ДАЧИЋ: „Регионална сарадња – приоритет Србије“

DAČIĆ: „Regionalna saradnja – prioritet Srbije“

22 maja 2017

(foto: Youtube printscreen)

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na specijalnom sastanku Saveta ministara inostranih poslova zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) u Istanbulu.

Obraćajući se na skupu čiji je domaćin Turska, kao zemlja koja predsedava BSEC-om, šef srpske diplomatije je istakao da ta organizacija pruža jedinstven okvir za unapređenje saradnje i jačanje poverenja u regionu, što je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. Dačić se na marginama sastanka susreo i s ministrom inostranih poslova Rumunije Teodorom Meleskanuom, javile su agencije.

U obraćanju Savetu ministara, on je istakao da Srbija podržava svaku inicijativu koja za cilj ima promociju dijaloga, multilateralne ekonomske saradnje i jačanje regionalnih dobrosusedskih odnosa.

Izrazivši zahvalnost Turskoj, uz čestitke na „efikasnom i plodonosnom predsedavanju”, Dačić je naglasio i strateški, infrastrukturni i ekonomski značaj regiona Crnog mora koji, prema njegovim rečima, ima veliki razvojni potencijal.

U odvojenom razgovoru s rumunskim šefom diplomatije, Dačić i Meleskanu su potvrdili prijateljske odnose dve zemlje. Šef srpske diplomatije je pozvao rumunskog kolegu da poseti Srbiju, a Meleskanu je predložio održavanje trilateralnog susreta Rumunije, Srbije i Bugarske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *