ДАЧИЋ: Признање Косова није завршен процес

DAČIĆ: Priznanje Kosova nije završen proces

2 aprila 2018

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Burundija Alanom Emeom Njamitveom i rekao da Srbija duguje veliku zahvalnost toj državi koja je, povlačenjem priznanja nezavisnosti Kosova, pokazala da taj proces nije završen i da pozicija Srbije može biti poboljšana.

Dačić je naveo da je verbalna nota Burundija o povlačenju priznanja Kosova „ozbiljan politički tekst“, te da je ta država dubinski analizirala situaciju i za svoju odluku dala „izvanredno pravno obrazloženje“.

On je podvukao da je potrebno nastaviti saradnju između dve zemlje i dodao da su inicirani sporazumi o ukidanju viza, ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti bezbednosti, odbrane i obrazovanja.

Upitan zašto je do povlačenja priznanja nezavisnosti došlo baš 17. februara ove godine, šef diplomatije Burundija je rekao da je ta država svoju odluku o priznanju nezavisnosti Kosova preispitala kako bi bila sigurna da je u skladu sa principima spoljne politike, kao i da je pored Kosova, Burundi osporio i nezavisnost Zapadne Sahare.

Ministar Dačić je rekao da je odluka Burundija motivisana i aktivnošću Srbije, koja razgovara sa svim zemljama koje su priznale Kosovo, osim sa onima koje su „težak slučaj“.

– Mi razgovaramo sa svima, nije to bio posao za jedan dan. Ja sam dugo išao tamo i teško radio da se oni motivišu da preispitaju odluku – rekao je Dačić.

Ministar Njamitve je naveo da dobri odnosi Srbije i Burundija datiraju još iz doba SFRJ, koja je među prvima priznala nezavisnost te države i igrala „pokretačku ulogu u dekolonizaciji Afrike“.

– Važno je da postoje jake i čvrste veze između dve zemlje, da pojačamo saradnju u prosveti, ekonomiji, kulturi, trgovini – rekao je Njamitve.

Ministri su se složili da treba produbiti spoljnotrgovinsku razmenu dve zemlje, koja je prošle godine iznosila samo 193.000 evra.

Oni su istakli direktan uvoz kafe iz Burundija u Srbiju kao jednu od mogućnosti saradnje, kao i sportsku saradnju, naročito u fudbalu.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *