DAČIĆ: Put ka EU uz negovanje odnosa s Rusijom

DAČIĆ: Put ka EU uz negovanje odnosa s Rusijom

29 marta 2014

Ivica DacicPredsednik tehničke vlade Ivica Dačić izjavio je danas da su nacionalni i državne prioriteti Srbije put ka EU uz istovremeno negovanje dobrih odnosa sa tradicionalnim prijateljima i da će stav o krizi u Ukrajini morati da sadrži te dve pretpostavke.

„Želimo da nastavimo put ka EU a to znači da postoji obaveza određenog usaglašavanja i pridruživanja Srbije sa stavovima EU kada je reč o zajedničkoj spoljnjoj politici, ali sa druge strane to znači da Srbija svakako ne može da ugrozi svoje nacionalne i državne interese, već mora da i dalje razvija prijateljske odnose sa Rusijom koja podržava Srbiju u UN kada je u pitanju Kosova i Metohije“, rekao je Dačić novinarima.

On je rekao da je „Pandorina kutija otvorena proglašenjem i priznavanjem nezavisnosti Kosova i pitanje je da li će ona biti uopšte zatvorena“.

„Mislim da su komparacije vezane za Krim i Kosovo, u smislu opravdavanja nezvisnosti Kosova pogrešne i plod opravdavanja nepravedne politike međunarodne zajednice prema Srbiji, koja je napravila nepravdu Srbiji i ne treba sada da traži način da obrazlaže, i da u isto vreme to pravo ne prizna i Rusiji“, rekao je Dačić na otvaranju fabrike italijanske kompanije „Aunde“ u Jagodini.

Podsećajući da Srbija nije članica EU već je u procesu pridruživanja Uniji, on je rekao „da ne postoji obaveza da mi to prihvatimo, već postoji potreba za usaglašavanjem te politike“.

Dačić je najavio da će o tome biti reči i narednih dana u Briselu, gde će u ponedeljak biti nastavljen dijalog s Prištinom.

Dačić je najavio da u Brisel sutra putuje s prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i da sastanak s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem počinje oko 15 sati u ponedeljak.

„Biće otvorene mnoge teme koje se tiču dijaloga, očekuju nas teški razgovori koji se tiču onoga što nismo uspeli do sada da dogovorimo i implementramo od onoga što smo dogovorili kada je reč o Kosovu, dodao je Dačić.

Na Kosovu počinju pripreme za parlamentarne izbore, što je za nas veoma bitno pitanje – ko ima pravo glasa, pitanje koliko će Srbi imati poslanika u budućoj Skupštini Kosova, pitanje zastupljenosti Srba u organima vlasti Kosova, pravosuđe, konstitiuisanje Zajednica srpskih opština i još dosta toga o čemu će se razgovarati, objasnio je Dačić.

BONE: BIĆE TEŠKO DA SRBIJA OSTANE NEUTRALNA PO PITANjU KRIMA

Direktor fondacije „Konrad Adenauer“ Henri Bone izjavio je u subotu da u Evropi postoji razumevanje za delikatnu situaciju u kojoj se Srbija nalazi povodom krize na Krimu, ali da će biti teško da i u budućnosti ostane neutralna.

„Razumemo situaciju u ovom momentu, jer je Srbija zavisna od ruskih investicija, ali u isto vreme gleda ka Evropi i evropskim integracijama. Ova situacija pokazuje koliko će u budućnosti biti teško za srpsku vladu da ostane neutralna“, rekao je Bone novinarima u Beogradu.

On je naveo da će očekivanja Brisela prema Srbiji sve više rasti, kako se bude približavala EU.

„Mislim da će od Beograda sve više očekivati da ima isti pogled na spoljnu politiku kao ostatak zemalja EU i što se više bude približavala Uniji moraće da sarađuje sa zemljama članicama i deli njihovo mišljenje i vrednosti“, rekao je Bone.

Komentarišući anketu nemačkog lista „Špigl“, po kojoj većina Nemaca, kao i kancelarka Angela Merkel, nema ništa protiv da nemačke firme sarađuju sa ruskim, Bone kaže da je to jedan od pokazatelja da nemački narod nije zainteresovan za produbljivanje konflikta, već da žele da se pronađe rešenje.

„Nemački narod zna šta se može desiti ako se uvedu ekonomske sankcije i kako mogu da utiču ne samo na rusku, već i na nemačku ekonomiju, pogotovo ako imamo u vidu gas i energija koju Nemačka dobija iz Rusije“, rekao je Bone.

On je naveo da Nemci ne razumeju zašto je Rusija pripojila Krim, iako postoji istorijska povezanost, i da smatraju da je važno da se pronađe mirno rešenje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *