Dačić preti Evropskoj uniji sukobom

Dačić preti Evropskoj uniji sukobom

11 juna 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Premijer Srbije Ivica Dačić se pre nekoliko dana ljutito obrecnuo na samu mogućnost da Srbija za Vidovdan ne dobije konkretan datum za pregovore sa Evropskom unijom, i pri tome je dodao da najavljeno „zeleno svetlo“ umesto datuma nije prihvatljivo, te da to može da ugrozi primenu Briselskog sporazuma. Opozicione stranke i politički analitičari su takav Dačićev stav javno ocenili kao pretnju Evropskoj uniji sukobom.

Štaviše, Dačić je rekao da nedobijanje datuma Srbija neće olako da prihvati, a povodom takozvanog „zelenog svetla“ je ironično primetio da Srbija nije saobraćajac, i da joj to ne treba. A na kraju, da bi uverljivo izrazio svoj mišljenje po tom pitanju, zaključio je da će izostanak dodeljivanja datuma za pregovore značiti da je Evropska unija prevarila Srbiju. A ukoliko je tačno da Dačićev stav predstavlja pretnju sukobom Evropskoj uniji, onda se to isto može reći i za predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji je nedugo zatim ponovio premijerove reči, odnosno takođe je izrekao suptilno upozorenje Briselu, rekavši da bi „primena briselskog sporazuma mogla da bude otežana, a možda i sasvim onemogućena, ukoliko Srbija ne dobije datum za početak pregovora». Pored toga, on je naglasio «da će se zatvoriti mnogi putevi, ako nas Evropska unija ne ohrabri».

Ništa manje direktna po tom pitanju nije bila ni potpredsednica vlade Suzana Grubješić uoči njenog odlaska na razgovore sa nemačkim parlamentarcima. Tada je u zvaničnom saopštenju iz njenog kabineta rečeno da bi u slučaju da Srbija krajem juna ne dobije tačan datum za otvaranje pristupnih pregovora, to predstavljalo izgovor Evropske unije, a po njoj – Srbiji ne trebaju izgovori.

Inače, ono što posebno iznenađuje u saopštenju vicepremijerke, to je poslednja rečenica u kojoj ona kaže da želi da čuje od ključnih faktora u Evropskoj uniji – šta je to što po njihovom mišljenju još nedostaje, ako uopšte nedostaje, da bi Srbiji bio dodeljen datum.

Naime, iz ovako sročenog saopštenja jasno se vidi kakva konfuzija i nedorečenost postoje u dogovorima između Beograda i Brisela, ako čak ni potpredsednica vlade Srbije zadužena za evrointegracije ne zna koji su zapravo kriterijumi koje Srbija mora da ispuni za dobijanje datuma.

Pa ipak, čini se da pomenute pretnje Dačića, a zatim i Nikolića, kao ni upozorenje vicepremijerke, nisu preterano uticale na zvaničnike briselske administracije, s obzirom da je šef delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer odgovorio Dačiću da ga razume, ali da „do datuma ima još mnogo posla“, što znači da ni samo dve nedelje uoči Vidovdana nisu ni izbliza ispunjeni zahtevi koje je Unija postavila pred Srbiju. Da je to tako, potvrđuju i saznanja medija da od datuma nema ništa sve dok se ne ipuni ceo niz uslova, od kojih su najveći oni koji se tiču ukidanja institucija Republike Srbije na delu njene državne teritorije.

Stoga, ostaje da se vidi u kojoj meri su bile ozbiljne pretnje premijera Dačića upućene Evropskoj uniji. Ako je suditi po njegovoj iskazanoj odlučnosti, onda su one zaista bile ozbiljne. A tu odlučnost je Dačić demonstrirao u nedelju, rekavši na temu aktuelne ekonomske situacije u zemlji, da je Srbija, kako je kazao, „preživela stanje rata, bombardovanje i sankcije, i da će sigurno preživeti i sada“.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *