interes, ako već ima bilateralne sporazume sa drugim zemljama, onda treba da ima sa Rusijom – zaključio je Dačić.

KOMENTARI2 komentara

  1. kuka says:

    Srbija mora da gleda svoj interes u BG na vodi, Boru, Trepči, na KiM-u i svim ostalim sumnjivim akcijama tvoje vlade, Dačiću, a nije ga gledala, nego je rasipala našu imovinu šakom i kapom. Sad se odjednom zalažeš da Srbija gleda svoj interes prema Rusima koji nam pomažu koliko god mogu. Ti sa ponosom pričaš kako ste sprečili prijem Kosova u unesko, a niste prstom mrdnuli, nego su to učinili Rusi. Rusi iz tog centra rizikuju svoje živote deminirajući bombe zaostale od NATO bombardovanja i time spasavaju naše, a ti brineš o "našim interesima". Našao si od koga ćeš da braniš naše interese. Rešavajte to pitanje što pre i to tako što ćete tom centru u Nišu dati POTPUNO ISTI STATUS KAO I SLUŽBENICIMA RUSKE AMBASADE! Da je situacija drugačija, da to niste dali Amerima i da nam Rusi malo manje pomažu, možda ne bi trebalo ići toliko daleko, a verovatno ni službenicima Centra nisu potrebna sva ta prava, ali kad ste već zabrljali sa Amerima, sad idite do kraja, dajte isto i Rusima i bar delimično ispravite svoje brljotine! Evo ti, Dačiću, gledaj i uživaj: https://www.youtube.com/watch?v=DU-pV6iEslw

  2. dusko says:

    DACICU GDE SE ZURIS CEKAJ DA POCNE PRVO RAT , STA SI NAVALIO !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *